Οι γυναίκες έχουν τα ίδια οφέλη από την άσκηση με τους άνδρες -αλλά με λιγότερη προσπάθεια

Οι γυναίκες έχουν τα ίδια οφέλη από την άσκηση με τους άνδρες -αλλά με λιγότερη προσπάθεια
Pexels

«Ελπίζω ότι αυτή η πρωτοποριακή έρευνα θα παρακινήσει τις γυναίκες που δεν ασκούν επί του παρόντος τακτική σωματική δραστηριότητα να κατανοήσουν ότι είναι σε θέση να αποκομίσουν τεράστια οφέλη».

Ένα «χάσμα μεταξύ των δύο φύλων» μεταξύ ανδρών και γυναικών, διαπίστωσαν ερευνητές που ανέλυσαν τον αντίκτυπο της άσκησης -με τις γυναίκες να έχουν τα ίδια οφέλη από την άσκηση με τους άνδρες- αλλά καταβάλλοντας λιγότερη προσπάθεια.

Τα νέα ευρήματα για την υγεία, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (JACC), αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες μπορούν να ασκούνται λιγότερο συχνά από τους άνδρες, αλλά λαμβάνουν μεγαλύτερα οφέλη για την καρδιά. Η καθηγήτρια Martha Gulati, διευθύντρια Προληπτικής Καρδιολογίας στο Smidt Heart Institute, δήλωσε: «Οι γυναίκες ιστορικά και στατιστικά υστερούσαν σε σχέση με τους άνδρες όσον αφορά την ουσιαστική άσκηση. Με αυτή τη μελέτη μαθαίνουμε ότι οι γυναίκες μπορούν να αποκομίσουν περισσότερα από κάθε λεπτό μέτριας έως έντονης δραστηριότητας από ό, τι οι άνδρες. Πρόκειται για μια ιδέα που αποτελεί κίνητρο και ελπίζουμε ότι οι γυναίκες θα την υιοθετήσουν».

14 tricks για να νικήσεις την υπερκατανάλωση τροφής- Από το χρώμα πιάτου μέχρι το κατάλληλο τραγούδι

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 400.000 ενήλικες των ΗΠΑ από το 1997 έως το 2019, τα οποία συγκεντρώθηκαν από την Εθνική Έρευνα Συνεντεύξεων Υγείας. Η καθηγήτρια Susan Cheng, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Για όλους τους ενήλικες που ασχολούνται με οποιαδήποτε τακτική σωματική δραστηριότητα, σε σύγκριση με το να είναι αδρανείς, ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν αναμενόμενα χαμηλότερος. Ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας μειώθηκε κατά 24% στις γυναίκες και κατά 15% στους άνδρες».

Η ομάδα μελέτησε επίσης τη μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα -όπως το γρήγορο περπάτημα ή η ποδηλασία- και διαπίστωσε ότι οι άνδρες πέτυχαν το μέγιστο όφελος για την επιβίωσή τους κάνοντας αυτό το επίπεδο άσκησης για περίπου πέντε ώρες την εβδομάδα, ενώ οι γυναίκες πέτυχαν το ίδιο με μόλις δυόμισι ώρες την εβδομάδα. Όσον αφορά την άρση βαρών και άλλες ασκήσεις ενδυνάμωσης του σώματος, οι άνδρες έφτασαν στο μέγιστο σημείο τους κάνοντας τρεις συνεδρίες την εβδομάδα σε σύγκριση με τις γυναίκες που χρειάζονται μόνο μία.

Το κόλπο με τον θερμοστάτη θα μπορούσε να σε βοηθήσει να κάψεις περισσότερες θερμίδες

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες πέτυχαν το μέγιστο όφελος για την επιβίωση αν ασκούνταν 140 λεπτά την εβδομάδα, ενώ οι άνδρες πρέπει να εκτελούν διπλάσια άσκηση, 300 λεπτά την εβδομάδα, για να έχουν τα ίδια οφέλη. Ο καθηγητής Gulati δήλωσε: «Οι γυναίκες συνεχίζουν να έχουν περαιτέρω οφέλη για έως και 300 λεπτά την εβδομάδα».

Η καθηγήτρια Christine Albert προσέθεσε: «Ελπίζω ότι αυτή η πρωτοποριακή έρευνα θα παρακινήσει τις γυναίκες που δεν ασκούν επί του παρόντος τακτική σωματική δραστηριότητα να κατανοήσουν ότι είναι σε θέση να αποκομίσουν τεράστια οφέλη για κάθε αύξηση της τακτικής άσκησης που είναι σε θέση να επενδύσουν στην μακροπρόθεσμη υγεία τους».

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να στοχεύουν σε τουλάχιστον τρεις ώρες δραστηριότητας κάθε μέρα, ακόμη και αν πρόκειται απλώς για έναν ήπιο περίπατο. Μια μεγάλη μελέτη σε νέους ανθρώπους έδειξε ότι η πολύωρη καθιστική ζωή μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης κατά δύο τρίτα ως ενήλικας, οδηγώντας ενδεχομένως σε καρδιακά προβλήματα. Αλλά η τακτική ελαφριά σωματική δραστηριότητα - όπως το περπάτημα, οι δουλειές του σπιτιού και ο χορός - θα μπορούσε να αντιστρέψει πλήρως τους κινδύνους.

Ο καθηγητής Andrew Agbaje, του Πανεπιστημίου του Exeter, δήλωσε: «Η έρευνά μας δείχνει ότι η ελαφριά σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι ένας αφανής ήρωας και είναι καιρός ο κόσμος να αντικαταστήσει το μάντρα "60 λεπτά την ημέρα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας" με "τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας". Φαίνεται να είναι το αντίδοτο στην καταστροφική επίδραση της καθιστικής ζωής».

IMG_5104.jpeg