Πρέπει να τρως πριν ή μετά την προπόνηση; - Όλα όσα ισχύουν

2 SHARES

Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην επιλογή.

Μόλις πήρες την απόφαση να μπεις σε fitness mood, ξεκινώντας εντατικές προπονήσεις, ωστόσο βρέθηκες αντιμέτωπη με ένα δίλημμα που ταλαιπωρεί αρκετές γυναίκες που γυμνάζονται και δεν έχουν γνώσεις περί διατροφής: είναι καλό να τρως πριν ή μετά την προπόνηση;

Η απόφαση αυτή μπορεί να σε δυσκολέψει αρκετά, αφού δεν υπάρχει στάνταρ απάντηση και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το πρόγραμμα που έχεις, οι ώρες που κοιμάσαι και το είδος της προπόνησης που κάνεις.

Υπάρχει λόγος που πρέπει να κάνεις κρύο ντους αμέσως μετά τη γυμναστική

Ωστόσο, όπως για τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, έτσι και για αυτό το θέμα, έχουν γίνει αρκετές έρευνες όλα αυτά τα χρόνια που μπορούν να σε βοηθήσουν στο να αποφασίσεις ευκολότερα.

Γιατί είναι ευεργετική η προπόνηση με άδειο στομάχι;

Για εσένα που ξυπνάς νωρίς, το φαγητό πριν από την προπόνηση μπορεί να είναι κάτι που συνήθως αποφεύγεις. Αν κάνεις προπόνηση μικρής διάρκειας/υψηλής έντασης, το άδειο στομάχι μπορεί πραγματικά να «αυξήσει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί λίπος ως καύσιμο», σύμφωνα με το Healthline.

Αυτό οφείλεται στο ότι η κύρια πηγή καυσίμου για το σώμα είναι το λίπος και οι υδατάνθρακες, με το πρώτο να αποθηκεύεται σε μορφή τριγλυκεριδίων στον λιπώδη ιστό και τους δεύτερους ως γλυκογόνο στους μύες και το συκώτι.

Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο Scandinavian Journal of Medicine & Sports, αναφέρει ότι σε έρευνα 273 συμμετεχόντων, η καύση λίπους βρέθηκε να είναι υψηλότερη σε όσους είχαν μείνει νηστικοί πριν από την άσκηση, σε σχέση με αυτούς που είχαν φάει.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scand J Med Sci Sports, διαπίστωσε ότι η ικανότητα του σώματος να «διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του» βελτιώθηκε επίσης με την άσκηση που γίνεται με άδειο στομάχι.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Healthline, «δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η άσκηση χωρίς να έχεις φάει κάτι προηγουμένως, οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους ή λίπους».

Ένα ελαφρύ γεύμα πριν από την προπόνηση, σου δίνει πολλή ενέργεια

Από την άλλη, υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ενός γεύματος πριν από την προπόνηση μπορεί να είναι πιο ευεργετική για τα επίπεδα της ενέργειάς σου.

Σύμφωνα με μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sports Sciences, η κατανάλωση ενός γεύματος τρεις έως τέσσερις ώρες πριν από ένα άθλημα αντοχής όπως ο μαραθώνιος, το τρίαθλο και η ποδηλασία δρόμου, μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή σου.

Μια ανάλυση του 2018 που δημοσιεύθηκε στο Scandinavian Journal of Medicine & Sports, υποστηρίζει ότι το 54% όσων συμμετείχαν «ανέφεραν καλύτερες επιδόσεις όταν κατανάλωναν ένα γεύμα πριν από την άσκηση», ειδικά τροφές που περιείχαν υδατάνθρακες βραδύτερης πέψης.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι το φαγητό πριν ή μετά την προπόνηση εξαρτάται αποκλειστικά από το είδος της άσκησης που σκοπεύεις να κάνεις. Είτε έτσι είτε αλλιώς, συνιστάται να τρως πάντα μετά από κάθε έντονη προπόνηση και να φροντίζεις να παραμένεις ενυδατωμένη.

Δες στη photo gallery 5 ιδανικές τροφές για να καταναλώνεις πριν από την προπόνηση.

2 SHARES
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ