Δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς καθώς πλησιάζουμε στην άνοιξη

Δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς καθώς πλησιάζουμε στην άνοιξη
Pexels

Η αλλαγή στην εποχή συχνά σημαίνει και αλλαγή στην ενέργεια και η μετάβαση από τον χειμώνα στην άνοιξη μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας.

Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους ο ύπνος μπορεί να είναι δύσκολος καθώς μπαίνουμε στην άνοιξη, αποκάλυψαν οι ειδικοί. Πράγματι, η αλλαγή στην εποχή συχνά σημαίνει και αλλαγή στην ενέργεια και η μετάβαση από τον χειμώνα στην άνοιξη μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας.

Η Hannah Shore, ειδικός ύπνου στο Silentnight, δήλωσε: «Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν σκέφτεστε τον ύπνο σας καθώς οδεύουμε προς την άνοιξη: η θερμοκρασία και το φως. Και τα δύο αυτά πράγματα είναι το κλειδί για να έχουμε έναν καλό ύπνο και ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να μας βγάλουν λίγο εκτός ισορροπίας. Καθώς οι μέρες γίνονται πιο ζεστές, όλοι πρέπει να έχουμε επίγνωση της επίδρασης που θα έχει η αύξηση της θερμοκρασίας στην ποιότητα του ύπνου».

Μπορεί να κάνει ακόμα πολύ κρύο έξω αυτή τη στιγμή, αλλά αν έχεις ακόμη τα πολύ χοντρά κλινοσκεπάσματα και τις πιτζάμες που φορούσες κατά τη διάρκεια των χειμερινών ημερών, οι ειδικοί στον ύπνο λένε ότι ίσως ήρθε η ώρα να αρχίσεις να τα αποχωρίζεσαι. Εάν διαπιστώσεις ότι υπερθερμαίνεσαι κατά τη διάρκεια της νύχτας, καλό είναι να το λάβεις υπόψη σου και στη ρουτίνα πριν από τον ύπνο.

Η Hannah προσέθεσε: «Η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός μας πρέπει να πέσει μερικούς βαθμούς για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε καλά, οπότε οτιδήποτε αυξάνει τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός σας μέσα στη ρουτίνα σας, όπως η άσκηση, τα ζεστά μπάνια και το φαγητό πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, θα επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σας».

Και το περισσότερο φως μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου μας, οπότε καλό είναι να το λάβουμε υπόψη. Η Hannah επισημαίνει: «Ο φωτισμός είναι επίσης κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε. Έχει μεγάλη επιρροή στον κιρκάδιο ρυθμό μας, την κινητήρια δύναμη για τον ύπνο. Θα παρατηρήσετε ότι τα φωτεινά πρωινά μπορούν να καταστείλουν την παραγωγή μελατονίνης, γνωστή και ως "ορμόνη του ύπνου", κάνοντάς μας να αισθανόμαστε πιο ξύπνιοι».

Από την άλλη πλευρά, τα θαμπά φώτα το βράδυ ωθούν το σώμα μας να παράγει ορμόνες ύπνου, διευκολύνοντάς μας να αποκοιμηθούμε.

Οι επιδράσεις του φωτισμού στο σπίτι μας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τους ρυθμούς του σώματός μας και η άσκηση και η βόλτα στον ήλιο μπορούν να βοηθήσουν, καθώς και η αλλαγή του φωτισμού στο σπίτι. Η Hannah δήλωσε: «Ο λάθος φωτισμός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον κιρκάδιο ρυθμό σας και παρόλο που τα τεχνητά φώτα μπορούν να βοηθήσουν να διορθωθεί αυτό, το φυσικό φως είναι καλύτερο. Σκεφτείτε να κάνετε μια βόλτα στον πρωινό ήλιο και το βράδυ επιλέξτε χαμηλό φωτισμό. Αυτές οι μικρές αλλαγές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα σταθερό και υγιές πρόγραμμα ύπνου καθ' όλη τη διάρκεια του έτους».

Το μεγάλο λάθος με το μαξιλάρι σου και η σημαντική αλλαγή που πρέπει να κάνεις

Ο Stephen Goknel, γκουρού του ύπνου και ιδρυτής της Luff Sleep, προσθέτει: «Καθώς ο ήλιος αρχίζει να ανατέλλει νωρίτερα ενώ μπαίνουμε στην άνοιξη, αλλάζουν επίσης οι κύκλοι του ύπνου και οι κιρκάδιοι ρυθμοί μας, καθώς το φυσικό φως μειώνει την παραγωγή μελατονίνης από το σώμα μας και αρχίζουμε να ξυπνάμε νωρίτερα με φυσικό τρόπο».

Αν είσαι πολύ ευαίσθητη στο φως, η επένδυση σε περσίδες ή κουρτίνες συσκότισης ή η χρήση μάσκας ύπνου μπορεί να σε βοηθήσει. Ακόμη, η συμφιλίωση με την εποχιακή αλλαγή, αντί να παλεύεις εναντίον της ή να ελπίζεις απλώς για το καλύτερο, μπορεί επίσης να είναι ευεργετική, ειδικά ενόψει της αλλαγής των ρολογιών στις 31 Μαρτίου.

Ο Stephen Goknel είπε: «Ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας 15 λεπτά νωρίτερα. Αυτό μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά το να συνηθίσει το σώμα σας σε μια σταδιακή αλλαγή της ώρας θα είναι πολύ καλύτερο για τον κιρκάδιο ρυθμό σας (το φυσικό ρολόι του σώματός σας) από το να αγχώνεστε ξαφνικά. Σηκωθείτε και γυμναστείτε σε εξωτερικό χώρο, αν ο καιρός είναι εντάξει, ή σε ένα δωμάτιο με πολύ φυσικό φως. Αυτό θα προκαλέσει την απελευθέρωση της κορτιζόλης και θα κάνει το σώμα σας να αισθάνεται πολύ πιο ξύπνιο με φυσικό τρόπο. Αν μπορείτε, μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης τα απογεύματα και πέστε για ύπνο 30 λεπτά νωρίτερα. Αυτό επίσης θα βοηθήσει το σώμα σας να προσαρμοστεί στη νέα εποχή».

Το αρχαίο βότανο που θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα και να μειώσεις το άγχος κοστίζει ελάχιστα

pexels-cottonbro-studio-6951509.jpg