Το σημαντικό μήνυμα της Angelina Jolie για την ενδοοικογενειακή βία

Το σημαντικό μήνυμα της Angelina Jolie για την ενδοοικογενειακή βία

Η ηθοποιός συνεχίζει το ανθρωπιστικό της έργο με όποιον τρόπο μπορεί.

Τα Χριστούγεννα έρχονται. Οι εορταστικές ημέρες, αυτές που συνήθως περιλάμβαναν έξοδο με την οικογένεια ή τους αγαπημένους μας, φέτος αναγκαστικά θα περιοριστούν μέσα στο σπίτι. Οι, δε, μεγάλες συγκεντρώσεις θα μετατραπούν σε εορτασμό με τους πολύ δικούς μας ανθρώπους και, πιο συγκεκριμένα, αυτούς με τους οποίους ζούμε στο ίδιο σπίτι.

Το θέμα, όμως, είναι ότι αυτές τις γιορτινές ημέρες μπορεί να μετατραπούν για άλλους σε δύσκολες έως και επικίνδυνες ημέρες. Υπάρχουν πολλά κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Περιστατικά που πολλές φορές δεν αναφέρονται καν από φόβο του θύματος, όμως, φτάνουν σε σημείο να απειλείται μέχρι και η ζωή του.

Η Angelina Jolie μίλησε στο Βρετανικό Harpers Bazaar για το θέμα περνώντας το δικό της μήνυμα.

angelina jolie endooikogeneiakh via2


«Μίλα σε κάποιον. Προσπάθησε να βρεις συμμάχους. Να κρατάς επαφές για έκτακτες ανάγκες. Για παράδειγμα, μπορείς να συμφωνήσεις με έναν φίλο σου ή ένα μέλος της οικογένεια σε μία κωδική λέξη, που να σημαίνει ότι αντιμετωπίζεις μία έκτακτη ανάγκη. Άρχισε να χτίζεις ένα δίκτυο και να μαζεύεις γνώσεις. Είναι στενόχωρο να το λες, αλλά δεν μπορείς να ξέρεις ότι όλοι οι φίλοι ή η οικογένεια πάντα θα σε πιστεύουν και θα σε στηρίζουν. Συχνά, μπορεί να είναι οι ξένοι που θα σε βοηθήσουν. Ή άλλα θύματα, υποστηρικτικές ομάδες ή γκρουπ πίστης. Πάνω απ’ όλα, πρόσεχε. Μόνο εσύ γνωρίζεις σε τι κίνδυνο βρίσκεσαι και, μέχρι να βρεις υποστήριξη απέξω, μπορεί να νιώσεις πολύ μόνος -η»

«Ένα άλλο πράγμα που μπορούμε όλοι να κάνουμε είναι να ενημερωθούμε. Μάθε για την οικογενειακή βία. Μάθε πώς το τραύμα επηρεάζει την υγεία μας και μπορεί να οδηγήσει σε βιολογικές αλλαγές, ειδικά στα παιδιά. Λάβετε σοβαρά υπόψιν αυτά τα θέματα»

«Δείτε το σοβαρά και σταθείτε δίπλα τους. Ακούστε τους. Μην τους κρίνετε. Προσπαθήστε να καταλάβετε τις τεράστιες συναισθηματικές, οικονομικές και νομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης του να μείνουν σιωπηλοί για αυτό που τους συμβαίνει. Και να ξέρετε ότι μπορεί να πάσχουν από τραύμα ή PTSD -μετατραυματικό στρες-»