3 αποδεδειγμένοι τρόποι να αντιμετωπίσεις την εποχιακή κατάθλιψη

Νάνσυ Μητσοστέργιου
3 αποδεδειγμένοι τρόποι να αντιμετωπίσεις την εποχιακή κατάθλιψη

Αξίζει να το προσπαθήσεις

Μπορεί μέχρι την προηγούμενη βδομάδα εμείς να μετρούσαμε 54 Αυγούστου και να χαιρόμασταν ακόμη τον ήλιο και τη θάλασσα, όμως αυτή την εβδομάδα η επέλαση του Ξενοφώντα και του Ζορμπά μας απέδειξαν πως το καλοκαίρι έχει πλέον τελειώσει. Και μας το απέδειξαν με τον χειρότερο τρόπο, αφού και βροχή έριξε και μπόλικο αέρα φύσηξε και κρύο έβαλε.

Το φθινόπωρο (οριακά χειμώνας) είναι κι επίσημα εδώ και πλέον το έχουμε χωνέψει για τα καλά. Όπως αντιλαμβάνεσαι, και όπως ίσως συμβαίνει και σε σένα, με αυτόν τον καιρό χάλασε αυτόματα και η διάθεσή μας και είναι αυτό που ονομάζουμε εποχιακή κατάθλιψη. Τι μπορείς να κάνεις όμως για να την αντιμετωπίσεις;

Σου έχουμε παρακάτω 3 αποδεδειγμένους τρόπους.

Βγες έξω
Ακόμη και μία σύντομη βόλτα στη γειτονιά σου, μπορεί να μειώσει το στρες και να απελευθερώσει ενδορφίνες. Μπορεί αυτό που θες πιο πολύ από όλα να είναι να χωθείς κάτω από τα σκεπάσματα σου, όμως υπάρχει ένα κόλπο που θα αποτρέψει από αυτό. Μόλις σηκωθείς από το κρεβάτι σου βάλε ρούχα γυμναστικής. Με αυτόν τον τρόπο έχεις ήδη κάνει το πρώτο βήμα για να βγεις έξω από το σπίτι. Τα υπόλοιπα θα είναι παιχνιδάκι.

Αρωμάτισε το σπίτι σου
Μερικές φορές η χαλάρωση μπορεί να κρύβεται απλά στην ατμόσφαιρα του σπιτιού σου. Η αρωματοθεραπεία συνίσταται για να σε χαλαρώσει και να σε κάνει να δεις τα πράγματα με άλλη ματιά. Η λεβάντα για παράδειγμα είναι δημοφιλής για την ικανότητα της να διώχνει την ένταση. Προμηθεύσου λοιπόν κεράκια και αρωματικά λεβάντας, και άσε τα υπόλοιπα πάνω της.

Άναψε ένα φως
Η έλλειψη ηλιοφάνειας και ο κρύος καιρός κατά την διάρκεια των φθινοπωρινών-χειμερινών μηνών επηρεάζει πολύ τη διάθεσή μας. Ανέβασε τη φωτεινότητα μέσα στο σπίτι σου, ανοίγοντας περισσότερα φώτα ή τις κουρτίνες σου για να μπει το φως της μέρας. Θα δεις πως η διάθεση σου και η ψυχολογία σου θα φτιάξει άμεσα.

Δες ακόμη: Η επιστήμη μίλησε: Αυτά είναι τα 3 πράγματα που μπορείς να κάνεις για μια ευτυχισμένη ζωή