Το άγχος αντανακλάται στην επιδερμίδα σου- Δες πώς θα το καταλάβεις

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Το άγχος αντανακλάται στην επιδερμίδα σου- Δες πώς θα το καταλάβεις

Τα σημάδια του δέρματος που αποκαλύπτουν πως είσαι στρεσαρισμένη.

Πόσες φορές όταν είσαι αγχωμένη δεν έχεις ξεσπάσει στο δέρμα σου; Και το αντίστροφο φυσικά. Πόσες φορές όταν έχεις έντονο στρες, αυτό δεν εμφανίζεται αμέσως στην επιδερμίδα σου;

Ναι, όταν είμαστε αγχωμένες τα πάντα είναι διαφορετικά! Γύρω μας, μέσα μας, ακόμα και όταν κοιτάζουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη είναι σα να βλέπουμε έναν άλλον άνθρωπο. Αυτό -δυστυχώς- δεν αποτελεί μια ψευδαίσθηση του εγκεφάλου μας αλλά μια πραγματικότητα.

5 tips για να διώξεις το στρες από την καθημερινότητά σου

Οι αλλαγές που συμβαίνουν μέσα μας επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πάντα και η ενέργεια που εκπέμπουμε - εξαιτίας του άγχους μας- έχει αρνητικό αντίκτυπο στον οργανισμό μας. Και όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, αυτό αντικατοπτρίζεται και στο δέρμα μας.

Το ιδανικό πρότυπο

Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα ξυπνούσαμε καθημερινά με δέρμα φωτεινό, ενυδατωμένο και σφριγηλό. Στην πραγματικότητα όμως ξυπνάμε με ένα δέρμα που χρειάζεται προστασία γιατί ο καθημερινός τρόπος ζωής μας έχει σχηματίσει επάνω του σαν στάμπα θαρρείς, την κούραση και το στρες που νιώθουμε. Αποτέλεσμα; Όλο αυτό το άγχος να καταστρέφει το δέρμα μας ολοκληρωτικά.

5 tips και 5 προϊόντα για να ενυδατώσεις την επιδερμίδα σου μετά τις διακοπές

Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε με πιο κοινή φράση, θα μπορούσαμε να πούμε πως το δέρμα μας «πληρώνει τα σπασμένα» για την πίεση και το στρες που βιώνουμε καθημερινά.

Αν δεν πιστεύεις πως και το δέρμα σου βιώνει τα αποτελέσματα του δικού σου άγχους, εδώ είναι μερικά από τα σημάδια που πρέπει να προσέξεις.



Οι μαύροι κύκλοι

Μπορείς να σκεφτείς το τελευταίο άτομο που συνάντησε πρόσφατα, που ήταν απίστευτα αγχωμένο και σκέφτηκες: «Ουάου, το δέρμα του είναι τόσο λαμπερό;». Πιθανώς όχι. Λογικό είναι! Η θαμπή επιδερμίδα είναι ένα σημάδι άγχους, μας λένε οι ειδικοί. Ένα άλλο σημάδι που αποκαλύπτει τα τόσα πράγματα που έχουμε καθημερινά στο μυαλό μας και μας γεμίζουν στρες, είναι τα κουρασμένα μάτια. Όταν έχεις χάσει τον ύπνο σου από τις σκέψεις, τότε μπορεί επίσης να αντιμετωπίζεις μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και πιθανότατα να έχεις και αρκετό πρήξιμο. Κάτι τέτοιες στιγμές εύχεσαι να μπορούσες να φοράς γυαλιά ηλίου όλη την ημέρα, όπως η Anna Wintour, αλλά δυστυχώς, αυτό δε θα σε έσωζε από το πρόβλημα.

Το στρες μπορεί να επηρεάζει προϋπάρχουσες δερματικές παθήσεις

labero prosopo

Αν οι ανεπιθύμητες παρενέργειες του θαμπού δέρματος και των κουρασμένων ματιών δεν αρκούν για να σε πείσουν να θέλεις να κάνεις κάτι γι΄αυτό, μάθε πως το άγχος μπορεί να προκαλέσει έκρηξη των προϋπάρχουσων καταστάσεων ή ασθενειών. Ο Abigail Waldman, δερματολόγος στο Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη εξηγεί ότι «εάν το έκζεμά που παρατηρείς στο δέρμα σου φαίνεται να έχει χειροτερέψει από το συνηθισμένο, ίσως να ευθύνεται το άγχος σου». Ο Waldman εξηγεί, «όλα είναι αλληλένδετα. Το άγχος και το στρες μπορούν να επηρεάσουν τις δερματικές παθήσεις και αντίστροφα: τα δερματικά προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος και να σε επηρεάσουν αρνητικά».

Το ίδιο συμβαίνει και με την ακμή. Η Lisa A. Garner, MD, FAAD, κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στο Νοτιοδυτικό Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας λέει πως «όταν έχετε ήδη ακμή και αντιμετωπίζετε μια αγχωτική κατάσταση, αυτό φαίνεται πως κάνει την ακμή να φουντώνει πραγματικά».

Τώρα εξηγείται λοιπόν το σπυράκι που έβγαζες πριν από κάθε ραντεβού στην εφηβεία σου!