Ασκήσεις «Total Body» για τέλεια γυμνασμένο σώμα

Ασκήσεις «Total Body» για τέλεια γυμνασμένο σώμα

Η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και personal trainer Χριστίνα Πανταζοπούλου μας δείχνει μερικές βασικές ασκήσεις Total Body για πλήρη εκγύμναση των μυϊκών ομάδων του σώματος και τονισμένη σιλουέτα.

Υπάρχει μια κατηγορία ασκήσεων που επιστρατεύουν πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα. Ασκήσεις τέτοιες συναντάμε σε μορφές άσκησης όπως η yoga, pilates, fit ball, ιμάντες και στην λεγόμενη λειτουργική προπόνηση.

Τα οφέλη από αυτές τις ασκήσεις είναι τα εξής:

  • Μοιράζουν την επιβάρυνση σε πολλούς μύες οπότε δεν έχουμε μυϊκή υπερτροφία (φούσκωμα ) σε έναν μυ αλλά καταμερίζεται το βάρος σε όλους ταυτόχρονα.
  • Δεν επιβαρύνουμε μια άρθρωση αλλά κατανέμεται το βάρος σε πολλές αρθρώσεις ταυτόχρονα. Οπότε δύσκολα τραυματιζόμαστε.
  • Εξαιτίας της πολλαπλής μυϊκής συμμετοχής καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια, κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων.
  • Γυμνάζουμε όλο το σώμα συμμετρικά χωρίς να υπερτερεί το πάνω μέρος σε σχέση με το κάτω ή και το αντίθετο.

Ενδεικτικό πρόγραμμα με ασκήσεις για «Total Body Recruitment »

  1. Η θέση του «πολεμιστή II» στην yoga. Στεκόμαστε όρθιοι με τα πόδια ανοιχτά στο άνοιγμα των χεριών μας, τα χέρια ανοιχτά στο ύψος των ώμων. Λυγίζουμε το ένα πόδι περίπου στις 90 μοίρες και μένουμε για 40''. Αλλάζουμε πόδι.
  2. Στεκόμαστε στο έδαφος στα 4 άκρα και κοιτάμε στο έδαφος. Σηκώνουμε αντίθετο χέρι πόδι στον αέρα και μένουμε για 40'' σε κάθε πλευρά.
  3. Στεκόμαστε στην ίδια στάση με την προηγούμενη άσκηση αυτή την φορά ανάποδα. Η κοιλιά να κοιτά το ταβάνι . Ανεβάζω την λεκάνη μου ψηλά και μένω σε θέση τραπεζάκι για 40''.
  4. Θέση σανίδα. Στηρίζομαι στα 4 άκρα με τα πόδια τεντωμένα και τα χέρια τεντωμένα. Μένω για 20'' μετά σηκώνω το 1 πόδι για άλλα 20'', αλλάζω πόδι και μένω για τα τελευταία 20''.