Αυτό είναι το μυστικό για να είσαι ευτυχισμένη

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Αυτό είναι το μυστικό για να είσαι ευτυχισμένη

Η ευτυχία θέλει καθημερινή προσπάθεια.

Συχνά μπορεί να παρατηρείς γύρω σου ανθρώπους και να σκέφτεσαι ότι είναι ευτυχισμένοι. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι κάνουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι και πώς μπορείς να προσεγγίζεις κι εσύ την ευτυχία;

Οι πιο αποτελεσματικοί και πετυχημένοι άνθρωποι είναι όσοι βιώνουν θετικά συναισθήματα στη καθημερινότητά τους. Η θετικότητα όμως είναι μια στάση ζωής που θέλει καθημερινή προσπάθεια.

Οι Ευτυχισμένοι άνθρωποι:

eytyxia

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ευτυχία στηρίζεται κατά 10% στη πραγματικότητα και κατά 90% στην ερμηνεία αυτής. Η πραγματικότητα δηλαδή κατασκευάζεται από εμάς από τον τρόπο που την ερμηνεύουμε. Με άλλα λόγια δεν είναι η αντικειμενική πραγματικότητα που θα μας κάνει ευτυχισμένους ή δυστυχισμένους αλλά ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε και ερμηνεύουμε τις καταστάσεις στην καθημερινότητα μας.

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι δεν υπονοείται να υποτιμηθεί το συναίσθημα της στεναχώριας όταν κάποιος το βιώνει. Ο ρόλος των συναισθημάτων αρνητικών και θετικών είναι εξίσου σημαντικός στην διαμόρφωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Στόχος μας χρειάζεται να είναι να μην αποτελούν τα αρνητικά συναισθήματα ένα μονομερές αποκλειστικό θέμα συζήτησης ή/και αποκλειστικό ζήτημα της ύπαρξής μας.

Κατσουφιάζεις με το παραμικρό; 4 απλοί τρόποι για να είσαι ευτυχισμένη

Σε καμία περίπτωση δεν προτείνεται η υιοθέτηση μιας αναποτελεσματικής και υπεργενικευμένης χαρούμενης και αισιόδοξης στάσης απέναντι σε κάθε κατάσταση, όπου υποτιμάται ή απαξιώνεται η πραγματική ανθρώπινη συναισθηματική εμπειρία.

Πρακτικά αυτό που χρειάζεται να προσπαθούμε να κάνουμε είναι να συμφιλιωνόμαστε με αυτό που μας συμβαίνει, να μην το αφήνουμε να μας κυριεύει, να το προσεγγίζουμε με αποδοχή και ενσυνειδητότητα. Η θετικότητα έχει να κάνει με τον τρόπο που το άτομο αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του, βρίσκει λύσεις στα προβλήματά του και διευρύνει το πεδίο της σκέψης του. Χρειάζεται να προσπαθούμε να βρίσκουμε οάσεις θετικότητας σε πράγματα που μας ενδιαφέρουν και να εκτιμούμε τις καταστάσεις (ευγνωμοσύνη) στην καθημερινότητά μας.

Η Fredrickson (2005) υποστήριξε ότι τα ακόλουθα θετικά συναισθήματα διευρύνουν το εύρος της ψυχής και δράσης με αποτέλεσμα να δομούνται στην συμπεριφορά του ατόμου. Xαρά, Ενδιαφέρον, Αγάπη, Ευγνωμοσύνη, Έμπνευση, Γαλήνη, Υπερηφάνεια, Δέος, Ελπίδα.

Το βίωμα των θετικών συναισθημάτων αυξάνει καθοριστικά την ανθεκτικότητα των ατόμων και η αύξηση αυτή οδηγεί σε μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή (Cohn et al.,2009).

Απλές ασκήσεις για κάθε μέρα για να χτίσουμε την αισιοδοξία μας

Αγόρασε ένα σημειωματάριο της αρεσκείας σου και κάθε μέρα πριν πέσεις για ύπνο σημείωσε σε αυτό 3 (ή και περισσότερα) πράγματα που συνέβησαν μέσα στην ημέρα και σε βοήθησαν να νιώσεις θετικά συναισθήματα. Σημείωσε αυτά για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη στη ζωή σου καθώς και πράξεις καλοσύνης που έκανες για άλλους ανθρώπους. Γράψε τα απλά, αυτά που θεωρείς μικρά και ίσως «άνευ σημασίας» (αυτά που ίσως θεωρείς δεδομένα και αυτονόητα, καθώς δεν είναι πάντα έτσι για όλους) γιατί όλα αυτά έχουν σημασία.

Στόχος μας θα πρέπει να είναι η εκπλήρωση του μέγιστου δυναμικού μας, να γινόμαστε μέρα με τη μέρα η καλύτερη πλευρά του εαυτού μας, να χαιρόμαστε την ύπαρξη μας και να απολαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας την κάθε στιγμή.

Ιωάννα Αλπέρτη
Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Ημέρας ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ
Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια (Α.ΑΔ. 24271/08)
Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ-1824)