6 τρόφιμα που είναι πιθανό να σου προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση αυτό το καλοκαίρι

Πατούλια Κατερίνα
6 τρόφιμα που είναι πιθανό να σου προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση αυτό το καλοκαίρι

Δεν φταίει μόνο η μαγιονέζα!

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για πικνίκ και μπάρμπεκιου. Ωστόσο, καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται, αυξάνεται και ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης:

Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, όπως το E.coli, η Salmonella και η Listeria, μιας και αναπτύσσονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες, σύμφωνα με την Janet L. Buffer, RD, MPH, ανώτερη διευθύντρια του Ινστιτούτου για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη Διατροφική Ασφάλεια του Πανεπιστημίου George Washington.

Αυτά τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα σε θερμοκρασίες μεταξύ 4 ως 60 βαθμών κελσίου, διπλασιάζοντας τον αριθμό τους σε μόλις 20 λεπτά. Για να μειώσεις τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, πρέπει πάντα να αποθηκεύεις τα ευπαθή τρόφιμα εντός δύο ωρών — μία ώρα αν η θερμοκρασία είναι 32 βαθμούς ή υψηλότερη. Ωστόσο, επειδή οι άνθρωποι τρώνε περισσότερα γεύματα έξω, τα τρόφιμα συχνά μένουν έξω για περισσότερο χρόνο, λέει η Buffer.

Πώς μπορείς να απολαύσεις τον ήλιο, το φαγητό και τη διασκέδαση χωρίς να αρρωστήσεις; Μάθε ποια τρόφιμα είναι τα πιο επικίνδυνα και λάβε τις σωστές προφυλάξεις.

Πώς να διατηρείς το καρπούζι φρέσκο για εβδομάδες, με έναν εντελώς απρόσμενο τρόπο

Μπιφτέκια

Τίποτα δεν θυμίζει καλοκαίρι όσο τα μπιφτέκια στη σχάρα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν μαγειρεύουν τα μπιφτέκια (και άλλα κρέατα) σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να καταστρέψουν τα βακτήρια. Τα μπιφτέκια πρέπει να φτάσουν τους 71 βαθμούς, τα φιλέτα, τα ψητά και τα παϊδάκια τους 62 και το κοτόπουλο τους 73 βαθμούς. Χρησιμοποίησε ένα θερμόμετρο τροφίμων που εισάγεται στο παχύτερο μέρος του κρέατος.

«Ακόμα και τα μπιφτέκια που φαίνονται καλά ψημένα μπορεί να μην έχουν φτάσει σε ασφαλή θερμοκρασία».

Ο παλιότερος κιμάς μπορεί να οξειδωθεί, γεγονός που τον κάνει να φαίνεται καφέ ακόμα και όταν είναι άψητος.

mpifteki.jpg

Κοτόπουλο

Ένα στα 25 πακέτα κοτόπουλου στο σούπερ μάρκετ είναι μολυσμένο με Salmonella. Άλλα βακτήρια, όπως το Campylobacter, είναι ακόμα πιο συνηθισμένα.

Ένα πρόβλημα είναι ακόμα ότι οι άνθρωποι μεταδίδουν κατά λάθος τα βακτήρια από το ωμό κοτόπουλο.

«Όταν ψήνουν, οι άνθρωποι συχνά βάζουν το μαγειρεμένο κοτόπουλο πίσω στο ίδιο ταψί που χρησιμοποίησαν για το ωμό κοτόπουλο, προκαλώντας μόλυνση», λέει η Buffer.

Αν ξεπαγώνεις κοτόπουλο πριν το μαγειρέψεις, βεβαιώσου ότι το κάνεις σωστά. Χρησιμοποίησε πάντα διαφορετικά πιάτα και σκεύη για το ωμό και το μαγειρεμένο κοτόπουλο και πλένε καλά τα χέρια σου μετά την επαφή με το κοτόπουλο.

Σαλάτες και πιάτα με φρούτα

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι πρέπει να διατηρούν κρύες τις κρεμώδεις πατατοσαλάτες και τις σαλάτες με λάχανο, αλλά αφήνουν τις πράσινες σαλάτες, τα πιάτα με φρούτα και τα ωμά λαχανικά για ώρες.

Θυμήσου να βάλεις τα κομμένα ή πολτοποιημένα φρούτα στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες (μία ώρα αν κάνει ζέστη έξω) και βεβαιώσου ότι το ψυγείο είναι στη σωστή θερμοκρασία.

Χοτ ντογκ

Τα χοτ ντογκ είναι προψημένα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αυτόματα ασφαλή για κατανάλωση.

Χρησιμοποίησε θερμόμετρο για να δεις τη θερμοκρασία και αν τα αφήσεις έξω για ώρα, πέταξέ τα αντί να προσπαθήσεις να τα ξαναζεστάνεις. Ορισμένα βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος, μπορούν να παράγουν τοξίνες που δεν καταστρέφονται με υψηλές θερμοκρασίες.

Αυγά

Τα αυγά μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια όπως η σαλμονέλα, τόσο στο κέλυφος όσο και στο εσωτερικό τους. Γι' αυτό πρέπει να μαγειρεύεις τα αυγά μέχρι να σκληρύνει ο κρόκος και να μην είναι ρευστός. Απόφυγε επίσης να βάζεις τα μαγειρεμένα αυγά στο ίδιο δοχείο με τα ωμά αυγά.

Καρπούζι

Πριν απολαύσεις το ζουμερό καρπούζι, ξέπλυνέ το καλά. Τα καρπούζια μεγαλώνουν στο έδαφος, όπου εκτίθενται στο χώμα, στο βρώμικο νερό, στα περιττώματα ζώων και σε άλλα. Στη συνέχεια, μεταφέρονται από το αγρόκτημα στο σούπερ μάρκετ, όπου περνάνε και πάλι από πολλά χέρια, με αποτέλεσμα η επιφάνειά τους να μολυνθεί. Έτσι, όταν κόβεις το φρούτο, το μαχαίρι μπορεί να μεταφέρει βακτήρια από την επιφάνεια στο εσωτερικό του, λέει η ειδικός η οποία συνιστά να ξεπλένεις το καρπούζι με κρύο τρεχούμενο νερό και να τρίβεις την επιφάνειά του με μια βούρτσα φρούτων για να απομακρύνεις τυχόν βακτήρια. Στη συνέχεια, κόψτο σε φέτες και απόλαυσέ το!

karpouzi.jpg