Βάλε το τρέξιμο και τη διατροφή στη ζωή σου και χάσε βάρος σε χρόνο dt

Ιωάννα Τζανή
Βάλε το τρέξιμο και τη διατροφή στη ζωή σου και χάσε βάρος σε χρόνο dt

Ο συνδυασμός τρεξίματος και καλής διατροφής, μπορεί να αποφέρει θαυματουργά αποτελέσματα.

Το τρέξιμο ξεκίνησε να μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας τη στιγμή που μπήκαν ο κορονοϊός και η καραντίνα. Μόλις έκλεισαν τα γυμναστήρια, όλοι ψάχναμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους προπόνησης, και ένας από αυτούς ήταν το τρέξιμο, αφού ήταν μια από τις ελάχιστες ελευθερίες που μας είχε απομείνει.

Τα running tips που θα σε βοηθήσουν να κάνεις το τρέξιμο μέρος της καθημερινότητάς σου

Αυτή τη συνήθεια, όμως, πολλές από εμάς τη διατηρήσαμε και μετά το τέλος της καραντίνας, αφού πρόκειται ένα είδος άσκησης που μας προσφέρει ευεξία, ελευθερία και φυσικά, κομψή σιλουέτα! Επίσης, το τρέξιμο είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος προπόνησης διότι, όχι μόνο δεν απαιτεί εξοπλισμό, αλλά είναι προσαρμόσιμο και ευέλικτο ως προς την εκκίνηση και την ταχύτητα. Ειδικά όταν συνδυαστεί με μια υγιεινή διατροφή, μπορεί να κάνει θαύματα στο σώμα σου.


https://www.instagram.com/p/CVcaGqKon2W/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Το τρέξιμο είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να χάσεις βάρος

Σύμφωνα με τη Natalie Rizzo, μια επιτυχημένη διαιτολόγο με έδρα τη Νέα Υόρκη, το τρέξιμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χάσεις βάρος, καθώς καίει πολλές θερμίδες και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Καίγονται περισσότερες θερμίδες ανά λεπτό με το τρέξιμο, παρά με την προπόνηση με βάρη ή το ποδήλατο», υποστήριξε μιλώντας στο TODAY η Rizzo.



Η Kristin Kirkpatrick από την πλευρά της, διαιτολόγος και υπεύθυνη υπηρεσιών διατροφής ευεξίας στο Cleveland Clinic Wellness Institute, θεωρεί ότι η ποσότητα των θερμίδων που καίμε τρέχοντας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη διάρκεια ή την ένταση, και λέει ότι η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην αποτελεσματικότητα αυτού του είδους προπόνησης.

«Ο σύζυγός μου είναι δρομέας, θα βγει για τρέξιμο και θα κάνει 15 ή 20 μίλια στα βουνά», εξήγησε η Kirkpatrick. «Αυτή είναι πολύ υψηλή ένταση. Αν κάνετε κάτι τέτοιο, οι πιθανότητες να χάσετε βάρος είναι αρκετά υψηλές, αλλά αν είστε απλώς κάποιος που βγαίνει από την πόρτα και τρέχει τρία μίλια, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για απώλεια βάρους εάν η διατροφή σας δεν είναι καλή».

Τρέξιμο + υγιεινή διατροφή = απώλεια βάρους

Το πρόβλημα με το να αυξήσει κάποιος τον χρόνο της άσκησής του, σύμφωνα με τη Natalie Rizzo, είναι ότι αυτό οδηγεί στην πεποίθηση ότι, από τη στιγμή που καίει περισσότερες θερμίδες, μπορεί να τρώει και τεράστιες ποσότητες.

«Είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσεις να τρως υπερβολικά», εξήγησε. «Θα νιώσετε πεινασμένοι με το που αρχίσετε να τρέχετε... Το ότι τρέχετε και γυμνάζεστε δε σημαίνει απαραίτητα ότι μπορείτε να φάτε ό,τι θέλετε. Πρέπει πραγματικά να είναι ένας συνδυασμός άσκησης και διατροφής. Η υγιεινή διατροφή είναι γενικά αυτό που θα σας κάνει να πετύχετε τους στόχους σας και να χάσετε βάρος».



«Η διατροφή υπερισχύει σχεδόν πάντα της άσκησης»

Η Kristin Kirkpatrick θεωρεί πως η διατροφή παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο από την άσκηση, ενώ έδωσε tips τα οποία θα σε βοηθήσουν στο να βεβαιωθείς ότι λαμβάνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, ειδικά αν τρέχεις για πολλή ώρα.

«Ένας μέσος άνθρωπος που τρέχει τρία έως τέσσερα μίλια την ημέρα, δε χρειάζεται απαραίτητα να έχει κάτι μαζί του για να ανεφοδιάζει τον οργανισμό του κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μπορεί να συνεχίσει να τρώει κανονικά τα γεύματα και σνακ που έτρωγε και πριν. Εάν όμως τρέχετε πέντε ή έξι μίλια, θα πρέπει να έχετε κάποιο σνακ με μαύρη ζάχαρη για να ανεφοδιάσετε τον οργανισμό σας, και φυσικά νερό και ηλεκτρολύτες. Επίσης, σνακ με άπαχες πηγές πρωτεΐνης είναι πάντα μια εξαιρετική επιλογή», συμβουλεύει η Kirkpatrick.


https://www.instagram.com/p/CVYAp5MowoH/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η Natalie Rizzo, από τη μεριά της, σε παροτρύνει να συνδυάσεις το τρέξιμο με μια υγιεινή διατροφή για να καταφέρεις να χάσεις το περιττό βάρος όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αυτός ο συνδυασμός «κάνει πραγματικά τους στόχους απώλειας βάρους να πραγματοποιηθούν».

Η διάσημη διαιτολόγος της Νέας Υόρκης συνέχισε δίνοντας τις δικές της διατροφικές συμβουλές: «Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι εξακολουθείτε να κάνετε μια υγιεινή διατροφή και λαμβάνετε όλα τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά; Ψάξτε για τροφές που έχουν ιδιότητες καταπολέμησης της πείνας. Αυτά είναι γενικά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, όπως φρούτα και λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και γενικότερα όλα τα όσπρια. Αυτά τα τρόφιμα θα σας εμποδίσουν να υπερκαταναλώσετε φαγητά που δε σας προσφέρουν τίποτα καλό».