4 tips για τους αρχάριους στο τρέξιμο

4 tips για τους αρχάριους στο τρέξιμο

Απαντήσεις σε απορίες που όλοι έχουμε σκεφτεί κατά καιρούς.

Θέλετε να ξεκινήσετε το τρέξιμο για να φτιάξετε τη σιλουέτα σας, αλλά υπάρχουν πράγματα σχετικά με αυτό που σας προβληματίζουν και θέλετε να το ψάξετε καλύτερα; Έχετε ήδη ξεκινήσει να τρέχετε αλλά σας έχουν δημιουργηθεί απορίες σχετικά με το άθλημα και για το πως μπορείτε να αντεπεξέλθετε καλύτερα;

Οι παρακάτω 4 ερωτήσεις είναι πράγματα που όλοι όσοι τρέχουμε, ή θέλουμε να ξεκινήσουμε να τρέχουμε, έχουμε σκεφτεί κατά καιρούς και τώρα είναι η ώρα να πάρουμε τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε.

Πως ξεκινάω;
Ξεκινήστε να περπατάτε για ένα χρονικό διάστημα που θα νιώθετε άνετα και δεν θα κουραστείτε, από 10 μέχρι 30 λεπτά. Όταν φτάσετε στο σημείο να περπατάτε με άνεση για μισή ώρα, «κλέψτε» 1 με 2 λεπτά από το μισάωρο τα οποία θα τα κάνετε τρέχοντας. Όσο περνά ο καιρός και οι αντοχές σας μεγαλώνουν, συνεχίστε να «κλέβετε» όλο και περισσότερα λεπτά για τρέξιμο, μέχρι να μπορείτε να τρέχετε για μισή ώρα συνεχώς, χωρίς περπάτημα.

Είναι φυσιολογικό να πονάω λόγω του τρεξίματος;
Όσο προσθέτετε μεγαλύτερες αποστάσεις και ένταση στο τρέξιμό σας, είναι λογικό να νιώθετε κάποια δυσφορία. Ο πραγματικός πόνος, όμως, δεν είναι φυσιολογικός. Αν κάποιο σημείο του σώματός σας πονά τόσο πολύ που δεν μπορείτε να τρέξετε, ή τρέχετε κουτσαίνοντας, υπάρχει πρόβλημα. Σταματήστε αμέσως να τρέχετε και ξεκουραστείτε για μερικές μέρες. Αν δεν είστε σίγουροι για την φύση του πόνου, σταματήστε το τρέξιμο και περπατήστε για λίγο, για αν δείτε αν ο πόνος θα εξαφανιστεί ή θα συνεχίσει.

Μπορώ να τρέξω με απλά sneakers;
Το τρέξιμο δεν απαιτεί ιδιαίτερη επένδυση σε εξοπλισμό και αξεσουάρ, αλλά ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια είναι απαραίτητο. Σε αντίθεση με τα κανονικά sneakers (όπως ένα απλό ζευγάρι All Stars για παράδειγμα), τα αθλητικά παπούτσια που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τρέξιμο, βοηθούν το πόδι σας να πατά στο έδαφος όπως πρέπει και μειώνουν τους κραδασμούς. Επίσης, τα αθλητικά παπούτσια είναι σχεδιασμένα ώστε να ταιριάζουν ακριβώς στο πόδι σας και να το «αγκαλιάζουν», αποτρέποντας έτσι τα γλιστρήματα και τις τριβές που μπορούν να προκαλέσουν φουσκάλες. Επισκεφτείτε ένα καλό κατάστημα αθλητικών ειδών και επιλέξτε το παπούτσι που θα σας ταιριάζει καλύτερα.

Σε τι διαφέρει το τρέξιμο στον διάδρομο από το τρέξιμο στη φύση;
Ο διάδρομος «τραβά» το έδαφος κάτω από τα πόδια σας και έτσι δεν βρίσκετε καμία αντίσταση, κάτι που κάνει το τρέξιμο πολύ πιο εύκολο. Αν είστε υπέρβαροι ή είστε επιρρεπείς στους τραυματισμούς, ο διάδρομος είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για εσάς. Για καλύτερη προσομοίωση με το τρέξιμο στη φύση, μπορείτε να ανεβάσετε την κλίση στον διάδρομο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τρέξιμο έξω είναι πολύ καλύτερο από αυτό στον διάδρομο.