Γέλιο – Άσκηση: Σημειώσατε ισοπαλία

Γέλιο – Άσκηση: Σημειώσατε ισοπαλία

Αν δεν βρίσκετε λόγο να γελάτε συχνά, σκεφτείτε πως πλέον είναι εντολή των γιατρών.

Όπως είναι γνωστό, η άσκηση κρατά το σώμα μας σε φόρμα. Το πρόβλημα όμως είναι πως δεν βρίσκουμε αρκετό χρόνο μέσα στη καθημερινότητά μας για να ασκηθούμε όπως πρέπει. Πόσο εξυπηρετικό θα ήταν, λοιπόν, αν το γέλιο αντικαθιστούσε την άσκηση που χρειαζόμαστε; Αν νομίζετε πως κάνουμε σενάρια επιστημονικής φαντασίας, κάνετε λάθος. Μια αμερικάνικη έρευνα αποκάλυψε πως το γέλιο έχει παρόμοιες επιδράσεις στο σώμα μας με την άσκηση.

Βάσει μιας μελέτης που έγινε από μια ομάδα ερευνητών από το Loma Linda University Schools of Allied Health, το γέλιο όχι μόνο ελαττώνει τη παραγωγή στρεσογόνων ορμονών, αλλά επιπλέον ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και χαμηλώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και πίεσης του αίματος.

Η μελέτη έγινε πάνω σε 14 εθελοντές για μια περίοδο τριών εβδομάδων. Για να εξακριβωθεί η επίδραση του γέλιου, οι εθελοντές έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ μιας σειράς από video και να τα παρακολουθήσουν για 20 λεπτά. Μερικά είχαν χιουμοριστικό περιεχόμενο και κάποια άλλα ήταν ταινίες που περιείχαν σκηνές έντασης. Κατά τη παρακολούθηση, οι ερευνητές μετρούσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την πίεση των εθελοντών και επίσης πήραν δείγματα αίματος από τον καθένα, πριν και μετά την παρακολούθηση των video.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μια ποικιλία διαμορφώσεων και η ανταπόκριση του σώματος στο επαναλαμβανόμενο γέλιο είχε την ίδια επίδραση με αυτή της συχνής άσκησης.

Μήπως τώρα σας ήρθε η όρεξη να σκάσετε ένα χαμόγελο;