Ούτε μεμβράνη, ούτε σακουλάκια: ο έξυπνος τρόπος για να μένει το ψωμί φρέσκο και αφράτο για μέρες

Πατούλια Κατερίνα
Ούτε μεμβράνη, ούτε σακουλάκια: ο έξυπνος τρόπος για να μένει το ψωμί φρέσκο και αφράτο για μέρες

Το ψωμί είναι από τις τροφές που καταναλώνεις καθημερινά, αλλά το να το κρατήσεις φρέσκο μοιάζει συχνά χαμένη υπόθεση.

Η πλαστική μεμβράνη και οι σακούλες δείχνουν βολικές, όμως συνήθως κάνουν το ψωμί να μπαγιατεύει ή να μουχλιάζει πιο γρήγορα απ’ όσο φαντάζεσαι. Τι θα έλεγες αν υπήρχε ένας έξυπνος τρόπος να το κρατήσεις αφράτο για μέρες, χωρίς καθόλου πλαστικό;

Ας δούμε μερικά απλά και φυσικά κόλπα που διατηρούν την υφή και τη γεύση του ψωμιού, ενώ παράλληλα σε βοηθούν να μειώσεις τη σπατάλη τροφίμων.

Ο λόγος που δεν πρέπει να αποθηκεύεις ποτέ το ψωμί στο ψυγείο και άλλα tips για το πολύτιμο αγαθό

Πώς θα διατηρήσεις το ψωμί σου φρέσκο για περισσότερο-Το λάθος με την ψωμιέρα και το tip με το πανί

Αποθηκεύεις το ψωμί λάθος -η σωστή μέθοδος το διατηρεί χωρίς μούχλα για 7 ημέρες περισσότερο

Γιατί χαλάει τόσο γρήγορα το ψωμί

Όταν το βάζεις σε πλαστικό, η υγρασία παγιδεύεται μέσα, δημιουργώντας το τέλειο περιβάλλον για τη μούχλα. Έτσι η κόρα μαλακώνει και το εσωτερικό γίνεται γλοιώδες.
Αν, πάλι, το αφήσεις εκτεθειμένο στον αέρα, ξεραίνεται πολύ γρήγορα.
Το μυστικό είναι η ισορροπία: αρκετή κυκλοφορία αέρα για να μείνει τραγανή η κόρα, αλλά και αρκετή υγρασία για να μη σκληρύνει η ψίχα.

Πώς να τυλίγεις το ψωμί χωρίς πλαστικό

Το βαμβακερό ύφασμα και οι χάρτινες σακούλες είναι ιδανικές λύσεις, επιτρέπουν στο ψωμί να «αναπνέει» ώστε να μένει η κόρα τραγανή, χωρίς να ξεραίνεται το εσωτερικό.
Γι’ αυτό και τα περισσότερα αρτοποιεία χρησιμοποιούν χαρτί. Μπορείς να κρατάς αυτές τις σακούλες ή να επενδύσεις σε επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες θήκες για ψωμί. Είναι πρακτικές και οικολογικές.

Πού να το αποθηκεύεις για καλύτερη φρεσκάδα

Απόφυγε πάγκους δίπλα σε παράθυρα ή πηγές θερμότητας, γιατί οι εναλλαγές θερμοκρασίας προκαλούν υγρασία ή ξήρανση.

Η καλύτερη λύση; Ένα ξύλινο ή κεραμικό κουτί για ψωμί. Προστατεύει από τα ρεύματα αέρα και τα μικρόβια, χωρίς να παγιδεύει υπερβολική υγρασία. Έτσι το ψωμί μένει μαλακό και φρέσκο για μέρες.

Πώς να το καταψύχεις σωστά

Αν ξέρεις ότι δεν θα το καταναλώσεις γρήγορα, βάλε το στην κατάψυξη. Κόψε το σε φέτες, τύλιξε τα κομμάτια με αντικολλητικό χαρτί ή αλουμινόχαρτο και βάλτες σε αεροστεγές δοχείο ή σακουλάκι κατάψυξης.

Όταν θελήσεις να το φας, βάλε τις φέτες στην τοστιέρα ή στον φούρνο και θα έχεις γεύση «σαν φρεσκοψημένο».

Πόσο αντέχουν διαφορετικά είδη ψωμιού

Το προζυμένιο και το πολύσπορο ψωμί (χωρίς συντηρητικά) αντέχουν περισσότερο φυσικά.

Το τυπικό λευκό ψωμί ξεραίνεται και μουχλιάζει πιο γρήγορα.

Άρα, ανάλογα με το είδος που αγοράζεις, προσαρμόζεις και τη μέθοδο αποθήκευσης.

Πώς να «σώσεις» μπαγιάτικο ψωμί

Μην το πετάς! Τύλιξέ το σε νωπή πετσέτα και ζέστανέ το στον φούρνο. Ο ατμός θα επαναφέρει την υγρασία και θα το κάνει πάλι μαλακό.

Ένα άλλο κόλπο είναι να ραντίσεις ελαφρά το ψωμί με νερό και να το ψήσεις για λίγο σε χαμηλή θερμοκρασία. Έτσι ξαναγίνεται τραγανό απέξω και αφράτο μέσα.

Κάνε τη βιωσιμότητα μέρος της ρουτίνας σου

Με μικρές αλλαγές, όχι μόνο κρατάς το ψωμί σου φρέσκο για περισσότερες μέρες, αλλά μειώνεις και τη σπατάλη τροφίμων στο σπίτι. Δεν χρειάζεσαι ακριβά εργαλεία, μόνο λίγο προγραμματισμό και μερικές απλές συνήθειες.