Αυτό είναι το λάθος που κάνεις και χάνεις δυνάμεις, όταν πηγαίνεις για τρέξιμο

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Αυτό είναι το λάθος που κάνεις και χάνεις δυνάμεις, όταν πηγαίνεις για τρέξιμο

Πάει κάπου το μυαλό σου;

Τα τελευταία χρόνια η γυμναστική –σε όλες τις μορφές της- έχει γίνει για τους περισσότερους ανθρώπους ένα κομμάτι της καθημερινότητας τους. Άλλοι το κάνουν για χόμπι, άλλοι γιατί έχουν κάποιον στόχο, όλοι όμως ξέρουν και ακολουθούν κάποιους βασικούς κανόνες. Ή μήπως όχι;

Εσύ ας πούμε γνώριζες ποιο είναι το λάθος που κάνεις κατά την διάρκεια του τρεξίματος –σε ελεύθερο χώρο- και χάνεις δυνάμεις εντελώς ξαφνικά; Μάλλον όχι. Μην ανησυχείς όμως γιατί εμείς είμαστε εδώ γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Γιατί ψάξαμε και βρήκαμε την αιτία και δεν θέλουμε να την κρατήσουμε μόνο για τους εαυτούς μας.

Διάβασε και αυτό: 5 μύθοι γύρω από την γυμναστική που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Να λοιπόν γιατί είναι ζωτικής σημασίας να ανεφοδιάζεις τον οργανισμό σου με «καύσιμα» πριν ή στη διάρκεια ενός μεγάλου αγώνα δρόμου (πχ. Μαραθώνιο). Το σώμα σου για να κάνει καύσεις χρειάζεται γλυκόζη. Και αν δεν τη βρει στον οργανισμό σου θα στραφεί στα αποθέματα γλυκογόνου του σώματός σου. Το συκώτι και οι μύες μας αποθηκεύουν γλυκογόνο, και όταν τα αποθέματα των μυών εξαντληθούν, τότε έρχεται και η -ακραία- σωματική κόπωση - ή «φούσκωμα» στη γλώσσα του δρομέα.

Τι μπορείς να κάνεις γι' αυτό; Μπορείς λοιπόν να φας κάτι περίπου μιάμιση ώρα προτού ξεκινήσεις το τρέξιμο και φυσικά δεν αναφερόμαστε σε κανονικό φαγητό, αλλά κάποιο συμπλήρωμα με πρωτεΐνη κ.ο.κ. Μία καλή ποσότητα θερμίδων που μπορεί να χρησιμοποιήσει και να μεταβολίσει το σώμα σου κατά την διάρκεια ενός αγώνα, είναι γύρω στις 100 με 250 θερμίδες ανά ώρα –ανάλογα και με το σωματικό βάρος.

Πριν κάνεις το οτιδήποτε λοιπόν, συμβουλέψου τον προπονητή ή τον γυμναστή σου. Σίγουρα δεν θα ήθελες να καταρρεύσεις.

Δες και αυτό: Ασκήσεις για επίπεδη κοιλιά χωρίς να ξαπλώσεις καν στο στρωματάκι της γυμναστικής