Deadlifts VS Squats: Ποια είναι η διαφορά και ποιο να προτιμήσεις στην επόμενη προπόνησή σου;

Τζένη Ντεμιράι
Deadlifts VS Squats: Ποια είναι η διαφορά και ποιο να προτιμήσεις στην επόμενη προπόνησή σου;

Είναι η μία κίνηση καλύτερη για το σώμα από την άλλη;

Η άρση θανάτου (deadlift) είναι μια κίνηση κατά την οποία οι γοφοί αρθρώνονται προς τα πίσω για να χαμηλώσεις και να σηκώσεις μια βαριά μπάρα ή ένα kettlebell από το πάτωμα. Η πλάτη σου είναι επίπεδη καθ' όλη τη διάρκεια της κίνησης.

Ορισμένα οφέλη από την εκτέλεση των deadlifts περιλαμβάνουν την ενδυνάμωση στο άνω και κάτω μέρος της πλάτης, τους γλουτούς και τους οπίσθιους μηριαίους.

Το κάθισμα (squats) είναι μια κίνηση κατά την οποία κατεβάζεις τους μηρούς στο πάτωμα μέχρι να γίνουν παράλληλοι, ενώ κρατάς το στήθος όρθιο.

Τα οφέλη των squats περιλαμβάνουν την ενδυνάμωση των γλουτών και των τετρακέφαλων. Τα squats είναι επίσης μια λειτουργική άσκηση, που σημαίνει ότι χρησιμοποιούν κινήσεις που μπορεί να χρησιμοποιείς στην καθημερινή σου ζωή.

Για παράδειγμα, μπορεί να κάνεις την κίνηση του squat όταν κάθεσαι σε μια καρέκλα, όταν σηκώνεις αντικείμενα από χαμηλά ράφια ή όταν σκύβεις για να πάρεις στην αγκαλιά σου ένα παιδί. Η τακτική εκτέλεση των καταλήψεων μπορεί να διευκολύνει την εκτέλεση αυτών των τύπων κινήσεων.

Είναι η μία κίνηση καλύτερη για το σώμα από την άλλη;

Το αν τα squats ή οι άρσεις θανάτου είναι η καλύτερη επιλογή για εσένα εξαρτάται από τους στόχους που θέτεις για την προπόνησή σου.

Για παράδειγμα, αν σε ενδιαφέρει να χτίσεις τη δύναμη της πλάτης και του κορμού σου εκτός από το να γυμνάσεις τους μυς των ποδιών και των γλουτών σου, οι άρσεις θανάτου είναι μια καλύτερη επιλογή.

Τα squats, από την άλλη πλευρά, είναι φιλικά προς τους αρχάριους και αποτελεσματικά για το «χτίσιμο» δύναμης στα πόδια και τους γοφούς σου.

pexels-mart-production-8846119.jpg

Ενώ οι άρσεις θανάτου μπορεί να στοχεύουν τους γλουτούς και τους οπίσθιους μηριαίους σου βαθύτερα από ό,τι ένα κάθισμα, δεν στοχεύουν τους τετρακέφαλους μυς. Αν θες να χτίσεις δύναμη σε αυτό το τμήμα του ποδιού σου, τα καθίσματα μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή.

pexels-mikegles-14623740.jpg