Οι γυναίκες σηκώνουν τα βάρη

Οι γυναίκες σηκώνουν τα βάρη

...και στο γυμναστήριο!

Οι περισσότερες γυναίκες αποφεύγουν να κάνουν ασκήσεις με βάρη γιατί πιστεύουν πως θα αποκτήσουν όγκο και θα χάσουν τη θηλυκότητα τους. Αυτό βέβαια είναι ένας αβάσιμος φόβος, γιατί εξαιτίας της μειωμένης τεστοστερόνης και των αυξημένων οιστρογόνων που έχουν οι γυναίκες, είναι αδύνατον να φουσκώσουν οι μυς τους όπως των ανδρών. Αντιθέτως, επειδή οι γυναίκες έχουν μειωμένο βασικό μεταβολισμό σε σχέση με τους άνδρες, είναι σημαντική η άσκηση με βάρη, επειδή τονώνει το μυϊκό σύστημα και αυξάνει το ρυθμό καύσης των θερμίδων.

Επίσης, οι ασκήσεις με βάρη βοηθούν στην καλή φυσική κατάσταση του μυοσκελετικού συστήματος, μας δίνουν περισσότερη μυϊκή δύναμη και αντοχή και βοηθούν στο να διατηρήσουμε σε καλά επίπεδα την οστική πυκνότητα, που είναι συνήθως από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι γυναίκες.

Είναι βέβαια πολύ σημαντικό οι ασκήσεις με τα βάρη να γίνονται σύμφωνα με τις υποδείξεις ειδικού γυμναστή, να έχει προηγηθεί η κατάλληλη προθέρμανση και να δίνεται μεγάλη προσοχή στην αναπνοή, διότι λάθος αναπνοή σε συνδυασμό με μεγάλα βάρη, μπορεί να ανεβάσει στιγμιαία την πίεση μας.