4 tips για να αντιμετωπίσεις το άγχος σου σύμφωνα με τους ειδικούς

Νάνσυ Μητσοστέργιου
4 tips για να αντιμετωπίσεις το άγχος σου σύμφωνα με τους ειδικούς

Αυτό το διάστημα όλοι έχουμε αγχωθεί πολύ. 

Ο τελευταίος χρόνος δεν θα λέγαμε πως είναι και ότι καλύτερο έχουμε βιώσει ποτέ στη ζωή μας. Από τότε που η πανδημία μπήκε στη ζωή μας έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει αν ήταν προς το καλύτερο ή όχι. Το σίγουρο είναι πως πολλές φορές μέσα στη χρονιά αυτή μας κυρίευσε το άγχος και δεν ξέραμε πως να το αντιμετωπίσουμε.

Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας - στην πραγματικότητα έχει προγραμματιστεί σε εμάς. Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να σε αγχώσουν, όμως εσύ θα πρέπει να ανταπεξέλθεις και να βάλεις τα δυνατά σου να ανακουφιστείς από αυτό.

Οι ειδικοί που έχουν μελετήσει το θέμα έχουν 4 tips που μπορούν να σε βοηθήσουν να ανακουφιστείς.

#1. Φτιάξε μια λίστα με πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις ευγνωμοσύνη

Το καταλαβαίνουμε, μπορεί να είναι δύσκολο να αισθανθείς ευγνωμοσύνη για οτιδήποτε όταν νιώθεις ότι ο κόσμος καταρρέει γύρω σου. Όμως, δείχνοντας ευγνωμοσύνη για τα μικρότερα πράγματα, όπως ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι ή μια ηλιόλουστη μέρα μπορεί να ανυψώσει το πνεύμα σου και να μειώσει το άγχος, αναφέρει ο Gail Saltz, MD, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στο NY Presbyterian Hospital Weill-Cornell School of Medicine. Εάν είναι δυνατόν, ξεκίνα με ένα καθημερινό ημερολόγιο ευγνωμοσύνης όπου θα γράφεις αυτά για το οποίο ένιωσες ευγνωμοσύνη μέσα στη μέρα, μετατρέποντας τη συνήθεια για την ανακούφιση από το άγχος σε ρουτίνα.

#2. Ξεκουράσου

Σύμφωνα με μια από τις μελέτες για τον ύπνο που δημοσιεύτηκε το 2017 στο περιοδικό Nature Reviews Neuroscience, εκείνοι που στερούνται ύπνου ήταν πιο αντιδραστικοί σε συναισθηματικά αρνητικά ερεθίσματα, από εκείνους που είχαν σωστή βραδινή ανάπαυση. Εάν αισθάνεσαι περισσότερο άγχος από το συνηθισμένο, εκτίμησε την ξεκούραση της προηγούμενης νύχτας και προσπάθησε είτε να ξαπλώσεις λίγο νωρίτερα, είτε να κοιμηθείς λίγο το μεσημέρι για να ανανεώσεις τον εγκέφαλό σου.

#3. Παίξε με το κατοικίδιό σου

Σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, η φροντίδα ενός κατοικίδιου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης. Και μια έρευνα του 2016 για 2.000 ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Έρευνας για τα Ανθρώπινα Ζώα (HABRI) αποκάλυψε ότι το 74% από αυτούς εμφάνισε βελτιώσεις στην ψυχική υγεία. Σύμφωνα με την Sandra Baker, PhD, διευθύντρια του Κέντρου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Ζώου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια, η παρέα με ένα σκύλο μετά από ένα αγχωτικό συμβάν μειώνει σημαντικά τα επίπεδα κορτιζόλης.

#4. Πέρνα λίγο χρόνο στη φύση

Σύμφωνα με μια μελέτη στο International Journal of Environmental Health Research, ακόμη και 20 λεπτά σε ένα πάρκο κάνει θαύματα για την ευημερία μας. Σύμφωνα με την ερευνητική ψυχολόγο Kelly McGonigal, PhD, συγγραφέας του The Joy of Movement, η ενσωμάτωση μιας μικρής εξόρμησης στη φύση κάθε μέρα είναι ευεργετική για τη διαχείριση των επιπέδων άγχους. Ανάλογα με το πώς απομακρύνεσαι κοινωνικά, το να πηγαίνεις σε ένα πάρκο κάθε μέρα μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά ακόμη και μια μικρή καθημερινή βόλτα έξω (γεια σου βιταμίνη D!) αρκεί και θα σε βοηθήσει να καθαρίσεις το κεφάλι σου.