Πόσο επικίνδυνο είναι να επιχειρήσω να χάσω 10 κιλά σε 1,5 μήνα; Οι ειδικοί απαντούν

Τζένη Ντεμιράι
Πόσο επικίνδυνο είναι να επιχειρήσω να χάσω 10 κιλά σε 1,5 μήνα; Οι ειδικοί απαντούν

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Το Queen.gr επικοινώνησε με ειδικούς, οι οποίοι σου εξηγούν γιατί δεν πρέπει να επιχειρήσεις να χάσεις γρήγορα κιλά. 

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Health Information and Libraries Journal το 2017 έχει δείξει ότι η αναζήτηση πληροφορίων για την υγεία παίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στις διαδικτυακές δραστηριότητες των χρηστών καθώς επίσης και ότι οι διαδικτυακές συζητήσεις που αφορούν την παχυσαρκία επικεντρώνονται σε ζητήματα που σχετίζονται με το κοινωνικό άγχος.

Η απώλεια κιλών αποτελεί έναν από τους βασικούς διατροφικούς στόχους που θέτουν οι άνθρωποι διαχρονικά, με αποτέλεσμα, στη σύγχρονη εποχή, αυτό να εκδηλώνεται και στον διαδικτυακό κόσμο με αναρτήσεις που αφορούν την απώλεια κιλών.

Τα τελευταία χρόνια το TikTok έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας και πέρα από άλλες πτυχές της καθημερινότητας, φαίνεται να έχει «γνώμη» και για τη διατροφή. Επειδή, όμως η διατροφή αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας μας, η προβολή συμβουλών και εμπειριών από ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες μπορεί να καταστεί εξαιρετικά επικίνδυνη.

Ένα από τα συχνότερα θέματα που παρατηρήθηκε, κατά την έρευνα μας στα social media, ότι απασχολεί τους χρήστες του διαδικτύου είναι η γρήγορη απώλεια κιλών. Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν βίντεο τα οποία υπόσχονταν απώλεια 10 κιλών μέσα σε 1 ή 1,5 μήνα, ή ακόμα και μέσα σε 15 ημέρες!

Θέλοντας να συμβάλλουμε στην καλύτερη δυνατή ενημέρωσή σου και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, το Queen.gr, επικοινώνησε με επαγγελματίες του χώρου της διατροφής, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα: Μπορείς να χάσεις 10 κιλά σε 1 ή 1,5 μήνα;

Τελικά, τι λένε οι ειδικοί; Μπορείς να χάσεις 10 κιλά σε 1,5 μήνα;

Για αυτό το ζήτημα, η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου επισημαίνει ότι «Οι δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια δεν είναι κάτι το καινούργιο! Όπως δεν είναι καινούργια και η ανυπομονησία των περισσότερων ανθρώπων που θέλουν να χάσουν κιλά να τα χάσουν άμεσα».

Ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι «Για να χάσουμε 1 kg θα πρέπει να καταναλώσουμε 7000 kcal λιγότερες από αυτές που χρειαζόμαστε μέσα σε 7 ημέρες. Αν το μοιράσουμε αυτό μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει σε ημερήσια βάση να τρώμε 1000 kcal λιγότερες από αυτές που καίμε... Για μία μέση γυναίκα αυτό κατά κανόνα είναι ανέφικτο και σημαίνει πως πέρα από την πείνα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, εξάντληση και κακή διάθεση. Συνεπώς, είναι σημαντικό να βάζουμε σε προτεραιότητα τον οργανισμό μας και να μην θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας και τον μεταβολισμό μας»!

kleio-dimitriadou.jpg

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου.

Πόσο επικίνδυνο είναι να το επιχειρήσεις;

Σχετικά με το πόσο εφικτό και επικίνδυνο είναι να επιχειρήσουμε να χάσουμε 10 κιλά σε 1,5 μήνα, ο Kλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Μάνος Δημητρούλης προσθέτει πως «υπάρχουν ανορθόδοξοι τρόποι να συμβεί αυτό, όπως δίαιτες που αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων ή συστήνουν την κατανάλωση μόνο συγκεκριμένων, όμως η εμπειρία και η επιστήμη έχει δείξει ότι αυτές οι τεχνικές όχι μόνο είναι επικίνδυνες, αλλά εν τέλει οδηγούν στην επανάκτηση του χαμένου αλλά και επιπλέον βάρους. Τα επιστημονικά δεδομένα είναι αμείλικτα και υποδεικνύουν ότι πάνω από το 95% των ανθρώπων που χάνουν κιλά ανορθόδοξα τα επαναπροσλαμβάνουν στην επόμενη διετία. Εάν απλά αναλογιστούμε ότι οι παγκόσμιες συστάσεις προτείνουν ως ασφαλή απώλεια βάρους το 0,5-1 κιλό την εβδομάδα, τότε μπορούμε να καταλάβουμε για το πόσο λανθασμένες συμβουλές μιλάμε. Η σωστή και πιο ασφαλής διαδικασία απώλειας βάρους είναι μέσω της υιοθέτησης μιας υποθερμιδικής διατροφής, η οποία θα είναι πλήρης, ισορροπημένη και θα καλύπτει όλες τις απαραίτητες ανάγκες του ατόμου σε θρεπτικά συστατικά».

dimitroulis-manos.jpg

Ο Kλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Μάνος Δημητρούλης.

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με εξειδίκευση στην Παχυσαρκία και το Διαβήτη, Έφη Κολοβέρου, επισημαίνει για το ίδιο ερώτημα ότι «Το να χάσει 10 κιλά κάποιος σε ένα μήνα γίνεται μόνο αν είναι παχύσαρκος και ακολουθήσει πάρα πολύ αυστηρή δίαιτα. Σκεφτείτε ότι 1 κιλό βάρους (λίπος+ υγρά+ πρωτεΐνες) αντιστοιχεί σε 7500 θερμίδες περίπου, οπότε για να χάσω 10 κιλά σε 1.5 μήνα (δηλαδή 1,7 κιλά σε 1 εβδομάδα) πρέπει να τρώω 1800 περίπου θερμίδες λιγότερες/ ημέρα. Ένας μέσος άνθρωπος χρειάζεται 2000-2500 θερμίδες για να συντηρεί το βάρος του καθημερινά, οπότε πρέπει να παίρνει 200-700 θερμίδες για 1.5 μήνα για να το καταφέρει αυτό. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και είναι και επικίνδυνο! Συνήθως, τα άτομα που έχουν χάσει τόσο απότομα βάρος έχουν ακολουθήσει πολύ χαμηλών υδατανθράκων πρωτόκολλα (πχ keto diet) τα οποία προκαλούν μια ιδιαίτερα απότομη αφυδάτωση στον οργανισμό κάνοντας μας να χάσουμε αρκετά κιλά γρήγορα! Όμως τα κιλά αυτά δεν είναι λίπος και θα επανέλθουν εντός λίγων ημερών αν βάλουμε πίσω στη διατροφή μας τους υδατάνθρακες».

efi-koloverou.jpg

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με εξειδίκευση στην Παχυσαρκία και το Διαβήτη, Έφη Κολοβέρου

*Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τους Κλινικούς Διαιτολόγους - Διατροφολόγους Κλειώ Δημητριάδου, Μάνο Δημητρούλη και Έφη Κολοβέρου, οι οποίοι συνέβαλαν σημαντικά στη δημιουργία αυτού του άρθρου

Δες ολόκληρο το αφιέρωμα του Queen.gr για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής που είναι στις 16 Οκτωβρίου