Αν επιλέξεις μπακαλιάρο για την 28η Οκτωβρίου αυτή η συνταγή στο air fryer θα σε βγάλει ασπροπρόσωπη

Γεωργία Βλαχοπούλου
Αν επιλέξεις μπακαλιάρο για την 28η Οκτωβρίου αυτή η συνταγή στο air fryer θα σε βγάλει ασπροπρόσωπη

Είτε πιστεύεις ότι τρώγεται και την 28η Οκτωβρίου είτε όχι αυτή είναι η πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή για μπακαλιάρο στο air fryer.

Υπάρχει μια μικρή «διαμάχη» ανάμεσα σε όσους υποστηρίζουν ότι τρώμε και την 28η Οκτωβρίου μπακαλιάρο και σε όσους πιστεύουν πως αυτό είναι έθιμο μόνο της 25ης Μαρτίου. Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο φαγητό δεν έχει καμία σχέση με την επέτειο του «ΟΧΙ» κι αυτό γιατί το ψάρι σχετίζεται με τη νηστεία και σε αυτήν την εθνική γιορτή - ειδικά φέτος που «πέφτει» και Σάββατο - δεν εμπίπτει καμία νηστεία με βάση τη θρησκεία μας, οπότε μπορεί κανείς να φάει ό,τι θέλει.

Ουσιαστικά, ο μπακαλιάρος είναι το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου γιατί συμπίπτει με τη διακοπή της νηστείας της Σαρακοστής για τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και επειδή το είδος του ψαριού αυτού ήταν εύκολα προσβάσιμο στους περισσότερους Έλληνες, όποιες και αν ήταν οι καιρικές συνθήκες.

Παρ' όλα αυτά υπάρχουν πολλοί που επιλέγουν να φτιάξουν μοακαλιάρο και για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Αν λοιπόν, είσαι μία από αυτούς και διαθέτεις και air fryer - το νέο trend στη μαγειρική - η παρακάτω συνταγή θα κάνει τους καλεσμένους σου να ξετρελαθούν.

Η επιλογή αυτή θα σου «λύσει» τα χέρια αν δεν συμπαθείς το τηγάνισμα, ενώ θα καταφέρεις να έχεις ένα πολύ νόστιμο και ταυτόχρονα υγιεινό αποτέλεσμα.

Υλικά:

1 κιλό μπακαλιάρος, κομμένος σε 4 λωρίδες

Αλάτι kosher

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο

2 κούπες ψίχα ψωμιού panko

1 κουτ. από τα Καρυκεύματα Old Bay Seasoning ή ό,τι άλλο διαθέτεις

Φέτες λεμονιού, για το σερβίρισμα

Σάλτσα ταρτάρ, για το σερβίρισμα

Οδηγίες:

Στέγνωσε το ψάρι και αλατοπιπέρωσέ το κι από τις δύο πλευρές. Στη συνέχεια, βάλε το αλεύρι, το αυγό και το panko σε τρία ρηχά μπολ. Προσθέστε τα καρυκεύματα στο panko και ανακάτεψέ τα για να αναμειχθούν. Παίρνοντας μια φέτα κάθε φορά, άλειψε το ψάρι με αλεύρι, μετά με αυγό και τέλος με panko, πιέζοντας για να καλυφθεί. Τοποθέτησε τα ψάρια σε παρτίδες - ανάλογα και με το πόσα άτομα θα πρέπει να σερβίρεις - στο καλάθι του air fryer και μαγείρεψέ το στους 200° για 10 έως 12 λεπτά, αναποδογυρίζοντας απαλά το ψάρι μέχρι να ροδίσει. Όταν είναι έτοιμο σέρβιρε με φέτες λεμονιού και σάλτσα ταρτάρ.

Χρήσιμα tips που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου

Μαγείρεψε σε παρτίδες

Για να καταφέρεις λοιπόν, να φτιάξεις τον τέλειο μπακαλιάρο, πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πως ανάλογα με το πόσα άτομα θα έχεις να σερβίρεις, θα πρέπει να μοιράσεις σε παρτίδες τα κομμάτια μπακαλιάρου στο air fryer. Δεν θες να είναι η μία φέτα ψαριού πάνω στην άλλη γιατί έτσι λόγω του «συνωστισμού» θα δημιουργηθούν ατμοί και ο ατμός είναι ο εχθρός των τέλεια τραγανών ψαριών.

Δώσε βάση στο πανάρισμα

Για να βεβαιωθείς ότι το πανάρισμα θα είναι μείνει πάνω στο ψάρι, βάλε τα παναρισμένα κομμάτια στο ψυγείο για 10 λεπτά σε μια λαμαρίνα πριν τα τηγανίσεις. Μόλις κρυώσουν, αν δεις σημεία που φαίνονται υγρά ή μουσκεμένα, ρίξε μια πρέζα panko στο υγρό σημείο και χτύπησε απαλά πριν τηγανίσεις τα κομμάτια.