Ειδικός μοιράστηκε τον καλύτερο τρόπο για να χάσεις το βάρος που θέλεις χωρίς «αποτυχία»

Ειδικός μοιράστηκε τον καλύτερο τρόπο για να χάσεις το βάρος που θέλεις χωρίς «αποτυχία»

Ποια τροφή συστήνει να αφαιρέσεις από το μενού σου; 

Αν θέλεις να χάσεις βάρος χωρίς να ακολουθήσεις τις περιοριστικές δίαιτες που είναι κατά καιρούς στη μόδα, υπάρχει ένα τρόφιμο που πρέπει να αφήσεις εκτός της διατροφής σου, από σήμερα.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να χάσουμε βάρος και με τόσες αντικρουόμενες συμβουλές εκεί έξω, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσουμε ποιον και τι θα ακολουθήσουμε. Ενώ ορισμένα προγράμματα υγιεινής διατροφής λειτουργούν, πολλές είναι και οι hotκατά καιρούς δίαιτες και προωθούν τη γρήγορη απώλεια βάρους με τρόπο που συχνά δεν είναι υγιεινός. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι συνήθως καταλήγουν στο να τα παρατάνε, αφού το εκάστοτε πρόγραμμα που ακολουθούν επειδή είναι στη μόδα, τους κάνει να νιώθουν πεινασμένοι και δυστυχισμένοι.

Αν λοιπόν θέλεις να χάσεις βάρος μακροπρόθεσμα, υγιεινά και βιώσιμα, ποιες συμβουλές διατροφής πρέπει να ακολουθήσεις; Λοιπόν, σύμφωνα με δύο κορυφαίους ειδικούς σε θέματα υγείας, μία είναι η διατροφή που κυριαρχεί όταν πρόκειται να βοηθήσει τους ανθρώπους να αδυνατίσουν, χωρίς παράλληλα να θέτει σκληρούς περιορισμούς στα γεύματα - η δίαιτα με βάση τα φυτά.

Η Rosie Martin, διαπιστευμένη διαιτολόγος από τη Βρετανία, δήλωσε στη Mirror ότι το κλειδί για τη διαχείριση του βάρους είναι «η εύρεση ενός διατροφικού προτύπου που θα σας αρέσει, θα σας αφήνει ικανοποιημένους και θα προωθεί μακροπρόθεσμες και πιο σταδιακές αλλαγές στο βάρος».

Έτσι, συνιστά στους ανθρώπους να δοκιμάσουν τη φυτική διατροφή και επισήμανε διάφορες μελέτες που υποστηρίζουν τη συμβουλή της. Πράγματι, μελέτη που διαβάζουμε στο National Library of Medicine, ανέλυσε το βάρος διαφορετικών πληθυσμών με αυξανόμενες ποσότητες ζωικών προϊόντων στη διατροφή τους και διαπίστωσε ότι η μόνη ομάδα που βρισκόταν σε ένα υγιές εύρος βάρους ήταν η ομάδα των χορτοφάγων.

Ωστόσο, η διατροφολόγος επέμεινε ότι η φυτική διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από την απλή αποφυγή του κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων, καθώς μπορούμε ακόμα και ως χορτοφάγοι να τρώμε ανθυγιεινά, αν καταλήγουμε να τρώμε τηγανιτές πατάτες ή vegan λουκάνικα. «Τα χορτοφαγικά έτοιμα και υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το vegan παγωτό έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή. Αλλά δεν θεωρούνται ωφέλιμα για την υγεία ή τη διαχείριση του βάρους. Επομένως, οι ολιστικές φυτικές τροφές είναι το κλειδί για τη διαχείριση του βάρους όταν υιοθετείται μια διατροφή χωρίς ζωικά προϊόντα».

Ο διαιτολόγος εξήγησε ότι η «ενεργειακή πυκνότητα»των τροφίμων είναι επίσης σημαντική, καθώς οι άνθρωποι καταναλώνουν παρόμοιο βάρος τροφής κάθε μέρα. Αν τα τρόφιμα που τρώμε είναι «ενεργειακής πυκνότητας», τότε πιθανότατα θα λάβουμε πολλάσάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά. Η ειδικός προσέθεσε: «Αν αντίθετα ένα μεγάλο μέρος αυτής της τροφής είναι, χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας, ολόκληρες, φυτικές τροφές, τότε μπορούμε να φάμε περισσότερο, να γεμίσουμε το στομάχι μας και να νιώσουμε ικανοποιημένοι, αλλά θα έχουμε προσλάβει πολύ λιγότερη ενέργεια και πολύ περισσότερες φυτικές ίνες, νερό, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά που είναι ευεργετικά για την υγεία και τη διαχείριση του βάρους».

Τα σχόλια της Rosie Martin επιβεβαιώνει και η γιατρόςLaura Brown, ανώτερη λέκτορας στις επιστήμες διατροφής, τροφίμων και υγείας στο Πανεπιστήμιο Teesside, η οποία επίσης εξήρε τη φυτική διατροφή για την απώλεια βάρους. Η Brown δήλωσε ότι οι φυτικές δίαιτες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και προέτρεψε τους ανθρώπους να απολαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους και άφθονα υγρά.

Επιπλέον, τόνισε πως η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών είναι επίσης ευεργετική για την απώλεια βάρους και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν αυτά που συνήθως συναντάμε σε μια φυτική διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων, των φρούτων, των λαχανικών και της βρώμης. «Διαπιστώνουμε ότι οι γυναίκες που αυξάνουνσημαντικά την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο μείζονος αύξησης του σωματικού βάρους από εκείνες που τρώνε λιγότερα φρούτα».

Πώς μπορούμε λοιπόν να χάσουμε πραγματικά βάρος με μια φυτική διατροφή; Η Rosie Martin προτείνει να σκεφτούμε τη διατροφή μας σαν έναν κύκλο, τον οποίο μπορούμε στη συνέχεια να συμπληρώσουμε με όλα ταείδη τροφίμων που πρέπει να φάμε σε μια ημέρα. «Γεμίστε τον μισό κύκλο με φρούτα και λαχανικά, το ένα τέταρτο με δημητριακά ολικής άλεσης όπως το καστανό ρύζι, η βρώμη και το ψωμί ολικής άλεσης και το ένα τέταρτο με φυτικές τροφές πρωτεΐνης όπως τα φασόλια, οι φακές ή το τόφου. Συμπληρώστε το γεύμα σας με μια μικρή ποσότητα υγιεινών λιπαρών, όπως σπόρους ή αβοκάντο. Αν η μείωση του βάρους είναι ο στόχος σας, προσπαθήστε να περιορίσετε κάποιες από τις υψηλότερης ενεργειακής πυκνότητας φυτικές τροφές, όπως τα βούτυρα ξηρών καρπών και το λάδι. Μια τέτοια διατροφή θα αυξήσει την ποικιλομορφία των βακτηρίων του εντέρου, θα βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, θα μειώσει την ενεργειακή πρόσληψη χωρίς να σας αφήνει πεινασμένους και θα σας βοηθήσει να φτάσετε στο καλύτερο δυνατό βάρος σας. Τα veganέτοιμα φαγητά είναι φυσικά διασκεδαστικά για να τα δοκιμάσετε, οπότε μπορείτε να τα απολαμβάνετε κάθε τόσο, αν το επιθυμείτε. Να θυμάστε ότι το σημαντικό είναι τι καταναλώνετε τις περισσότερες φορές και όχι τι απολαμβάνετε σε ειδικές περιστάσεις».

Και καταλήγει: «Το υγιές βάρος φαίνεται διαφορετικό στον καθένα. Στοχεύστε στην πιο υγιεινή διατροφή που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας, κινήστε το σώμα σας με τρόπους που σας ευχαριστούν, αναπτύξτε υγιεινές συνήθειες ύπνου και περάστε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα και το σώμα σας θα φροντίσει για τα υπόλοιπα».

pexels-yan-krukau-7233969.jpg