9 τρόποι να αυξήσεις τον μεταβολισμό σου

9 τρόποι να αυξήσεις τον μεταβολισμό σου

O Dr. Ιωάννης Μέριανος, Βιοπαθολόγος και ειδικευμένος στην ιατρική παχυσαρκία και την κλινική διατροφή, μας λέει όλα όσα πρέπει να ξέρουμε!

Το βασικότερο όλων είναι να καταλάβουμε τί σημαίνει μεταβολισμός για να μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε και να τον στρέψουμε υπέρ μας.

Τι είναι ο μεταβολισμός;
Μεταβολισμός είναι το σύνολο των διαδικασιών, καταβολικών και αναβολικών που επιτελεί ο ανθρώπινος οργανισμός.

Είναι οι χημικές αντιδράσεις που επιτελούνται στον ανθρώπινο οργανισμό και που οδηγούν στη σύνθεση νέων συστατικών και καταναλώνουν ενέργεια (αναβολισμός), αλλά και αυτές που οδηγούν στην αποδόμηση των συστατικών και αποδίδουν ενέργεια (καταβολισμός). Άρα λοιπόν κατά τη διάρκεια αυτή των χημικών αντιδράσεων παράγεται ή διασπάται ενέργεια. Παρ' όλα αυτά συνηθίζεται με τη λέξη μεταβολισμός να εννοείται η συνολική ενέργεια που καταναλώνει ο ανθρώπινος οργανισμός σε μία ολόκληρη ημέρα.
Η συνολική αυτή ενέργεια που καταναλώνει ένας ανθρώπινος οργανισμός είναι το άθροισμα του βασικού μεταβολισμού (BMR), της θερμογένεσης λόγω τροφής που καταναλώνει ο οργανισμός και της ενέργειας που απαιτεί η καθημερινότητα (τρόπος ζωής, ώρες δουλειάς γυμναστική, είδος γυμναστικής κλπ).

Το να αυξηθεί ο μεταβολισμό είναι κάτι που επιδιώκουν όλοι όσοι ασχολούνται με την διατροφή. Όμως το πόσο γρήγορα το σώμα μας καίει θερμίδες εξαρτάται από πολλά πράγματα.

Ορισμένοι άνθρωποι κληρονομούν έναν αυξημένο μεταβολισμό (γονιδιακά) Οι άντρες συνήθως καίνε περισσότερο από τις γυναίκες. Επίσης στους περισσότερους από εμάς ο μεταβολισμός αρχίζει να επιβραδύνεται μετά τα 35-40. Αν και δεν μπορείς να κοντρολάρεις την ηλικία, το φίλο ή τα γονίδιά σου, ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία θα δώσουν μία ώθηση στο μεταβολισμό σου.

Χτίσε μυς
Το σώμα μας καίει συνέχεια θερμίδες ακόμα και όταν δεν κάνουμε τίποτα. Έτσι κάθε κιλό μυϊκής μάζας χρησιμοποιεί γύρω στις 6 θερμίδες μόνο για συντήρηση του εαυτού της ενώ κάθε κιλό λίπους μόνον 2 θερμίδες.
Όσο πιο πολλούς μυς έχουμε τόσο πιο πολύ καίμε.

Αεροβική άσκηση
Σίγουρα δεν θα χτίσεις μυς αλλά θα καις θερμίδες για ώρες μετά την αερόβια άσκηση. Το μυστικό είναι να πιέσεις τον εαυτό σου στη διάρκεια της προπόνησης.

Πιες πολύ νερό
Το σώμα μας χρειάζεται πολύ νερό πόσο μάλλον όταν γυμναζόμαστε. Αν είσαι λίγο αφυδατωμένος ο μεταβολισμός σου επιβραδύνεται.

Καφέ στη διάρκεια της ημέρας
Μην το παρακάνετε αλλά είναι σίγουρο ότι 1 με 2 καφέδες μέσα στην ημέρα είναι ότι καλύτερο για τον μεταβολισμό σας.

Τρώτε συχνά
Έρευνες έδειξαν ότι όταν τρώμε κάθε 2-3 ώρες μικρά γεύματα ο μεταβολισμό μας δεν προλαβαίνει να επιβραδύνει και κρατάει υψηλό ρυθμό.

Χρήση καρυκευμάτων στα γεύματα
Χρησιμοποιείστε καρυκεύματα στις σαλάτες και στα φαγητά και θα δείτε τον μεταβολισμό σας να εκτοξεύετε.

Τρώτε αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης
Έρευνες έδειξαν ότι 0.8-1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους είναι μία καλή ποσότητα πρωτεΐνης για να δώσει ώθηση στο μεταβολισμό μας.

Πράσινο τσάι
Όσο πιο πολύ τσάι πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας τόσο πιο ζωντανό κρατάτε τον μεταβολισμό σας.

Αποφύγετε τις δίαιτες εξπρές
Το μόνον που κάνουν είναι να μπλοκάρουν τον μεταβολισμό σας και να δυσκολεύουν με τα χρόνια το χάσιμο των κιλών.

Dr. Μέριανος Ιωάννης
Βιοπαθολόγος – Ιατρική παχυσαρκίας – Κλινική Διατροφή