Επηρεάζει η άσκηση τον εμμηνορροϊκό κύκλο της γυναίκας;

Επηρεάζει η άσκηση τον εμμηνορροϊκό κύκλο της γυναίκας;

Ο Παναγιώτης Κουμαντάκης συμβουλεύει

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος είναι μία παράμετρος που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα, τον προγραμματισμό και τη διάθεση της κάθε γυναίκας. Πως επηρεάζεται όμως από την άσκηση; Μεταβάλλεται ο κύκλος από την άσκηση;

Η άσκηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαλεί μεταβολές του εμμηνορροϊκού κύκλου της γυναίκας. Οι μεταβολές αυτές αφορούν κυρίως στις αθλήτριες που συμμετέχουν σε οργανωμένα προγράμματα άσκησης, και σπανιότερα σε γυναίκες που γυμνάζονται για την υγεία τους και τη βελτίωση της εξωτερικής τους εμφάνισης. Ορισμένα προβλήματα που έχουν αναφερθεί, ως επί το πλείστον από αθλήτριες, είναι η μείωση της ωχρινικής φάσης σε λιγότερο από 10 ημέρες, η αναστολή της ωορρηξίας, ολιγομηνόρροια, εμμηνορροϊκός κύκλος ακαθόριστης διάρκειας και δυσμηνόρροια. Οι παραπάνω δυσλειτουργίες, οι οποίες παρουσιάζονται εξ αιτίας της άσκησης, εξαφανίζονται με τη μείωση ή τη διακοπή της προπόνησης, χωρίς μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες για το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας.

Επηρεάζονται τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα;

Τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα των γυναικών είναι η διόγκωση του στήθους, η αύξηση της όρεξης, το φούσκωμα και οι μεταβολές της ψυχικής διάθεσης. Ένα από τα πρώτα αποτελέσματα της άσκησης στο γυναικείο σώμα, είναι η μείωση των προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων. Οι γυναίκες που αθλούνται έχουν λιγότερα συμπτώματα τέτοιου είδους σε σύγκριση με αυτές που κάνουν καθιστική ζωή. Ωστόσο, η διακοπή της άσκησης, ειδικά όταν συνδυάζεται με αύξηση του βάρους, οδηγεί σε επαναφορά των συμπτωμάτων.

Επηρεάζεται η δυσμηνόρροια (πόνος);

Η δυσμηνόρροια, είναι ο πόνος στην κοιλιακή χώρα κατά την έμμηνο ρύση και αυξάνεται παράλληλα με την αύξηση των προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων. Πλήττει το 60-70% των γυναικών και αυξάνεται με την πάροδο της χρονολογικής και γυναικολογικής ηλικίας. Φαίνεται ότι η άσκηση επιδρά θετικά στη μείωση του πόνου κατά την έμμηνο ρύση. Η δυσμηνόρροια εμφανίζεται με μικρότερη συχνότητα και σε μικρότερη ένταση σε γυναίκες που αθλούνται.

Επηρεάζεται η σωματική απόδοση κατά την εμμηνορροϊκή φάση;

Οι σωματικές ικανότητες, φαίνεται να μην επηρεάζονται σημαντικά από τη φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου της γυναίκας. Ωστόσο, η σωματική απόδοση μειώνεται κατά την εμμηνορροϊκή φάση. Ορισμένες αιτίες της μείωσης της σωματικής απόδοσης, σχετίζονται με την αύξηση του σωματικού βάρους και την αρνητική στάση της γυναίκας απέναντι στην έμμηνο ρύση. Η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες κατά τη φάση της εμμηνόρροιας δεν έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να αποφεύγεται.

Διαβάστε ακόμα

Προπόνηση δόνησης : Τι μπορεί να επιτύχει;

Το γυναικείο στήθος βελτιώνεται με ασκήσεις ενδυνάμωσης; O personal trainer Παναγιώτης Κουμαντάκης λύνει την απορία!

Ζώνες αδυνατίσματος : Τελικά κάνουν θαύματα;