Λίπος εναντίων υδατάνθρακα: Πως να νικήσετε τον «πόλεμο»

Λίπος εναντίων υδατάνθρακα: Πως να νικήσετε τον «πόλεμο»

H γυμνάστρια και personal trainer Χριστίνα Πανταζοπούλου μας εξηγεί αναλυτικά τι συμβαίνει με το λίπος στο σώμα μας και πως θα καταφέρουμε να το ξεφορτωθούμε.

Οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις για έναν γυμναστή είναι αυτές για το λίπος! Πως καίγεται το λίπος, ποιες ασκήσεις βοηθούν, σε πόσο χρονικό διάστημα θα γίνει αυτό κτλ.

Ας δούμε λοιπόν πως λειτουργεί αυτή η «μηχανή» που λέγεται σώμα. Το σώμα μας έχει κάποιες «αποθήκες ενέργειας» που είναι γεμάτες υδατάνθρακα, λίπος και πρωτεΐνη. Όταν είμαστε σε κατάσταση ηρεμίας καίμε 50% υδατάνθρακα και 50% λίπος. Σε δραστηριότητα μέτριας έντασης θα κάψει 40% λίπος και 60% υδατάνθρακα. Τέλος σε έντονη δραστηριότητα το ποσοστό αλλάζει πάλι και είναι 30% λίπος και 70% υδατάνθρακας.

Βλέπουμε ότι όσο πιο έντονη η προσπάθεια τόσο λιγότερο λίπος καίμε! Μην απογοητεύεστε η συνέχεια είναι καλή. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι όσο δυσκολεύει η προσπάθεια–άσκηση, τόσο πιο δύσκολη γίνεται και η πρόσληψη Ο2 δηλαδή η αναπνοή. Ο οργανισμός στην προσπάθεια του να αυξήσει την κατανάλωση Ο2 αναγκάζεται να καίει παραπάνω θερμίδες. Άρα όταν ανεβάζουμε την ένταση της προσπάθειας και όσο περνάει η ώρα καίμε πιο πολλές θερμίδες.

Στο δια ταύτα λοιπόν: στην απώλεια βάρους δεν μας ενδιαφέρει η πηγή ενέργειας αλλά το σύνολο των θερμίδων που καίμε. Άρα δεν έχει σημασία πόση ώρα διάδρομο κάνουμε αλλά η ένταση στην οποία δουλεύουμε σε συνάρτηση με το χρόνο φυσικά.

Επιπλέον, μια έντονη προπόνηση κάνει τον οργανισμό μας να χρησιμοποιεί ενεργειακά αποθέματα και μετά την άσκηση κατά την αποκατάσταση, για την αποκατάσταση! Η κατανάλωση θερμίδων δηλαδή συνεχίζεται και όταν τελειώσει η προπόνηση! Ανεβάστε εντάσεις και θα δείτε το σώμα σας να αλλάζει!

Αν θέλετε κι εσείς να μοιραστείτε τις δικές σας fitness απορίες με την Χριστίνα Πανταζοπούλου, δεν έχετε παρά να στείλετε ένα mail στο info@queen.dpg.gr


Διαβάστε επίσης:

Η γυμνάστρια του Queen.gr απαντά στις δικές σας ερωτήσεις

Ο μεσογειακός σωματότυπος και πως να τον διορθώσετε

Τρικέφαλος βραχιόνιος: Aπό τους πιο δύσκολους μύες στο γυναικείο σώμα