4 τροφές που πρέπει να αποφύγεις, αν ακολουθείς κετονική δίαιτα

Νάνσυ Μητσοστέργιου
4 τροφές που πρέπει να αποφύγεις, αν ακολουθείς κετονική δίαιτα

Πόσες από αυτές γνώριζες;

Η κετονική δίαιτα τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και ανεβαίνει ιδιαίτερα στην προτίμηση του κόσμου, ειδικά των γυναικών, και καθόλου περίεργο δεν μας φαίνεται, αφού έχει αποδείξει πως είναι αρκετά αποτελεσματική. Halle Berry, Kim και Kourtney Kardashian, είναι μερικές από τις star που την ακολουθούν φανατικά και αν κρίνουμε από το κορμί τους είναι πράγματι εκπληκτική.

Η εν λόγω δίαιτα, είναι μία πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες διατροφή, η οποία βάζει το σώμα σε κατάσταση κέτωσης, όπου εκεί το σώμα καίει λίπος και όχι υδατάνθρακες για την ενέργεια που χρειάζεται. Ένας ειδικός της συγκεκριμένης διατροφής μάλιστα έκανε μία λίστα με τροφές που πρέπει να αποφεύγεις αν την ακολουθείς και με ποιες μπορείς να τις αντικαταστήσεις.

#1. Απέφυγε την κινόα
Η κινόα είναι μεν ένα πολύ θρεπτικό και υγιές συστατικό, αλλά θεωρείται too much για την συγκεκριμένη δίαιτα. Μπορείς στην θέση της να δοκιμάσεις spaghetti squash (aka μακαρόνια μαγειρεμένα μέσα σε κολοκύθα).

#2. Απέφυγε το ρύζι και δοκίμασε στην θέση ρύζι κουνουπιδιού
Το ρύζι εμπίπτει στην ίδια κατηγορία με την quinoa. Είναι πολύ υψηλό σε υδατάνθρακες, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει την επίτευξη της κέτωσης. Επιπλέον, το ρύζι είναι επίσης χαμηλό τόσο σε λίπος όσο και σε πρωτεΐνες, γεγονός που το καθιστά ακόμη λιγότερο φιλικό προς την κετονική δίαιτα.

Δες ακόμη: Σε τι ποσότητα πρέπει, τελικά, να καταναλώνεις τα φρούτα;

#3. Απέφυγε τα εμφιαλωμένα dressing για σαλάτες και δοκίμασε να φτιάξεις μόνη σου

Οι περισσότερες εμφιαλωμένες σάλτσες για σαλάτα περιέχουν λάδι εξευγενισμένων λαχανικών, όπως ηλιέλαιο, κρόκος, καλαμπόκι ή έλαιο canola. Αυτά έχουν χαρακτηριστεί ξανά και ξανά για να είναι ανθυγιεινά από πολλές απόψεις, καθώς τείνουν να προάγουν τη φλεγμονή λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-6. Φτιάξε λοιπόν μία δική σου σάλτσα από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ξύδι και «φυσικούς ενισχυτές γεύσης» όπως χυμό λεμονιού, μουστάρδα dijon και βότανα.

#4. Όχι στα βατόμουρα, ναι στην κανέλα
Τα μούρα είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών, επομένως θεωρούνται γενικά πολύ υγιεινά τρόφιμα. Ωστόσο, όπως και όλα τα άλλα φρούτα, τα μούρα περιέχουν ζάχαρη και υδατάνθρακες. Εάν θέλεις να φτάσεις σε κατάσταση κέτωσης, περιόρισε την πρόσληψη έως 1/2 φλιτζάνι την ημέρα. Εν τω μεταξύ, μπορείς να γλυκάνεις τα τρόφιμα σου με κανέλα ή να φας λίγα καρύδια.

Δες και αυτό: 5 αλλαγές που μπορείς να κάνεις στη διατροφή σου για να χάσεις άμεσα κιλά