Πρέπει να τρέχεις στον διάδρομο γυμναστικής κάθε μέρα;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Πρέπει να τρέχεις στον διάδρομο γυμναστικής κάθε μέρα;

Πόσο συχνά κάνεις διάδρομο εσύ;

Είναι ο διάδρομος το αγαπημένο σου όργανο στο γυμναστήριο; Λατρεύεις τον ήχο που κάνει καθώς πιέζεις αυτά τα κουμπιά ταχύτητας και αντίστασης πάνω-κάτω, το στροβιλισμό της ζώνης καθώς κινείται απαλά κάτω από τα πόδια σου- ίσως σου αρέσει ακόμη και η θέα των δικών σου σταγονιδίων ιδρώτα στο μηχάνημα, επειδή είναι απόδειξη ότι δουλεύεις σκληρά. Εάν είστε πραγματικά «ερωτευμένη» με τον διάδρομο ίσως είναι το μόνο είδος προπόνησης που θέλεις να κάνεις. Όλα αυτά τα άλλα είδη προπόνησης χωρίς διάδρομο - το ελλειπτικό η προπόνηση με βάρη, ακόμη και το τρέξιμο ή το περπάτημα έξω - μπορεί να φαίνεται βαρετό αν τα συγκρίνεις.

Είναι λοιπόν υγιές να χρησιμοποιείς τον διάδρομο κάθε μέρα; «Η επανάληψη των προπονήσεων δεν είναι εγγενώς κακή ιδέα, ειδικά αν απολαμβάνεις αυτό που κάνεις. Οι ειδικοί σημειώνουν λοιπόν ότι όταν πρόκειται για τρέξιμο ή περπάτημα σε διάδρομο, η τεχνική είναι το παν. Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου εάν χρησιμοποιείς καθημερινά τον διάδρομο;

Εάν εσύ και ο διάδρομος γίνατε φίλοι επειδή ήλπιζες να χάσεις μερικά κιλά, είσαι τυχερή. Ο διάδρομος «μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για την «οικοδόμηση» αερόβιας ικανότητας, την καύση θερμίδων και την ανάπτυξη του επιπέδου της φυσικής σου κατάστασης», δήλωσε ο Lee Wratislaw, εκπαιδευτής του Gold's Gym, στο PopSugar. Αλλά, απλά ανεβαίνοντας στον διάδρομο και πατώντας το «start» δεν θα κάψεις απαραίτητα τα ζυμαρικά που έφαγες χθες το βράδυ. Έχει σημασία τόσο η διάρκεια όσο και η ένταση.

«Οι συνεδρίες HIIT [High Intensity Interval Training], που αποτελούνται από βραχύτερες εκρήξεις με υψηλότερες ταχύτητες ακολουθούμενες από περιόδους ενεργούς ανάκαμψης ή απόλυτης ανάπαυσης, είναι τέλειος τρόπος για την καύση περισσότερων θερμίδων σε μικρότερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Wratislaw, προσθέτοντας ότι 20 λεπτά HIIT είναι αρκετή για να κάψεις θερμίδες.

Με το να χρησιμοποιείς τον διάδρομο πάντως οι πιθανότητες να τραυματιστείς εάν δεν προσέχεις είναι πολλές. Οπότε καλό θα ήταν όλα να γίνονται με μέτρο.