Health snacking: Πώς θα είσαι σίγουρη ότι τα προϊόντα που καταναλώνεις περιέχουν αγνές πρώτες ύλες

Health snacking: Πώς θα είσαι σίγουρη ότι τα προϊόντα που καταναλώνεις περιέχουν αγνές πρώτες ύλες

Όταν, λοιπόν, επιλέγουμε ένα προϊόν, ελέγχουμε να έχει χαμηλό ποσοστό σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, σε αλάτι και σε σάκχαρα και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Γράφει η Ζιώγου Γεωργία, MSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η διατροφή μας, έχει καθοριστική σημασία για την υγεία μας. Πολλές φορές, λοιπόν, αναρωτιόμαστε αν τα τρόφιμα που αγοράζουμε αποτελούν τις καλύτερες επιλογές για να «θωρακίσουμε» τη λειτουργία του οργανισμού μας. Πως μπορούμε όμως να έχουμε έλεγχο στο τι τρώμε; Η απάντηση δεν είναι και τόσο πολύπλοκη.

Αρχικά, ελέγχουμε τις ετικέτες των τροφίμων και τις συσκευασίες των προϊόντων. Πιο αναλυτικά, στη συσκευασία των τροφίμων υπάρχει η ετικέτα, στην οποία μπορούμε να δούμε τον πίνακα θρεπτικής ανάλυσης του τροφίμου, αλλά και τη λίστα με τα συστατικά που περιέχονται σε αυτό. Εκεί κρύβονται όλα τα «μυστικά» που θέλουμε να γνωρίζουμε, ώστε να αξιολογήσουμε το τρόφιμο μας.

Τα συστατικά που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και ποια να αποφεύγουμε

Στον πίνακα θρεπτικών συστατικών αναφέρονται τα μακροθρεπτικά και τα μικροθρεπτικά συστατικά του τροφίμου, καθώς και η προτεινόμενη μερίδα κατανάλωσης στα 100 γρ. και ανά προτεινόμενη μερίδα και τα αντίστοιχα ποσοστά που καλύπτουν από τις ημερήσιες ανάγκες μας. Μακροθρεπτικά συστατικά είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά, ενώ μικροθρεπτικά συστατικά είναι οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία -να αναφέρουμε, βέβαια, ότι δεν είναι απαραίτητο να αναγράφονται όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά. Επίσης, στον πίνακα θρεπτικών συστατικών αναφέρονται διακριτά η περιεκτικότητα ενός τροφίμου σε φυτικές ίνες, σε άλας, σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά και σε απλά σάκχαρα.

Όταν, λοιπόν, επιλέγουμε ένα προϊόν, ελέγχουμε να έχει χαμηλό ποσοστό σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, σε αλάτι και σε σάκχαρα και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Συγκεκριμένα, τα κορεσμένα λιπαρά δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% της ημερήσιας πρόσληψης λιπαρών για το γενικό πληθυσμό, ενώ τα τρανς λιπαρά πρέπει να είναι ελάχιστα έως μηδενικά -πολλές φορές αναφέρονται και ως μερικώς υδρογονωμένα έλαια, που είναι μια άλλη μορφή για τα τρανς λιπαρά, οπότε και αυτά είναι καλό να τα αποφεύγουμε.

Όσο για τις φυτικές ίνες, που είναι καλό να περιλαμβάνουν οι τροφές μας, πρέπει να κυμαίνονται από 25 μέχρι 38 γρ. στον ενήλικο πληθυσμό, ενώ τα σάκχαρα καλό είναι να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Wasa_Your-Healthy-Calendar_Queen.gr-(diatrofologos)_comments_OK_FINAL_photo-comm_OK_html_c9eee8e6cc63d29c.jpg

Ελέγχουμε τις συσκευασίες και τις ετικέτες των προϊόντων

Στην περίπτωση, λοιπόν, που διερωτάσαι τι αξίζει να βάζεις στο καλάθι του σούπερ μάρκετ, αν θέλεις να ακολουθείς μία ισορροπημένη διατροφή και να κάνεις το healthy snacking μέρος της καθημερινότητάς σου, οι φρυγανιές Wasa αποτελούν εξαιρετικές επιλογές. Διότι είναι πλούσιες πηγές φυτικών ινών και έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και λιπαρά.

Ιδανικά, λοιπόν, μπορούμε να εντάξουμε στο πρωινό μας τις φρυγανιές Wasa Fibre και να τις συνδυάσουμε με τυρί ή αβγό και αβοκάντο, δημιουργώντας έτσι ένα πλήρες πρωινό που θα μας καλύψει για αρκετές ώρες. Να σημειώσουμε απλώς ότι μία φρυγανιά Wasa καλύπτει, μάλιστα, κατά μέσο όρο το 10% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες.

Wasa_Your-Healthy-Calendar_Queen.gr-(diatrofologos)_comments_OK_FINAL_photo-comm_OK_html_3ed8ba85ff31951e.jpg

Μπορούμε, επίσης, να συνοδεύσουμε τα όσπρια μας με φρυγανιές Wasa Ολικής Άλεσης, καθώς ο συνδυασμός τους οδηγεί σε πρόσληψη συμπληρωματικών αμινοξέων -τα αμινοξέα που δεν υπάρχουν, μάλιστα, στα όσπρια μπορούμε να τα λαμβάνουμε από τις φρυγανιές Wasa που είναι ολικής αλέσεως.

Πέρα από τον πίνακα συστατικών, πάντως, εξίσου σημαντικές πληροφορίες μας παρέχει και το σημείο της ετικέτας που αναφέρονται τα συστατικά του τροφίμου. Τα συστατικά αναφέρονται με σειρά περιεκτικότητας -δηλαδή το πρώτο συστατικό που θα συναντήσουμε είναι αυτό που βρίσκεται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο τρόφιμο- και συνεχίζουν να αναφέρονται με φθίνουσα περιεκτικότητα.

Wasa_Your-Healthy-Calendar_Queen.gr-(diatrofologos)_comments_OK_FINAL_photo-comm_OK_html_e8a04cd7891b7575.jpg

Αποφεύγουμε προϊόντα με συστατικά που δεν γνωρίζουμε

Ένα ακόμη «μυστικό» για να είμαστε σίγουρες ότι τα προϊόντα που καταναλώνουμε περιέχουν αγνές πρώτες ύλες, είναι να ελέγχουμε ότι γνωρίζουμε τα συστατικά που περιέχουν -ή τουλάχιστον τα περισσότερα. Όταν, δηλαδή, δεν καταλαβαίνουμε τις λέξεις που αναφέρονται στα συστατικά στην ετικέτα ενός προϊόντος, καλό είναι να μην το επιλέγουμε.

Καλό είναι, επίσης, να αποφεύγουμε συστατικά όπως σιρόπι καλαμποκιού που είναι υψηλό σε φρουκτόζη, τεχνητά γλυκαντικά όπως ασπαρτάμη, σουκραλόζη, ζαχαρίνη γιατί είναι δύσκολη η επεξεργασία τους από το μεταβολισμό μας. Αποφεύγουμε, επίσης, τρόφιμα που περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη άλατα. Συνήθως, αυτά περιέχονται σε κατεργασμένα προϊόντα κρέατος και σχετίζονται με μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακές παθήσεις και παχυσαρκία. Ένα άλλο συστατικό, που είναι καλό να αποφεύγουμε, είναι το γλουταμινικό μονονάτριο (msg), το οποίο επιδρά στις οργανοληπτικές ιδιότητες του τροφίμου. Παρότι σε μικρά επίπεδα βρίσκεται εκ φύσεως στα τρόφιμα, όταν προστίθεται σε επίπεδα μη ανεκτά, τότε μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στον εγκέφαλο.

Επιμένουμε στην απλότητα και για τη διατροφή μας

Ένας ακόμη εύκολος τρόπος για να διαλέξουμε το κατάλληλο τρόφιμο για το μενού μας, είναι να τσεκάρουμε πόσα συστατικά περιέχει. Και ο «κανόνας» εδώ επιβάλλει ότι όσο λιγότερα συστατικά, τόσο το καλύτερο. Αυτή είναι και η φιλοσοφία των φρυγανιών Wasa, που περιέχουν ως βάση τους λίγα και απλά συστατικά που γνωρίζουμε καλά και δη, αλάτι, νερό, μαγιά και αλεύρι σίκαλης. Επιπλέον, όσο πιο ακατέργαστα είναι τα συστατικά και η υφή των προϊόντων, τόσο πιο πιθανό είναι να μην περιέχουν συντηρητικά.

Wasa_Your-Healthy-Calendar_Queen.gr-(diatrofologos)_comments_OK_FINAL_photo-comm_OK_html_a4beec25f2a46049.jpg

Τέλος, η κοινωνική ταυτότητα της εταιρείας του προϊόντος, παρότι δεν αποτελεί μέρος της διατροφικής αξίας του τροφίμου, μας δίνει μία ιδέα για τη φιλοσοφία που επιλέγει μια εταιρεία για την ανάπτυξη των προϊόντων της. Όταν, λοιπόν, μία εταιρεία επιλέγει ανακυκλώσιμες συσκευασίες ή αποδεικνύει πως έχει οικολογική συνείδηση μέσα από τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων της, τότε είναι πολύ πιθανό να φροντίζει αντίστοιχα, ώστε οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί να είναι αγνές. Η Wasa αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Διότι επιλέγει να μην επιβαρύνει το περιβάλλον και να αντισταθμίζει 100% την παραγωγή CO2, ενώ τα προϊόντα της παράγονται με συνείδηση προς τον καταναλωτή, κάτι που αποδεικνύεται από την επιλογή των φυσικών πρώτων υλών, μέχρι και τον τρόπο παραγωγής τους με στόχο τη βιωσιμότητα!