Παγωτά: Πόσα μπορούμε να τρώμε και πόσο συχνά;

Παγωτά: Πόσα μπορούμε να τρώμε και πόσο συχνά;

Παγωτό, μια λέξη για μια αγαπημένη απόλαυση πολλών τους καλοκαιρινούς και όχι μόνο μήνες...

Άπειρες ώρες έχουμε συζητήσει για τα παγωτά στα γραφεία. Πόσα μπορούμε να τρώμε και πόσο συχνά; Ποια πρέπει να προτιμούμε, έχουν διαφορά τα χωρίς ζάχαρη και τα 0%;

Είναι καλό να φτιάχνουμε σπιτικά παγωτά ή τελικά παρασυρόμαστε και τρώμε περισσότερο; Ο Μάνος Δημητρούλης Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, μας λύνει τις απορίες περί παγωτού.

Ένα μετρίου μεγέθους ξυλάκι έχει κοντά στις 300 θερμίδες.

Δεν είναι τόσο τραγικές και σίγουρα τα παγωτά, δεν είναι τα χειρότερα γλυκά του κόσμου, τόσο από θρεπτικής άποψης, όσο και από άποψη θερμιδικής αξίας. Καλό είναι φυσικά σε περίοδο που θέλουμε να χάσουμε κιλά να μην τρώμε 2 τέτοια παγωτά κάθε μέρα.

Μια γρανίτα έχει πολύ λιγότερες θερμίδες, ανά 100 γρ. (που είναι συνήθως η μία) έχει λιγότερες από 100 θερμίδες.

Γιατί; Γιατί η γρανίτα δεν έχει λιπαρά, μπορεί να περιέχει σάκχαρα (4 θερμίδες ανά γραμμάριο), αλλά δεν περιέχει λιπαρά (9 θερμίδες ανά γραμμάριο).

Φυσικά ένα γεύμα πλούσιο σε σάκχαρα και φτωχό σε πρωτεΐνη και λιπαρά δεν είναι το βέλτιστο για την καλή γλυκαιμία μας ούτε για τη ρύθμιση της όρεξής μας. Ωστόσο, οι θερμίδες είναι λίγες.

Ένα (35 γρ.) παγωτίνι ζαχαροπλαστείου περιέχει 145 θερμίδες, φυσικά και μπορείς να φας ένα σαν ενδιάμεσο.

Ένα παγωτίνι (35 γρ.) χωρίς ζάχαρη και 0% σε λιπαρά περιέχει 84 περίπου θερμίδες (τρως και 2 στο τσακίρ κέφι).

https://www.instagram.com/p/CvFwIaKKBzP/

Πού είναι λοιπόν το πρόβλημα με τα παγωτά;

Το θερμιδικό πρόβλημα με τα παγωτά έρχεται όταν οι αγαπημένοι σας φίλοι φέρνουν μια κούτα με παγωτίνια στην επίσκεψη τους (ευχαριστούμε πολύ μουσαφίρηδες μας).

Εκεί λοιπόν μπορεί να φας και 4 παγωτίνια στην καθισιά σου.

Έρχεται επίσης όταν παίρνεις κάνα κιλό παγωτό, παίρνεις και ένα κουτάλι και τρως μισό κιλό παγωτό (1500 θερμίδες) μπροστά από την τηλεόραση.

Παν Μέτρον Άριστον και στο παγωτό λοιπόν!

Δημητρούλης Μάνος, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Msc Αθλητικής Διατροφής Χαροκοπείου ΠανεπιστημίουΔημητρούλης Μάνος Msc


www.dietstories.gr

https://www.facebook.com/manolis.dimitroulis

https://www.instagram.com/manos_dimitroulis/