6 ροφήματα που θα σε βοηθήσουν να χωνέψεις

6 ροφήματα που θα σε βοηθήσουν να χωνέψεις

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις φούσκωμα θα ξέρεις ποιο ρόφημα πρέπει να επιλέξεις.

Το φαγητό είναι αναμφίβολα μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή μας. Όσο εγκρατής κι αν είσαι υπάρχουν και οι ημέρες που θα φας λιγάκι παραπάνω και συχνά θα καταλήξεις με ένα ενοχλητικό φούσκωμα.

Η υγεία του εντέρου παίζει ρόλο σε πολλά άλλα μέρη του σώματος ακόμη και στη διάθεσή σου. Φούσκωμα, δυσφορία και πόνος στην κοιλιά είναι τα κυριότερα συμπτώματα της δυσπεψίας.

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού, η λαιμαργία, το άγχος αλλά και διάφορες άλλες παθολογικές καταστάσεις είναι τα κυριότερα αίτια για τα ενοχλητικά συμπτώματα που αντιμετωπίζεις.

6 ροφήματα που βοηθούν την πέψη

1) Χυμός δαμάσκηνου

Tα δαμάσκηνα και ο χυμός τους είναι μια εξαιρετική πηγή σορβιτόλης, μια φυσική αλκοόλη που τραβάει νερό στο παχύ έντερο. Αυτό το επιπλέον νερό βοηθά στη λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα.

2) Κombucha

Η kombucha παράγεται με την προσθήκη βακτηρίων και ζυμομυκητών σε ζάχαρη και σε μαύρο ή πράσινο τσάι, το οποίο μετά το αφήνουμε για λίγο χρόνο ώστε να ζυμωθεί από αυτά τα βακτήρια. Η γεύση της δεν είναι και τόσο ευχάριστη και για να γίνει το τσάι πιο εύγευστο, συνήθως προστίθεται κάποιος χυμός ως βάση στο ρόφημα.

3) Κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται με την προσθήκη κεφίρ σπόρων στο γάλα. Όπως και τα προβιοτικά στο γιαούρτι, οι συγκεκριμένες καλλιέργειες βοηθούν στην πέψη της λακτόζης μειώνοντας μερικές από τις αρνητικές παρενέργειες που σχετίζονται με τη δυσανεξία στη λακτόζη, όπως η φούσκωμα, οι κράμπες και τα αέρια.

Eφίδρωση, αφυδάτωση + όλα όσα θα πάθεις αν τρως πολύ κρέας

4) Smoothies

Τα smoothies που συνδυάζουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να επιλέξεις για να χωνέψεις. Δοκίμασε ένα πράσινο smoothie με ακτινίδιο που βοηθά άμεσα τη λειτουργία του εντέρου.

rofima7.jpg

5) Τσάι με ginger

Το ginger έχει αποδειχθεί ότι βοηθά σημαντικά στην πέψη, ενθαρρύνοντας τη λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα και την κένωση.

6) Νερό

To πιο απλό είναι μερικές φορές και το πιο αποτελεσματικό. Oι ειδικοί συνιστούν να πίνεις καθημερινά 2,5-3 λίτρα νερού την ημέρα για να παραμένεις ενυδατωμένη και να αποφύγεις τη δυσκοιλιότητα.

Πηγή κεντρικής: pexels.com