Πώς μπορούν οι τοξικοί άνθρωποι να κάνουν κακό στην υγεία σου;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Πώς μπορούν οι τοξικοί άνθρωποι να κάνουν κακό στην υγεία σου;

Μπορούν ακόμη και να σε σκοτώσουν

Δεν υπάρχει εργασιακό ή και φιλικό περιβάλλον που να μην έχει κακούς και τοξικούς ανθρώπους. Και η συναναστροφή με τέτοιους ανθρώπους είτε το πιστεύεις, είτε όχι έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα στην ψυχολογία σου και στη ζωή σου γενικότερα. Για την ακρίβεια μπορούν ακόμη και να σε σκοτώσουν, όσο υπερβολικό και αν σου ακούγεται αυτό.

Και δεν το λέμε εμείς αυτό, αλλά ερευνητές που μελέτησαν το συγκεκριμένο θέμα. Πρόσφατη έρευνα, η οποία έγινε από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο σε συνεργασία με συμβούλους του Πανεπιστημίου της Χαβάης με τίτλο: «Συναισθηματική επιμόλυνση και προεκτάσεις της στην υγεία», έδειξαν πως η συνεχής έκθεση και συνύπαρξη υγιών και εξωστρεφών ανθρώπων σε περιβάλλον στο οποίο υπάρχουν αγχώδεις, οργισμένοι και εχθρικοί άνθρωποι επιδρά με τέτοια ένταση που δεν επιβαρύνει μόνο τον ψυχισμό, αλλά και βασικά όργανα του ανθρώπινου σώματος, όπως η καρδιά.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Elaine Hatfield η έκθεση σε αρνητικά συναισθήματα κάνει το υγιές άτομο να διακρίνει πιο εύκολα την αρνητική πλευρά των πραγμάτων και στη συνέχεια να φοβάται, να αγχώνεται και να περιμένει πάντα την κακή εκδοχή της όποιας κατάστασης. Όσο περίεργο και αν σου ακούγεται, καλό είναι αν βρίσκεσαι σε μια τέτοια κατάσταση να αποβάλλεις και να διώξεις από τη ζωή σου αυτούς τους ανθρώπους. «Με το να βρίσκεσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ίδιο χώρο με έναν άνθρωπο, ο οποίος σε προκαλεί και σε βάζει στη διαδικασία να ξοδεύεις πνευματική ενέργεια προκειμένου να τον αντιμετωπίσεις, βάζει όλο σου το σώμα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», αναφέρει η καρδιολόγος, Cynthia Thaik.

Πιο συγκεκριμένα φτάνεις το σώμα σου σε κατάσταση υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία με τη σειρά της ευθύνεται για πονοκεφάλους, αίσθημα κόπωσης ή ακόμη και άγχους. Αυτή η συνεχής εναλλαγή, από μία φυσιολογική κατάσταση σε μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης φθείρει σταδιακά, αλλά σταθερά το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Επίσης σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ίδιο επιβλαβής θεωρείται και ο κυνισμός.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2014 οι κυνικοί άνθρωποι αποδείχθηκαν και οι πιο εκτεθειμένοι στην άνοια, καθώς και στις καρδιακές παθήσεις. Και αν ακόμη δεν έχεις πειστεί για το πόσο αρνητική και κακή είναι η επίδρασή τους μάθε και αυτό: Όσο περισσότερο χρόνο περνάς με τέτοιους ανθρώπους, τόσο τείνεις να τους μοιάζεις.

Τώρα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις με αυτούς τους ανθρώπους.

*Με στοιχεία από Inc.com, Business Insider