Μήπως το έχεις παρακάνει με τα λαχανικά; Έξι μυστικά ευεξίας που μάλλον έχεις καταλάβει λάθος

Τζένη Ντεμιράι
Μήπως το έχεις παρακάνει με τα λαχανικά; Έξι μυστικά ευεξίας που μάλλον έχεις καταλάβει λάθος

Η υπερβολή ποτέ δεν ήταν σύμμαχος της καλής ζωής! 

Συνεχώς «βομβαρδίζεσαι» από συμβουλές για υγιεινές συνήθειες που υπόσχονται ότι θα κάνουν τη ζωή σου καλύτερη. Μπαίνεις στον πειρασμό και αρχίζεις να προσπαθείς να εντάξεις μερικές από αυτές στην καθημερινότητά σου. Υπάρχουν συμβουλές που πράγματι μπορούν να βοηθήσουν την ευεξία σου, αλλά οι υπερβολές ποτέ δεν βοηθούν και μάλιστα μπορεί να έχουν ακόμα και τα αντίθετα αποτελέσματα.

Μπορούν, δηλαδή, να σε οδηγήσουν σε απροσδόκητα προβλήματα υγείας.

Ακολουθούν μερικές από αυτές τις συμβουλές που μπορεί στην πραγματικότητα να σε εμποδίζουν από το να αισθάνεσαι καλύτερα.

#1 Πάρα πολύ νερό με λεμόνι

Όπως μας είχε ενημερώσει σε αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κλειώ Χούπη, «το νερό με λεμόνι είναι ένα ρόφημα που έχει οφέλη, λόγω της κατανάλωσης του νερού και της μικρής ποσότητας λεμονιού που θα μας προσφέρει βιταμίνη C και κιτρικά. Επίσης, πολλοί δεν μπορούν να πιούν το νεράκι σκέτο, οπότε είναι ένα δροσερό φυσικό ρόφημα με ευχάριστη γεύση»!

Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση νερού με λεμόνι μπορεί να συμβάλει αρνητικά στην υγεία μας και να δημιουργήσει προβλήματα, όπως γαστρεντερική δυσφορία, καούρα και ναυτία.

Η διάβρωση του σμάλτου των δοντιών είναι ένας άλλος πιθανός κίνδυνος, καθώς το λεμόνι είναι πολύ όξινο και η πολύ συχνή κατανάλωση του θα μπορούσε να έχει επιζήμια αποτελέσματα, σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση.

Φυσικά, αυτοί οι κίνδυνοι είναι πιθανό να σε απασχολήσουν αν καταναλώσεις πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα νερού με λεμόνι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι αν απλώς περιοριστείς σε ένα ποτήρι το πρωί.

#2 Το παρακάνεις με τα λαχανικά

Ναι το να καταναλώνεις πολλά λαχανικά είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον οργανισμό σου. Αλλά αν παρατηρήσεις ότι είσαι πιο φουσκωμένη ή ότι έχεις αρχίσει να αντιμετωπίζεις προβλήματα με αέρια από τότε που άρχισες να αυξάνεις την ποσότητα των λαχανικών που καταναλώνεις, τότε ίσως το έχεις παρακάνει.

Υπάρχει, ακόμα, η πιθανότητα να διαπιστώσεις ότι αντιμετωπίζεις δυσφορία στο πεπτικό σύστημα, δυσκοιλιότητα ή και διάρροια.

#3 Πίνεις υπερβολικά πολύ νερό

Η κατανάλωση αρκετού νερού είναι το κλειδί για τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού, ωστόσο δεν είναι απίθανο να ξεπεράσεις τα όρια.

Μάλιστα, οι συμβουλές που δίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες αφορούν συγκεκριμένη ποσότητα κατανάλωσης νερού, επιδρούν αρνητικά, καθώς δεν χρειαζόμαστε όλοι την ίδια ποσότητα νερού και δεν μπορούν να γίνονται γενικεύσεις για καμία ανάγκη του ανθρώπινου οργανισμού.

Η υπερβολική κατανάλωση νερού υπάρχει κίνδυνος να σε οδηγήσει σε υπονατριαιμία, δηλαδή μία ηλεκτρολυτική διαταραχή που προκαλείται από την ανεπάρκεια νατρίου στο αίμα, διαταράσσοντας την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα με αποτέλεσμα την δημιουργία μίας ασταθούς κατάστασης δυνητικά απειλητικής για τη ζωή.

Η υπονατριαιμία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως επιληπτικές κρίσεις, κώμα, ακόμη και θάνατο.

Για να διαπιστώσεις εύκολα αν η κατανάλωση νερού που κάνεις είναι η ιδανική για τον δικό σου οργανισμό είναι σημαντικό να παρατηρήσεις τα ούρα. Αν τα ούρα έχουν σκούρο κίτρινο χρώμα, τότε μάλλον η ποσότητα νερού που καταναλώνεις δεν είναι αρκετή. Αν έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα, τότε καταναλώνεις όσο νερό χρειάζεται ο οργανισμός σου. Αν, όμως, τα ούρα είναι πάρα πολύ ανοιχτόχρωμα, σχεδόν διαυγή, τότε μάλλον το έχεις παρακάνει.

#4 Αποφεύγεις τους κρόκους αυγών (επιλέγεις μόνο τα ασπράδια)

Αν αποφεύγεις να τρως κρόκους αυγών και επιλέγεις πάντα μόνο το ασπράδι, μάλλον ήρθε η ώρα να κάνεις μία μικρή αλλαγή.

Τα ασπράδια αυγών είναι πολύ δημοφιλή, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και έχουν λίγες θερμίδες. Ωστόσο, οι κρόκοι είναι αυτοί που «κρύβουν» τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη Β-12, βιταμίνη D. Επιπλέον, ο κρόκος περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των ματιών.

#5 Παραλείπεις γεύματα για να χάσεις βάρος

Παραλείπεις γεύματα για να μειώσεις τις θερμίδες που καταναλώνει; Αυτό δεν είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί, τελικά, να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, παραλείποντας ένα γεύμα, υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξεις να τρως υπερβολικά στα επόμενα γεύματα ή να τσιμπολογάς συνέχεια. Αυτό, δεν είναι απίθανο να έχει ως αποτέλεσμα να πάρεις βάρος αντί να χάσεις τα περιττά κιλά που επιθυμείς.

#6 Αθλείσαι υπερβολικά πολύ

Η άθληση είναι σίγουρα πολύ σημαντική για την ευεξία μας, ωστόσο, η υπερβολή δεν είναι ποτέ σύμμαχος της υγείας. Η υπερβολική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού, κόπωση, διαταραχές στον ύπνο, απώλεια μυϊκής μάζας, κακή αθλητική απόδοση, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και άλλα. Είναι σημαντικό να θέσεις ένα πρόγραμμα προπονήσεων στο οποίο να εντάσσεις και ημέρες ξεκούρασης ενώ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσεις τον ύπνο. Μερικές φορές, φροντίζω για την ευεξία μου σημαίνει ότι κοιμάμαι αρκετά και δίνω τον χώρο και τον χρόνο στον εαυτό για να ξεκουραστεί.