Η κυβέρνηση της Γαλλίας δίνει 4.000 € στους πολίτες που θέλουν να ανταλλάξουν τα αυτοκίνητά τους

Μαρία Ροδίτη
Η  κυβέρνηση της Γαλλίας δίνει 4.000 € στους πολίτες που θέλουν να ανταλλάξουν τα αυτοκίνητά τους

Οι χώρες της Ευρώπης έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να δίνουν κίνητρα στους πολίτες για πιο φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες, που μπορούν να συμβάλουν και στον περιορισμό της ενεργειακής κρίσης. 

Η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με την καταστροφή του περιβάλλοντος και την ανάγκη για άμεση προστασία του κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις κυβερνήσεις των κρατών και «πιέζουν» τους πολιτικούς να λάβουν δράση εδώ και τώρα.

Η Γαλλία και η Βρετανία βρίσκονται ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης που ήδη έχουν βάλει στο τραπέζι διαφορετικών ειδών μέτρα και κίνητρα και καλούν τους πολίτες να κάνουν το μέγιστο δυνατό για έναν καλύτερο πλανήτη.

Καλλιτέχνης χρησιμοποιεί 300.000 καπάκια από μπουκάλια για τη δημιουργία οικολογικής τοιχογραφίας

Επιδότηση 4.000 στη Γαλλία για χρήση ηλεκτρικού ποδήλατου

Ειδικότερα, η κυβέρνηση της Γαλλίας δίνει 4.000 € στους πολίτες που θέλουν να ανταλλάξουν τα αυτοκίνητά τους, που κινούνται με φυσικό αέριο, με ηλεκτρικά ποδήλατα. Κι αυτό, γιατί η κυβέρνηση θέλει να δώσει κίνητρα στους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητά τους και να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά ποδήλατα για να βοηθήσουν το περιβάλλον και να επιλέγουν πιο «καθαρούς» τρόπους μετακίνησης.

Επιπλέον, το γαλλικό κράτος έχει την πρόθεση να δημιουργήσει μια χώρα πιο φιλική προς το ποδήλατο επενδύοντας το τεράστιο ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ και δημιουργώντας πάνω από 128.000 χιλιόμετρα ασφαλών διαδρομών τα επόμενα 5 χρόνια.

1662377408690-692748627-podilato_gallia.jpg

Η επιδότηση των 4.000 € παρέχεται σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και σε πολίτες που ζουν σε αστικές ζώνες με χαμηλές εκπομπές ρύπων. Χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, ότι όσοι έχουν μεγαλύτερο εισόδημα δεν μπορούν να λάβουν αυτήν την επιδότηση. Μπορούν, απλώς το ποσό θα είναι μικρότερο.

Η χώρα παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα πέρυσι με σκοπό να συμβαδίσει με χώρες όπου χρησιμοποιείται κατά κόρον το ποδήλατο, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Δανία. Ο στόχος; Να πειστεί το 9% των πολιτών της Γαλλίας να στραφεί στα ποδήλατα μέχρι το 2024.

Μέτρα στο «τραπέζι» για τη Βρετανία με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας

Σύμφωνα με τη MailOnline, οι ειδικοί στη Βρετανία έχουν ήδη κάνει ορισμένες συστάσεις στους πολίτες για την εξοικονόμηση ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα, ώστε να αντέξουν οικονομικά τις ανατιμήσεις και να προστατεύσουν συνάμα το περιβάλλον.

Στο δημοσίευμα αναφέρονται οι παρακάτω συστάσεις:

  • Χρήση πλυντηρίων και φούρνων στα νοικοκυριά από τις 14:00 έως τις 20:00.
  • Τριήμερη εβδομάδα στα σχολεία ή συνδυασμός μαθημάτων στα σχολεία για να μειωθεί ο αριθμός των τάξεων που χρειάζονται θέρμανση
  • Μέτρα στα γηροκομεία, όπως μείωση των επιλογών στο μενού, λιγότερη χρήση πλυντηρίων ρούχων και περιορισμός της ψυχαγωγίας
  • Περιορισμός παραγωγής στη βαριά βιομηχανία
  • Κλείσιμο των pubs στις 21:00 και σβήσιμο φώτων στους δήμους

Τα σενάρια περιλαμβάνουν ακόμα και το -ήδη επιβαρυμένο, υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο - Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο δεν θα μπορέσει να αντέξει την πίεση, αν η κυβέρνηση δεν παρέμβει ώστε να περιορίσει τις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Μία από τις προβλέψεις, που αναφέρει η MailOnline, κάνει λόγο για μεγαλύτερους χρόνους αναμονής στην περίθαλψη.