Μπορεί το ποδήλατο να σε κάνει πιο υγιή;

Πατούλια Κατερίνα
Μπορεί το ποδήλατο να σε κάνει πιο υγιή;

Αν σου αρέσει να κάνεις ποδήλατο, θα χαρείς να μάθεις ότι όχι μόνο σε γυμνάζει αλλά ενισχύει και το ανοσοποιητικό σου.

Τα οφέλη της άσκησης για την πρόληψη ή τη διαχείριση χρόνιων παθήσεων που μπορούν να επηρεάσουν τη μακροζωία είναι καλά τεκμηριωμένα. Και τώρα, σε μία νέα έρευνα, ανακαλύφθηκε ότι το ανοσοποιητικό σου σύστημα μπορεί να μοιάζει με αυτό ενός πιο νέου ανθρώπου, χάρη στην ποδηλασία.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα πήραν μέρος ενήλικες 55 έως 79 ετών με μακροχρόνιες ρουτίνες άσκησης και οι ερευνητές στο King’s College του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ανακάλυψαν ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα έμοιαζε με αυτό πολύ πιο νέων ενηλίκων. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ποδηλάτες αναψυχής.

Όπως φαίνεται, το όργανο που ονομάζεται «θύμος αδένας» παράγει κύτταρα του ανοσοποιητικού, τα Τ-λεμφοκύτταρα και αρχίζει να συρρικνώνεται από την ηλικία των 20 ετών, μειώνοντας την παραγωγή τους. Σε αυτή τη μελέτη, ωστόσο, οι αδένες αυτοί των ποδηλατών έφτιαχναν τόσα Τ-λεμφοκύτταρα όσα και ενός νεότερου ατόμου, σύμφωνα με την ανακοίνωση των μέσων ενημέρωσης του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

1691069163465-787618701-bike.jpg

Μεγαλώνοντας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα αρχίζει να μην ανταποκρίνεται με τον ίδιο ρυθμό, κάνοντάς μας πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και άλλες ασθένειες. Αλλά, το ποδήλατό σου μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις υγιής σε όποια ηλικία και αν βρίσκεσαι και αυτό είναι ένα ευχάριστο νέο.

Kαι μην ξεχνάς ότι η ποδηλασία είναι κυρίως μια αερόβια δραστηριότητα, που σημαίνει ότι η καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και οι πνεύμονές σου ασκούνται. Τα οφέλη της τακτικής ποδηλασίας για την υγεία σου περιλαμβάνουν την αυξημένη καρδιαγγειακή ικανότητα, αυξημένη μυϊκή δύναμη και ευλυγισία, βελτιωμένη κινητικότητα των αρθρώσεων, μειωμένα επίπεδα σωματικού λίπους, βελτιωμένη στάση και συντονισμός, ενισχυμένα οστά και μειωμένα επίπεδα στρες.

Την επόμενη φορά που θα ανέβεις στο ποδήλατό σου για μία βόλτα να θυμάσαι ότι τρέχεις μακριά από τις ασθένειες και τα άγχη.