Φρούτα Vs Χυμών: Τι είναι καλύτερο;

Φρούτα Vs Χυμών: Τι είναι καλύτερο;

Μπορεί να μην βλέπετε διαφορά, όμως πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν.

Πολλές φορές προτιμούμαι να πιούμε ένα ποτήρι -ή και μισό λίτρο- φυσικό χυμό, συσκευασμένο ή στυμμένο από τα χεράκια μας, αντί να μπούμε στη διαδικασία να πλύνουμε-καθαρίσουμε-κόψουμε μια μερίδα φρούτα, με τη λογική πως παίρνουμε τις ίδιες βιταμίνες με αυτές που θα παίρναμε από τα φρούτα. Επίσης, υπάρχουν και αυτοί που δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με τα φρούτα αυτά καθ' αυτά, έτσι προτιμούν να πιουν ένα χυμό για να πάρουν τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός τους.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Από τη μία, αν κάποιος απεχθάνεται τα φρούτα πρέπει να πιει οπωσδήποτε ένα ποτήρι χυμό, από την άλλη όμως, η θρεπτική αξία των φρούτων είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των χυμών.

Όσον αφορά τους χυμούς, οι συμπυκνωμένοι φυσικοί χυμοί έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε φρούτα, λόγω της συμπύκνωσης, ενώ οι απλοί προέρχονται από την πολτοποίηση φρούτων και τη προσθήκη γλυκαντικών ουσιών ή ζάχαρης, και τέλος υπάρχουν και οι φυσικοί χυμοί χωρίς καμία πρόσθετη επεξεργασία.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να επιλέγετε χυμούς με μικρή διάρκεια ζωής και χωρίς περιεκτικότητα σε ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες.

Από την άλλη πλευρά, τα φρούτα έχουν πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ειδικά αν τα τρώτε μαζί με τη φλούδα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή εντερική λειτουργία, επιταχύνουν τον κορεσμό και αποβάλουν ένα μέρος της κακής χοληστερίνης.

Μια σημαντική διαφορά, ωστόσο, είναι πως οι χυμοί είναι πλουσιότεροι σε απλά σάκχαρα, δηλαδή είναι πιο εύπεπτοι και ανεβάζουν γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Γι' αυτό και άτομα που πάσχουν από διαβήτη θα ήταν προτιμότερο να πίνουν χυμούς ώστε να ρυθμίζουν καλύτερα την ινσουλίνη τους.

Κάτι που επίσης αφορά πολύ κόσμο, και κυρίως πολλές γυναίκες, είναι πως οι χυμοί περιέχουν περισσότερες θερμίδες από τα φρούτα (διπλάσιες ή και τριπλάσιες).

Το τελικό αποτέλεσμα της σύγκρισης, είναι πως καλό είναι η πρώτη μας επιλογή να είναι τα φρέσκα φρούτα, αν όμως κάποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να φάει φρούτα, οι χυμοί έρχονται ως δεύτερη καλύτερη επιλογή.