Ξεκλειδώνοντας τη δύναμη του καφέ λίπους: Η κρυφή μηχανή απώλειας βάρους του σώματός σου
Αν αναρωτιέσαι πώς θα χάσεις βάρος, οι επιστήμονες βρήκαν έναν νέο τρόπο, το καφέ λίπος, και αξίζει την προσοχή σου.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν κρυφό διακόπτη στο σώμα που βοηθά τα ειδικά λιποκύτταρα, γνωστά ως καφέ λίπος, να καίνε θερμίδες και να παράγουν θερμότητα, ειδικά όταν κάνει κρύο. Και ίσως αυτή είναι η λύση στο πώς θα χάσεις βάρος.
Αυτό το λίπος λειτουργεί σαν μια φυσική σόμπα, κρατώντας μας ζεστούς και αδύνατους χρησιμοποιώντας την αποθηκευμένη ενέργεια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν, μια πρωτεΐνη που κανονικά μπλοκάρει αυτή τη διαδικασία, εξαφανίζεται, επιτρέποντας στα λιποκύτταρα να είναι ενεργά.
Αν και είναι πρώιμο στάδιο, αυτή η ανακάλυψη μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει σε νέους τρόπους ενίσχυσης του μεταβολισμού και καταπολέμησης της αύξησης βάρους.
Aπώλεια βάρους: 7 συνταγές για smoothies με φρούτα που πραγματικά λειτουργούν
Τι είναι το καφέ λίπος;
Το σώμα περιέχει έναν ειδικό τύπο λίπους που ονομάζεται καφέ λίπος και κάνει κάτι αξιοσημείωτο, καίει ενέργεια για να παράγει θερμότητα. Αυτή η διαδικασία όχι μόνο βοηθά στο να παραμένεις ζεστή, αλλά μπορεί επίσης να προστατεύει από την αύξηση βάρους και μεταβολικά προβλήματα όπως ο διαβήτης.
Αυτή τη στιγμή, μια διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Alexander Bartelt από το Ινστιτούτο Πρόληψης Καρδιοαγγειακών Παθήσεων (IPEK), έχει ανακαλύψει έναν κρίσιμο μηχανισμό που ενισχύει τη δραστηριότητα αυτών των λιποκυττάρων που καίνε λίπος. Τα συναρπαστικά αποτελέσματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο The EMBO Journal, μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για νέους τρόπους χρήσης του καφέ λίπους για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών.
Καύση θερμίδων από το κρύο
Το καφέ λίπος γίνεται ιδιαίτερα ενεργό στο κρύο. Αντλεί ενέργεια από το αποθηκευμένο λίπος για να τροφοδοτήσει τη θερμογένεση, το φυσικό σύστημα παραγωγής θερμότητας του σώματος. Σύμφωνα με τον Alexander Bartelt, οι άνθρωποι που εκτίθενται τακτικά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να «εκπαιδεύσουν» το καφέ λίπος τους να γίνει πιο αποδοτικό. Αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο αδύνατοι και λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρδιοαγγειακές παθήσεις ή διαβήτη.
Τι κάνει το καφέ λίπος τόσο ισχυρό;
Είναι γεμάτο μιτοχόνδρια, μικροσκοπικές μονάδες παραγωγής ενέργειας στα κύτταρά μας. Αυτά τα μιτοχόνδρια βοηθούν στην καύση καυσίμου, αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν να εργάζονται για να κατανοήσουν ακριβώς πώς μπορεί αυτή η διαδικασία να ενισχυθεί για οφέλη στην υγεία.
Ένα από τα μυστικά «όπλα» του καφέ λίπους είναι ένα μόριο που ονομάζεται πρωτεΐνη αποσύνδεσης-1. Βοηθά τα μιτοχόνδρια να παράγουν θερμότητα αντί να αποθηκεύουν ενέργεια ως ΑΤΡ, το βασικό είδος ενέργειας του σώματος. «Η υψηλή μεταβολική δραστηριότητα των κυττάρων καφέ λίπους πρέπει επίσης να επηρεάζει την παραγωγή ΑΤΡ», λέει ο Bartelt και συνεχίζει: «και υποθέσαμε ότι αυτή η διαδικασία θα ρυθμίζεται από το κρύο».
Μαζί με Βραζιλιάνους συναδέλφους από το Σάο Πάολο, οι ερευνητές εντόπισαν τον «ανασταλτικό παράγοντα 1», ο οποίος διασφαλίζει ότι η παραγωγή ATP διατηρείται αντί να πραγματοποιείται θερμογένεση. Όταν η θερμοκρασία πέφτει, τα επίπεδα του ανασταλτικού παράγοντα-1 μειώνονται και μπορεί να συμβεί θερμογένεση. Όταν αυξάνονται τεχνητά, ο ανασταλτικός παράγοντας 1 διαταράσσει την ενεργοποίηση του καφέ λίπους στο κρύο.
Ξυπνώντας τα αδρανή κύτταρα θερμότητας
Αυτά τα ευρήματα αποκτήθηκαν σε απομονωμένα μιτοχόνδρια, καλλιεργημένα κύτταρα και ένα μοντέλο ζώου. «Αν και βρήκαμε ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ για την κατανόηση της θερμογένεσης, οι θεραπευτικές εφαρμογές απέχουν ακόμη πολύ», εξηγεί ο Δρ. Henver Brunetta, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το καφέ λίπος τους πολύ λίγο, με αποτέλεσμα να γίνεται αδρανές. Τα νέα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι υπάρχουν μοριακοί διακόπτες που επιτρέπουν στα μιτοχόνδρια των κυττάρων του καφέ λίπους να λειτουργούν καλύτερα.
Ο Bartelt και οι συνεργάτες του σκοπεύουν να επεκτείνουν αυτή την ανακάλυψη.
Ιδανικά, θα βρούμε νέους τρόπους, με βάση τα δεδομένα μας, να αποκαταστήσουμε την κατάσταση των μιτοχονδρίων στα κύτταρα του λευκού λίπους, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρκετά αν όχι πάρα πολλά από αυτά.
