Τι σημαίνει αν κάνει άσπρη κρούστα η σοκολάτα

Τσακιρίδου Χριστίνα
Τι σημαίνει αν κάνει άσπρη κρούστα η σοκολάτα

Είναι άραγε ανησυχητικό αυτό το σημάδι ή υπάρχει λόγος για την εμφάνισή του;

Η σοκολάτα είναι με διαφορά ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά υλικά παγκοσμίως. Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο την επιλέγουν καθημερινά σαν ρόφημα, σαν σνακ ή σαν topping σε διάφορα γλυκά πιάτα.

Έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε είδος σοκολάτας μπορεί να καταναλωθεί επ' αόριστον. Οι περισσότερες σοκολάτες παραμένουν αναλλοίωτες για πολλούς μήνες μετά την ημερομηνία λήξης τους όμως συστατικά όπως το γάλα, η κρέμα γάλακτος και οι ξηροί καρποί επηρεάζουν τη σύσταση του προϊόντος.

Τι είναι η άσπρη κρούστα που σχηματίζεται στην αγαπημένη σου σοκολάτα

Αυτή η λευκή κρούστα που έχει η σοκολάτα σε ορισμένα σημείο προέρχεται από την ζάχαρη ή το λίπος. Η αλήθεια είναι πως εκ πρώτης όψεως αυτή η εμφάνιση μας προβληματίζει όμως η σοκολάτα δεν έχει χαλάσει και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να καταναλωθεί.

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Τα food trends που θα κυριαρχήσουν το 2023

Η κρούστα από την ζάχαρη δημιουργείται όταν η σοκολάτα μένει για αρκετό καιρό σε μέρος με υγρασία. Η ζάχαρη απορροφά την υγρασία, οπότε αν η σοκολάτα βρίσκεται σε ζεστό και υγρό μέρος, η ζάχαρη θα αποκτήσει υγρασία και θα στεγνώσει, αφήνοντας αυτούς τους λευκούς λεκέδες.

Η κρούστα από το λίπος εμφανίζεται όταν το λίπος που υπάρχει μέσα στην σοκολάτα μεταφέρεται στην επιφάνεια. Αυτό συμβαίνει συνήθως εάν υπάρχουν αυξομειώσεις την θερμοκρασία. Μια ακόμη σύνηθες αιτία είναι η γέμιση ή αν το βούτυρο κακάο δεν είναι καλής ποιότητας.

Ο καλύτερος και πιο εγγυημένος τρόπος για να αποφύγεις τη δημιουργία λευκής κρούστας, είναι τοποθετώντας τις σοκολάτες σου σε ξηρό περιβάλλον.

Τα οφέλη της σοκολάτας για τον οργανισμό

Το κακάο, το βασικό συστατικό της σοκολάτας έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, δείχνει ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL), γνωστής και ως «κακή” χοληστερόλη.

Όσο πιο σκουρόχρωμη είναι η σοκολάτα, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά της σε κακάο. Σαν αποτέλεσμα υψηλότερο είναι και το επίπεδο αντιοξειδωτικών που θα περιέχει.

Πηγή κεντρικής: pexels.com