5 κόλπα που χρησιμοποιούν οι διαιτολόγοι για να μας πείσουν να φάμε φρούτα και λαχανικά

Πατούλια Κατερίνα
5 κόλπα που χρησιμοποιούν οι διαιτολόγοι για να μας πείσουν να φάμε φρούτα και λαχανικά

Περισσότερα φρούτα και λαχανικά! Αυτό έχεις σίγουρα ακούσει κάθε φορά που ξεκινάς ένα διατροφικό πλάνο. Μπορείς να φας πραγματικά περισσότερα φρούτα και λαχανικά και πώς;

Μόλις το 10% των ενήλικων στις ΗΠΑ, καταναλώνουν την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα σε φρούτα και λαχανικά. Αν σκεφτεί κανείς πως μία φλιτζάνα φρούτων είναι ίση με ένα μήλο ή ένα μέτριο αχλάδι καταλαβαίνεις πως είναι το πείσμα μας εκείνο που δεν μας αφήνει να καταναλώσουμε τα φρούτα και λαχανικά στις ποσότητες που θα έπρεπε.

Κι όμως, τα φρούτα και λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη υγεία του ανοσοποιητικού, στην υγεία της καρδιάς, στο αδυνάτισμα και στην πρόληψη εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Αν σκέφτεσαι πως θα καταφέρεις με το ζόρι να καταναλώνεις τα φρούτα και λαχανικά που πρέπει, κάνεις λάθος. Οι διαιτολόγοι έχουν βρει μικρά και έξυπνα κόλπα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που τους επισκέπτονται να τρώνε την ποσότητα φρούτων και λαχανικών που πρέπει.

Λιωμένα λαχανικά: Το trend του Tik Tok κάνει θραύση με μπρόκολο, πατάτες και λαχανάκια Βρυξελλών

Κατανάλωσε τα λαχανικά και φρούτα που αγαπάς:

Μην προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου και τους ανθρώπους στο να τρώνε φρούτα ή λαχανικά που δεν αγαπούν. Αρχικά, επένδυσε σε όσα αγαπάς και έπειτα, δοκίμασε κι εκείνα που δεν σου αρέσουν φτιάχνοντάς τα με έναν διαφορετικό τρόπο ή με συνδυασμούς τροφών που σου αρέσουν. Αν για παράδειγμα δεν θες γιαούρτι με κομμένο μήλο, τι θα έλεγες για ένα μήλο στο φούρνο με κανέλα ή να κάνεις τα λαχανικά σούπα βελουτέ.

Δοκίμασε να βάλεις τα λαχανικά σε συνταγές που τρως καθημερινά.

Για παράδειγμα, τα μανιτάρια μπορούν να μπουν σε κάθε συνταγή για κοτόπουλο, μοσχάρι ή χοιρινό, ακόμα και στα κεφτεδάκια που θα ψήσεις. Μια ακόμα ωραία λύση, είναι να προσθέσεις ψιλοκομμένα λαχανικά και στις μακαρονάδες σου ή να φτιάξεις μια σάλτσα με πολτοποιημένα λαχανικά όπως κολοκυθάκι, καρότα, σπανάκι.

Μην αφήνεις τα φρούτα και λαχανικά για αργότερα:

Ναι, ίσως σου φανεί βαρετό να φας ένα φρούτο το απόγευμα, οπότε επένδυσε σε αυτά από το πρωινό, βάζοντας τα λαχανικά στην ομελέτα το πρωί και τα φρούτα στο πρωινό smoothie bowl.

Κάνε τα λαχανικά ψημένα- τηγανιτά.

Ποιος αντιστάθηκε σε στικς γλυκοπατάτας; Ποιος είπε όχι σε chips kale; Το fake – τηγανητό είναι ιδανικό για να βάλεις έξτρα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σου. Δοκίμασε λαχανικά στο air fryer, προσθέτοντας μια κουταλιά μουστάρδα. Ενίσχυσε τη γεύση των τσιπς κολοκυθιού ή καρότου με πάπρικα, σκόνη σκόρδου ή αλάτι τρούφας.

Γιατί πρέπει να πάντα να ξεπλένεις τα φρούτα προτού τα φας

Βάλε τα φρούτα και λαχανικά στον πάγο. Επίλεξε 10 διαφορετικά φρούτα και λαχανικά, βράσε τα, πολτοποίησέ τα και βάλτα σε θήκες για παγάκια και ενίσχυσε τη γεύση και τη διατροφική αξία κάθε φαγητού στη στιγμή.