Είναι οι σταφίδες καλές για την υγεία; Διαιτολόγος αναλύει τα θρεπτικά τους συστατικά
Οι σταφίδες είναι αποξηραμένα σταφύλια, που σημαίνει ότι είναι φυσικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Αν ψάχνεις ένα σνακ για τον δρόμο, ένα γλυκό συμπλήρωμα για τα πρωινά δημητριακά σου ή το βασικό συστατικό για μπισκότα με βρώμη και σταφίδες, οι σταφίδες είναι ένας ευέλικτος ξηρός καρπός που μπορείς εύκολα να εντάξεις σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Οι σταφίδες είναι αποξηραμένα σταφύλια, που σημαίνει ότι είναι φυσικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και περιέχουν πολλά απαραίτητα μέταλλα.
Ένας ειδικός αναλύει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα θρεπτικά οφέλη των σταφίδων και πώς συγκρίνονται με τα σταφύλια.
Μπαχαρικά, βότανα, ξηροί καρποί: Γιατί ωφελούν την υγεία του εντέρου
Σε τι ωφελούν οι σταφίδες;
Ναι, οι σταφίδες είναι ωφέλιμες για την υγεία. Έχουν παρόμοιο διατροφικό προφίλ με άλλα είδη φρούτων, σύμφωνα με την Camila Martin, διαιτολόγο-διατροφολόγο στο UW Health ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και περιέχουν λίγες πρωτεΐνες και λίπη. Είναι επίσης σχετικά καλή πηγή σιδήρου, μαγνησίου και καλίου, σύμφωνα με την Martin.
Οι σταφίδες είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, λέει η Martin.
Πάνω από το 90% των γυναικών και το 97% των ανδρών δεν καλύπτουν την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη διαιτητικών ινών, σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς 2020-2025.
Γνωρίζουμε ότι η επαρκής πρόσληψη διαιτητικών ινών είναι απαραίτητη για τη μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου και την υποστήριξη της υγείας του εντέρου. Έτσι, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, η κατανάλωση σταφίδων μπορεί σίγουρα να συμβάλει στην κάλυψη της ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών.
Τι είναι πιο υγιεινό: τα σταφύλια ή οι σταφίδες;
Όταν συγκρίνεις τα σταφύλια και τις σταφίδες, ίσως αναρωτιέσαι: Τα σταφύλια γίνονται λιγότερο θρεπτικά όταν γίνονται σταφίδες;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι παρασκευής σταφίδων, από την ξήρανση στον ήλιο μέχρι τη χρήση αφυγραντήρα τροφίμων. Κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών, η περιεκτικότητα σε νερό από το σταφύλι εξατμίζεται και η σταφίδα γίνεται ουσιαστικά ένα υπερσυμπυκνωμένο σταφύλι.
Από διατροφική άποψη, τα σταφύλια και οι σταφίδες διαφέρουν ελαφρώς. Οι σταφίδες έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες από τα σταφύλια, αλλά είναι επίσης καλύτερη πηγή διαιτητικών ινών, καλίου και σιδήρου, σύμφωνα με το WebMD.
Επομένως, το ένα δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινό από το άλλο, καθώς το καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Τελικά, εξαρτάται από τους στόχους σου για τη συνολική σου υγεία, λέει ο Martin.
Οι σταφίδες έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα και είναι καλύτερη πηγή φυτικών ινών, αν και έχουν επίσης υψηλότερη συγκέντρωση ζάχαρης. Επειδή τα σταφύλια έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, είναι ένα σνακ που πιθανότατα θα σε χορτάσει πιο γρήγορα από τις σταφίδες.
Οι σταφίδες αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος;
«Υπάρχουν τρία κύρια μακροθρεπτικά συστατικά που αποτελούν τα δομικά στοιχεία της τροφής μας: οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες», λέει η Martin.
Οι σταφίδες, ως φρούτα, αποτελούνται κυρίως από υδατάνθρακες (που αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος).
Έτσι, η κατανάλωση σταφίδων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά επειδή περιέχουν καλή ποσότητα διαιτητικών ινών, μετάλλων και πρωτεϊνών, θα πρέπει να βοηθούν στην επιβράδυνση της αύξησης, λέει η Martin.
Για να αποφευχθεί μια πιθανή αύξηση του σακχάρου στο αίμα, οι σταφίδες πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
«Όποτε τρώμε ένα σνακ ή ένα γεύμα που αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, φροντίζουμε να το συνδυάζουμε με κάτι που περιέχει υγιεινά λίπη ή πρωτεΐνες», λέει η ειδικός και τονίζει:
«Αυτό θα εξαλείψει τις αυξομειώσεις που μπορεί μερικές φορές να εμφανίζονται από τρόφιμα που περιέχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ένα από αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά».
Είναι επίσης σημαντικό να επισημανθεί ότι δεν είναι όλα τα σάκχαρα κακά.
Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση φυσικών σακχάρων που βρίσκονται σε ολόκληρα τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα υποστηρίζει βασικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η παροχή ενέργειας.
Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και η στεφανιαία νόσος, σύμφωνα με το Harvard Health.
Τελικά, αν ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή στην οποία καταναλώνεις μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, οι σταφίδες είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο που μπορείς να προσθέσεις στην εβδομαδιαία διατροφή σου.
Ξηροί καρποί: Για ποιες αιτίες θανάτου μειώνουν τον κίνδυνο (εικόνες)
Μπαχαρικά, βότανα, ξηροί καρποί: Γιατί ωφελούν την υγεία του εντέρου
