Πώς η γιόγκα θα αλλάξει ριζικά τη ζωή σου

Πώς η γιόγκα θα αλλάξει ριζικά τη ζωή σου

Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα, αποφάσισα να σας γράψω για τις ευεργετικές ιδιότητες αυτής της εξάσκησης.

Γιατί να κάνω γιόγκα; Γιατί είμαι υπεύθυνος για τη ζωή μου, την αρρώστια μου και τη θεραπεία μου.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ζούμε; Μα γιατί πολύ απλά αναπνέουμε! Αναπνέουμε περίπου 10 – 15 φορές το λεπτό. Δηλαδή περίπου 21.600 φορές την ημέρα. Πόσες από αυτές τις φορές αναπνέουμε συνειδητά; Πόσες φορές εκτιμάμε αυτό το πολύτιμο δώρο που έχουμε και λέγεται αναπνοή; Σχεδόν καμία...

Γι’ αυτό η yoga είναι μοναδική και πρέπει να ενταχθεί στη ζωή μας! Ανεξαρτήτως ηλικίας (yoga kids), φύλου, φυσικής κατάστασης και θρησκείας!

Στην πρακτική γιόγκα μαθαίνεις μέσω τεχνικών αναπνοής (ανάλογα με τις ανάγκες του ασκούμενου) να εισπνέεις και να εκπνέεις συνειδητά με τον σωστό τρόπο. Έτσι, εισβάλλει περισσότερο οξυγόνο στον οργανισμό οπότε μεταβολίζει τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες. Οι πνεύμονες γίνονται πιο υγιείς και ισχυροί κι αυτό είναι ένα πολύ δυνατό προληπτικό μέτρο κατά των αναπνευστικών προβλημάτων και ιώσεων.

Το σύστημα γιόγκα φέρνει εξισορρόπηση στο σώμα και στον νου μέσω απλών θέσεων (asanas) και τεχνικών μούντρας (κινήσεις δαχτύλων), μάντρας (ψαλμοί, τραγούδια) και δονήσεις, ιδιαιτέρως λεπτοφυείς, οι οποίες ενεργοποιούν τα επίπεδα της επίγνωσης και ανοίγουν τα κέντρα του εγκεφάλου! Η γιόγκα ενεργοποιεί αποτελεσματικά τα ενεργειακά μας κανάλια (τσάκρα).

Πόσες φορές ασκούμαστε γενικότερα και σκεφτόμαστε δυστυχώς κάτι άλλο εκείνη τη στιγμή; Με την πρακτική γιόγκα καταφέρνουμε να κατευνάσουμε τον νου, να μένουμε συγκεντρωμένοι στο ΤΩΡΑ , στο ΠΑΡΟΝ. Αυτό και μόνο είναι το μεγαλείο που γίνεται στην πρακτική στο σύστημα γιόγκα. Να ηρεμούμε το μυαλό και να έχουμε όλα τα ευεργετικά οφέλη αυτής της πρακτικής.

-Να ανεβάζουμε τα επίπεδα της ενέργειας μας
-Να αναγνωρίζουμε αυτά που μας μπλοκάρουν ενεργειακά και σωματικά
-Να κάνουμε χρήσιμες αναπνοές για να αντιμετωπίσουμε το άγχος της καθημερινότητας και της κατάθλιψης
-Να έχουμε καλύτερο ύπνο
-Να ενισχύσουμε και να αποκτήσουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας

Τα οφέλη όμως συνεχίζουν και σε σωματικό επίπεδο! Η γιόγκα αυξάνει την ισορροπία και την ευλυγισία καθώς και τις αθλητικές επιδόσεις. Ενισχύει τη δύναμη, την απώλεια βάρους και μειώνει το σωματικό λίπος. Βοηθάει στην αντιμετώπιση χρόνιων πόνων στη μέση και στην πλάτη. Βελτιώνει την υγεία της σπονδυλικής στήλης, μειώνει τους πόνους της περιόδου, καταπολεμά φλεγμονές στο σώμα μας.

Θυμηθείτε λοιπόν ότι όλοι κρύβουμε μέσα μας έναν γιόγκι που το μόνο που χρειάζεται είναι να τον αφήσουμε να ανθίσει όπως ένας λωτός!

NAMASTE!
Γιάννα Τζίμα – Γυμνάστρια – Yoga Instructor
yianna.tzima@gmail.com