Είναι ασφαλές να ξαναζεσταίνεις το ρύζι ή μπορεί να καταλήξεις στο νοσοκομείο;

Πατούλια Κατερίνα
Είναι ασφαλές να ξαναζεσταίνεις το ρύζι ή μπορεί να καταλήξεις στο νοσοκομείο;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το μαγείρεμα, το σερβίρισμα και την αποθήκευση του ρυζιού.

Το ρύζι βρίσκεται σίγουρα στην κορυφή της λίστας με τα πιο απλά υλικά, κι όμως, υπάρχουν πολλά που μπορεί να μη γνωρίζεις γι’ αυτό. Από τον τρόπο που πρέπει να το μαγειρέψεις μέχρι το αν πρέπει να το ξεπλένεις ή όχι.

Και ίσως το πιο βασικό ερώτημα: Είναι ασφαλές να ξαναζεστάνεις ρύζι; Ή μπορεί να πάθεις κάτι αν φτιάξεις μια μεγάλη κατσαρόλα και το ζεσταίνεις λίγο λίγο μέσα στην εβδομάδα;

Το ρύζι και η ασφάλεια: Τι να προσέχεις

Όταν σκέφτεσαι την τροφική δηλητηρίαση, μάλλον σου έρχονται στο μυαλό το κρέας ή τα γαλακτοκομικά. Κι όμως, το ρύζι είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες δηλητηρίασης παγκοσμίως, λέει ο ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων Dr. Darin Detwiler. Το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο το ρύζι, αλλά ο τρόπος που το χειρίζεσαι αφού το μαγειρέψεις.

Τα καλά νέα; Δεν χρειάζεται να το φοβάσαι, απλώς φρόντισε να το αποθηκεύεις σωστά και θα είσαι μια χαρά.

Tips για να μαγειρεύεις πάντα το πιο τέλειο και γευστικό ρύζι

Πρέπει να ξεπλένεις το ρύζι;

Το ξέπλυμα του ρυζιού είναι παράδοση σε πολλές κουζίνες ανά τον κόσμο. Άλλοι ορκίζονται σε αυτό κι άλλοι το παραλείπουν. Εσύ τι να κάνεις;

Αν το ξεπλύνεις, το ρύζι γίνεται πιο αφράτο και δεν κολλάει. Αφαιρείται το περιττό άμυλο, που αλλιώς κάνει το ρύζι κολλώδες, κάτι που ίσως δεν θέλεις, εκτός αν φτιάχνεις ριζότο ή ρυζόγαλο.

Αν δεν το ξεπλύνεις, πάλι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία σου, οπότε αν βαριέσαι ή βιάζεσαι, δεν πειράζει. Θυμήσου μόνο πως το βράσιμο είναι πιο αποτελεσματικό από το ξέπλυμα για την αφαίρεση ουσιών όπως το αρσενικό, που μπορεί να υπάρχει σε ίχνη στο ρύζι.

Πώς να το ξεπλύνεις σωστά (αν το κάνεις)

Βάλε το ρύζι σε μια κατσαρόλα ή μπολ.

Ρίξε μέσα νερό και ανακάτεψε απαλά με τα χέρια σου.

Όταν το νερό γίνει θολό, σούρωσέ το με λεπτό κόσκινο.

Επανάλαβε μέχρι το νερό να γίνει σχεδόν διαυγές (συνήθως 2–5 φορές).

Μη σε νοιάζει αν το νερό παραμείνει λίγο θολό στο τέλος, η διαφορά στην υφή θα είναι μικρή.

Πόση ώρα μπορεί να μείνει έξω πριν το βάλεις στο ψυγείο;

Εδώ θέλει προσοχή. Το φρεσκομαγειρεμένο ρύζι μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου το πολύ δύο ώρες. Μετά αρχίζουν να αναπτύσσονται βακτήρια, ειδικά αν το αφήσεις στο τηγάνι ή σε σκεύος που κρατά τη ζέστη.

Και μην ανησυχείς: μπορείς να βάλεις ζεστό ρύζι στο ψυγείο, δεν είναι επικίνδυνο, όπως παλιά πίστευαν κάποιοι.

Είναι ασφαλές να το ξαναζεστάνεις;

Ναι, αλλά μόνο αν έχεις φυλάξει σωστά το ρύζι από την αρχή. Το πρόβλημα είναι το βακτήριο Bacillus cereus, που βρίσκεται στο έδαφος και μπορεί να επιβιώσει στο μαγειρεμένο ρύζι αν μείνει πολλή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Αν προλάβει να αναπτυχθεί, δεν σκοτώνεται ούτε με ξαναζέσταμα.

Άρα, τι να κάνεις;

Βάλε το ρύζι στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες.

Φύλαξέ το το πολύ 4 ημέρες στο ψυγείο.

Μπορείς και να το καταψύξεις για έως 2 μήνες.

Όταν το ξαναζεσταίνεις, φρόντισε να ζεσταθεί καλά παντού, όχι απλώς να είναι χλιαρό.

Τι πρέπει να τρώμε για να χάσουμε βάρος με επιτυχία; Πατάτες, ζυμαρικά ή ρύζι;