To βραδινό γεύμα στις 5 το απόγευμα μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, σύμφωνα με νέα μελέτη

To βραδινό γεύμα στις 5 το απόγευμα μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, σύμφωνα με νέα μελέτη
SATC

Εάν προσπαθείς να χάσεις βάρος, θα πρέπει να παίρνεις το δείπνο σου στις 5 το απόγευμα. Τουλάχιστον, αυτό προτείνει μια νέα μελέτη του Χάρβαρντ, η οποία εξέτασε πώς η ώρα του δείπνου μπορεί να επηρεάσει το βάρος. 

Όλοι ξέρουμε πώς είναι: τελειώνεις μια κουραστική μέρα στη δουλειά, πηγαίνεις σπίτι, χαλαρώνεις για λίγο και μετά μαζεύεις τα κομμάτια σου για να πάρεις το δείπνο ή αλλιώς για να φας το βραδινό γεύμα σου. Για τους περισσότερες από εμάς, αυτό θα συμβαίνει γύρω στις 19:00 το νωρίτερο, αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη τότε είναι πολύ αργά αν θέλεις να χάσεις βάρος.

Αυτή η μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ προτείνει μια ώρα γεύματος που οι περισσότερες από εμάς εξακολουθούμε να δουλεύουμε, γεγονός που καθιστά αρκετά δύσκολο ώστε να επιτευχθεί το στοίχημα. Ωστόσο, αξίζει να τη λάβουμε υπόψιν καθώς τα ευρήματα της μελέτης προσφέρουν κάποια εικόνα για το πώς λειτουργεί η διαδικασία δίαιτας σε σχέση με τον μεταβολισμό μας.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να πάρεις το βραδινό σου προκειμένου να χάσεις βάρους

Η μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι στις 17:00 είναι η βέλτιστη ώρα για δείπνο, λόγω του πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός του σώματος για τον μέσο άνθρωπο.

Ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι το να φάμε βραδινό νωρίτερα θα μας κάνει να σταματήσουμε να πεινάμε όλη την ημέρα και να καταφεύγουμε στο σνακ.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν φαγητό αργότερα μέσα στην ημέρα έκαιγαν τις θερμίδες τους πιο αργά, καθώς ο μεταβολισμός τους είναι πιο αργός όσο περνάει η ώρα.

Αυτό λοιπόν θα σήμαινε ότι το κερδισμένο βάρος θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να μετατοπιστεί, συμβάλλοντας στην προώθηση της ανάπτυξης λίπους ως αποτέλεσμα.

Πέντε ιδέες για βραδινό με λιγότερες από 300 θερμίδες

Υπάρχουν άλλα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία του δείπνου στις 5 το απόγευμα;

Καθώς αυτή η μελέτη είναι νέα, ανοίγει για άλλη μια φορά νέους δρόμους στη συνεχώς εξελισσόμενη και διαρκώς μεταβαλλόμενη συζήτηση γύρω από το φαγητό και το βάρος.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι ειδικοί που μπορούν να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό ότι το να τρώμε το βραδινό νωρίτερα είναι το καλύτερο για εμάς.

Ένα τέτοιο άτομο είναι η λειτουργική διατροφολόγος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Flo Living, Alisa Vitti, η οποία εξήγησε ότι όσο πιο αργά τρώμε, τόσο πιο δύσκολο είναι η πέψη της τροφής.

Η ίδια εξήγησε: «Το να τρως πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να μειώσει την ποιότητα του ύπνου σου, να αυξήσει τη φλεγμονή και να κάνει τη διαχείριση βάρους πιο δύσκολη, καθώς και να αυξήσει την πιθανότητα νυχτερινής εφίδρωσης ή εξάψεων».

Η Alisa είπε ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες, προσθέτοντας: «Οι γυναίκες στα αναπαραγωγικά τους χρόνια, ειδικά κατά την ωχρινική φάση του κύκλου τους (τη φάση μετά την ωορρηξία, ή περίπου δύο εβδομάδες μετά), χρειάζονται περισσότερες θερμίδες και περισσότερες μακροεντολές βραδείας καύσης (θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος) για να διατηρήσουν το σάκχαρο στο αίμα σταθερό, να διατηρήσουν το PMS μακριά, να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος και να έχουν ποιοτικό ύπνο».

Η Alisa Vitti δεν είναι η μόνη, καθώς η Tracy Lockwood, εγγεγραμμένη διαιτολόγος, μίλησε πρόσφατα στην HuffPost για το πότε είναι καλύτερο να πάρει κανείς το βραδινό γεύμα του, αν και διαφώνησε ελαφρώς με τη μελέτη.

«Οποιαδήποτε ώρα μεταξύ 6 και 8 μ.μ. είναι ένα ιδανικό δείπνο», είπε η Lockwood, προσθέτοντας: «Αυτό συμβαίνει επειδή δίνει στον μέσο άνθρωπο αρκετό χρόνο για να αφομοιώσει την τροφή πριν πέσει για ύπνο γύρω στις 10 ή 23:00».

Οπωσδήποτε, η ώρα που δείπνου εξαρτάται και από το άτομο, ανάλογα με το αν ξυπνάει νωρίς ή όχι. Η Tracy Lockwood, είπε σχετικά: «Είναι διαφορετικό για τους πρωινούς τύπους σε σχέση με τους νυχτερινούς, επειδή όσο περισσότερο αργούν να ξυπνήσουν οι ξενύχτηδες, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να απολαύσουν περισσότερα από ένα σνακ αργά το βράδυ. Οι ξενύχτηδες θα πρέπει να τρώνε βραδινό αργότερα από τους πρωινούς τύπους για να μειώσουν την πιθανότητα αλόγιστων σνακ αργά το βράδυ».