Υπάρχει ένας βασικός λόγος για τον οποίο πρέπει να αρχίσεις τρέξιμο (και δεν είναι η απώλεια βάρους)

Νατάσσα Σχοινά
Υπάρχει ένας βασικός λόγος για τον οποίο πρέπει να αρχίσεις τρέξιμο (και δεν είναι η απώλεια βάρους)

Κάνει θαύματα και όχι μόνο στο κορμί

Η αντιγήρανση είναι ένα θέμα που αρχίζει να προβληματίζει άντρες και γυναίκες από μία ηλικία και μετά. Όχι απαραίτητα γιατί ο χρόνος έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του, αλλά κι επειδή μπορεί κάποιος να ενδιαφέρεται να πάρει τον πιο προληπτικό δρόμο, ώστε να επιβραδύνει την εμφάνιση των σημαδιών της γήρανσης. Η γυμναστική σαφώς είναι ένας τρόπος που παίζει ρόλο σε αυτόν τον στόχο και ειδικά ένα συγκεκριμένο είδος της, σύμφωνα με την επιστήμη, είναι το αποτελεσματικότερο.

Έρευνα, λοιπόν, του Leipzig University στη Γερμανία που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal εξέτασε ανθρώπους που ήταν προηγουμένως ανενεργοί στο θέμα της γυμναστικής και συνέκρινε τα αποτελέσματα που είχαν σε τρία είδη: αντοχή, HIIT και προπόνηση με αντιστάσεις.

Ο κάθε συμμετέχων έκανε τρεις προπονήσεις την εβδομάδα στο είδος γυμναστικής που του είχε ανατεθεί, ενώ οι ερευνητές τούς έκαναν εξετάσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας μίας περιόδου που διήρκησε έξι μήνες.

Το αποτέλεσμα; Οι επιστήμονες παρατήρησαν αύξηση του μήκους του τελομερούς (μίας περιοχής του DNA στο τέλος του χρωμοσώματος που έχει τη δύναμη να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο γερνούν οι άνθρωποι) των λευκών αιμοσφαιρίων στους συμμετέχοντες που έκαναν προπόνηση αντοχής και HIIT, δηλαδή αυτά που περιλάμβαναν τρέξιμο και όχι βάρη.

«Η έρευνα δείχνει έναν μηχανισμό με τον οποίο η προπόνηση αντοχής -αλλά όχι η προπόνηση αντίστασης- βελτιώνει την υγιή γήρανση. Μπορεί να βοηθήσει στο να σχεδιάσουμε μελλοντικές έρευνες σε αυτό το σημαντικό θέμα, χρησιμοποιώντας το μήκος του τελομερούς σαν έναν δείκτη ‘βιολογικής ηλικίας’ σε μελλοντικές έρευνες παρέμβασης», λέει ο καθηγητής Ulrich Laufs, όπως αναφέρεται στο European Society of Cardiology.