Ποιο είδος γυμναστικής να επιλέξεις όταν έχεις περίοδο

Νατάσσα Σχοινά
Ποιο είδος γυμναστικής να επιλέξεις όταν έχεις περίοδο

Fitness προτάσεις για να ανακουφιστεί η κατάσταση

Αυτές οι μέρες του μήνα, για κάποιες γυναίκες είναι μερικές από τις πιο δύσκολες, καθώς οι ορμόνες σου έχουν τη δική τους προσωπικότητα και κάνουν αυτά που έχουν σχεδιάσει χωρίς να σε ρωτήσουν. Όταν, δε, αυτή η κατάσταση, που ήδη σου δημιουργεί δυσφορία από μόνη της, συνοδεύεται κι από κοιλιακές κράμπες, πόνους στη μέση κι οτιδήποτε «κυνηγάει» την κάθε μία, τότε αρχίζει να αποτελεί πραγματικό πρόβλημα στην καθημερινότητά σου.

Ήξερες, όμως, ότι υπάρχουν ασκήσεις γυμναστικής που μπορούν να σε βοηθήσουν τις μέρες της περιόδου να νιώσεις καλύτερα και πιο χαλαρή; Τι σου βρήκαμε εμείς:

  1. Cardio. Η αερόβια γυμναστική, όπως είναι το τρέξιμο και το cycling, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ροής του αίματος προς τη μήτρα, ακόμη και να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειάς σου, που σ’εκείνη την φάση συνήθως είναι λίγο πεσμένα. Γι’ αυτό, διάλεξε το πρόγραμμα που σου ταιριάζει καλύτερα και δοκίμασε τα αποτελέσματα.
  2. Pilates. Ειδικά συγκεκριμένες ασκήσεις pilates (stretching, twists, lunges) έχουν τη δυνατότητα να γυμνάζουν τους γοφούς, να αυξάνουν τα επίπεδα του οξυγόνου και να βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Αυτά με τη σειρά τους, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των πόνων της περιόδου.
  3. Yoga. Η yoga είναι άλλο ένα είδος γυμναστικής που θα βοηθήσει στο να μειωθούν οι πόνοι και να νιώσεις καλύτερα. Αυτά θα τα καταφέρεις, γιατί με τη yoga θα χαλαρώσεις όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά, μέσω ασκήσεων χαλάρωσης και αναπνοής.
  4. Βάρη. Το ότι διανύεις αυτές της μέρες του μήνα, δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις την προπόνηση με βάρη, εάν αυτή είναι κάτι που ακολουθείς. Εάν επιλέξεις γυμναστική με βάρη τις πρώτες μέρες της περιόδου, ενδεχομένως να μη νιώσεις απαραίτητα καλύτερα, γιατί η φλεγμονή των μυών μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη κατακράτηση των υγρών. Όμως, αν αυτό δεν είναι κάτι που σε επηρεάζει μπορείς κάλλιστα να το κάνεις.

Σε κάθε περίπτωση, άκου τι σου λέει το σώμα σου και επίλεξε αυτό που αισθάνεσαι ότι σε ανακουφίζει.