3 λάθη που κάνεις με τις ντομάτες και τις καταστρέφεις πριν τις γευτείς

3 λάθη που κάνεις με τις ντομάτες και τις καταστρέφεις πριν τις γευτείς

Το ερώτημα αν η ντομάτα είναι φρούτο ή λαχανικό έχει απαντηθεί εδώ και χρόνια, αλλά αυτό το ευαίσθητο και αρωματικό φρούτο που χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική, έχει συγκεκριμένους κανόνες για να διατηρήσει τα οφέλη του, αλλά κυρίως τα οφέλη και την ποιότητά της. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους διατροφολόγους, η ντομάτα συγκαταλέγεται ως είδος προς καλλιέργεια στα φρούτα, ακόμη και αν κατά κόρον χρησιμοποιείται μόνο σε αλμυρές συνταγές στη μαγειρική.

Θεωρείται όμως το πιο διαδεδομένο και δημοφιλές φρούτο που έχει άμεση σχέση με τη Μεσογειακή διατροφή καθώς παράγεται στις χώρες του Ευρωπαικού νότου.

Στην Ελλάδα συναντάμε τα περισσότερα από τα σχεδόν 11 είδη ντομάτας που ευδοκιμούν παγκοσμίως και έχουμε ιδιαιτερότητες σε είδη, σχήματα και γεύση, ανάλογα με την περιοχή όπου καλλιεργούνται.

Συνήθως οι ντομάτες, λόγω και του θερμού κλίματος, μπορεί να παραχθούν έως τα τέλη του Οκτωβρίου.

Όμως για να μπορέσουμε να την επεξεργαστούμε για το χειμώνα με μορφή σάλτσας και να την αποθηκεύσουμε ή να τη διατηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αποφύγουμε να κάνουμε 3 σημαντικά λάθη που στην κυριολεξία τις καταστρέφουν πριν καν τις γευτούμε.

Η ντομάτα δεν κάνει καλή παρέα στο ψυγείο σου με άλλα φρούτα

Η διατροφική αξία της ντομάτας, ξέρεις πως είναι ανεκτίμητη. Περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνη C και Α, κάλιο, μέταλλα αλλά το σημαντικότερο είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα από τα βασικότερα, αντιοξειδωτικά.

Χρησιμοποιείται σε αμέτρητες συνταγές και με όλους τους τρόπους, ενώ συνήθως το καλοκαίρι που ευδοκιμεί, οι περισσότερες νοικοκυρές φροντίζουν να δημιουργήσουν και τις πρώτες σάλτσες που θα αποθηκευτούν για να χρησιμοποιηθούν και τον χειμώνα. Η ντομάτα στη μορφή σάλτσας μπορεί άνετα να αποθηκευτεί ακόμη και στην κατάψυξη ή σε σκιερό μέρος και κατάλληλα αποστειρωμένα μπουκάλια.

Πολλές φορές όμως κάνουμε πολύ σημαντικά λάθη στη διατήρησή της.

Γιατί το πρώτο λάθος που κάνουμε όπως λένε οι διατροφολόγοι, είναι να βάζουμε το καλοκαίρι τις ντομάτες στο ψυγείο. Χάνουν όχι μόνο το άρωμά τους, αλλά και βασικά συστατικά τους, όταν έρχονται σε επαφή με χαμηλές θερμοκρασίες και την υγρασία του ψυγείου και η ωρίμανσή τους διακόπτεται.

Ένας βιοκαλιεργητής από τη Βαλένθια που κάνει επιτυχία στο TikTok, λέει πως αυτό είναι το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε. Γιατί ακόμη και αν βάλουμε άγουρες ντομάτες στο ψυγείο δεν θα τις δούμε ποτέ να ωριμάζουν φυσιολογικά.

Το καλύτερο είναι να τις διατηρήσουμε στην κουζίνα σε δροσερό μέρος ή ακόμη και σε άλλο αποθηκευτικό χώρο.

Ένα δεύτερο λάθος που κάνουμε είναι με τα φρούτα και λαχανικά που θα αποθηκευτούν μαζί με τις ντομάτες μας. Είναι απαγορευτικό να τις βάζουμε δίπλα σε μήλα, γιατί τα συγκεκριμένα φρούτα παράγουν αιθυλένιο που επιταχύνει την ωρίμανσή τους. Ακόμη και πράσινες ντομάτες δίπλα σε μήλα, χαλούν γρηγορότερα.

Την ίδια επίδραση έχουν όμως και οι πατάτες.

Το τρίτο λάθος αφορά στο στάδιο που προηγείται όλων των άλλων. Και αφορά στην αγορά τους.

Πρέπει να ξέρουμε το συγκεκριμένο είδος ντομάτας και τη χρήση τους και επίσης να διακρίνουμε (αυτό είναι θέμα εμπειρίας από τις νοικοκυρές) ποιες είναι καλύτερες από τις άλλες. Η θαμπή τους επιφάνεια ή ακόμη και η υπερβολικά σκληρή τους σάρκα ενώ δεν είναι άγουρες, είναι δείγμα τεχνητής χημικής επεξεργασίας.

Και δεν είναι μόνο ότι έχει χαθεί η νοστιμιά τους, αλλά είναι και επικίνδυνες για την υγεία σου.

Για αυτό και οι παλιές και έμπειρες νοικοκυρές έλεγαν πως θα πρέπει να τρώμε τα φρούτα και τα λαχανικά ανάλογα με την εποχή τους. Κάθε τι που ξεφεύγει χρονικά, είναι προιόν σύντομης, τεχνητής καλλιέργειας.