4 τρόποι για να μη χαλάσεις τη διατροφή σου το Σαββατοκύριακο

Ιωάννα Τζανή
4 τρόποι για να μη χαλάσεις τη διατροφή σου το Σαββατοκύριακο

Μέτρο, ξεκούραση και ενυδάτωση είναι τα μυστικά για να μην ξεφύγεις από τον στόχο σου.

Φαντάσου το εξής: ξεκινάς την εβδομάδα με ένα πλήρως εφοδιασμένο ψυγείο, προγραμματισμένες προπονήσεις και έτοιμα γεύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Κοιμάσαι την ίδια ώρα κάθε βράδυ και κάνεις διαλογισμό για μερικά λεπτά κάθε πρωί. Περνάς την εβδομάδα νιώθοντας καταπληκτικά, όμως φτάνει το Σαββατοκύριακο και δεν μπορείς να πεις όχι σε εκείνο το brunch που σου πρότειναν οι φίλες σου και στο δείπνο με το αγόρι σου. Και φυσικά, ποιος σηκώνεται για να κάνει γυμναστική την Κυριακή;

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όταν ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή και προσπαθούμε να χάσουμε κάποια κιλά, τα Σαββατοκύριακα μπορεί να μας βγάλουν εντελώς εκτός προγράμματος. Είναι η ώρα μας να χαλαρώσουμε, να ξεφύγουμε από την τυπική ρουτίνα μας και να περάσουμε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα.

Πώς μια plant based διατροφή μπορεί να σου χαρίσει μία απολαυστική καθημερινότητα χωρίς συμβιβασμούς

Όμως, για να μην πηγαίνουν όλοι οι κόποι της εβδομάδας χαμένοι μέσα σε δύο μόνο μέρες, υπάρχουν μερικές στρατηγικές που μπορούμε να ενσωματώσουμε για να απολαμβάνουμε τα Σαββατοκύριακα στο έπακρο, αλλά και και να παραμείνουμε σε καλό δρόμο όσον αφορά στους διατροφικούς μας στόχους.

#1. Μην ξεχνάς να πίνεις νερό

Το νερό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας - από τα ενεργειακά επίπεδα μέχρι τη ρύθμιση της πείνας, την πέψη και τον περιορισμό της λιγούρας. Επιδίωξε να πίνεις τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό καθημερινά και φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου ένα μπουκάλι νερό, ώστε να παραμένεις ενυδατωμένη καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

#2. Επίλεξε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι το πιο αργό μακροθρεπτικό συστατικό και είναι απαραίτητη για πολλές λειτουργίες σε όλο το σώμα. Η εστίαση σε άπαχες πηγές πρωτεΐνης όταν τρως έξω θα σε βοηθήσει να αισθάνεσαι πιο χορτάτη, πράγμα που σημαίνει λιγότερες λιγούρες και λιγότερη υπερκατανάλωση τροφής.

#3. Δώσε προτεραιότητα στον ύπνο

Ακόμη και μια νύχτα ανεπαρκούς ύπνου έχει συνδεθεί με αρνητικά αποτελέσματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Γι' αυτό προσπάθησε ακόμη και τα Σαββατοκύριακα να τηρήσεις το συνηθισμένο πρόγραμμα ύπνου σου. Έτσι, όχι μόνο θα έχεις λιγότερες πιθανότητες να... παραστρατήσεις, αλλά το σώμα σου (και ο μελλοντικός εαυτός σου από το πρωί της Δευτέρας) θα σε ευχαριστήσει.

#4. Απόλαυσε τα φαγητά που πραγματικά θέλεις

Παράγγειλε το φαγητό που θέλεις χωρίς περιορισμούς και χωρίς ενοχές. Απλώς προσπάθησε να μασάς αργά και να μην το παρακάνεις με το φαγητό την υπόλοιπη μέρα.

Cover photo: @dualipa