Mόνο εσύ φτάνεις για να σε κάνεις χαρούμενη στις γιορτές

Πατούλια Κατερίνα
Mόνο εσύ φτάνεις για να σε κάνεις χαρούμενη στις γιορτές

Τα 5 tips που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις.

Η περίοδος των γιορτών είναι εδώ, και μαζί με τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και τα άπειρα λαμπάκια, συνοδεύεται από ένα μείγμα αντικρουόμενων συναισθημάτων και καταστάσεων που όσες χρονιές έχουμε προσπαθήσει να αποφύγουμε, οι περισσότεροι, έχουμε αποτύχει.

Προσδοκίες, χαρά, νοσταλγία, ένταση, σμίξιμο και τσακωμοί είναι κάποιες από αυτές. Δυστυχώς, δεν είναι πάντα στο χέρι μας να ελέγξουμε αυτές τις καταστάσεις μιας και δεν γίνεται να είναι όλοι χαρούμενοι. Ένας, και πρέπει και γίνεται να είναι χαρούμενος, και αυτός δεν είναι άλλος από τον… εαυτό μας! Τα καλά νέα είναι ότι μόνο εσύ φτάνεις για να σε κάνεις χαρούμενη. Πώς; Η Health & Wellness Lifestyle Coach Μαλού Λαρσινού, μας δίνει τις συμβουλές της για χαρούμενες γιορτές.

1) Θέσε μια πρόθεση για τις φετινές γιορτές

Πολύ σωστά παρατήρησες. Δεν χρησιμοποίησα τη λέξη «στόχος». Έχουμε πήξει από στόχους! Όχι, φέτος ήρθε η ώρα να είσαι ήπια με τον εαυτό σου. Μην σε πιέσεις καθόλου. Αφιέρωσε χρόνο για να σκεφτείς πώς θα ήθελες να περάσεις αυτές τις γιορτές. Πού θα ήθελες να εστιάσεις χρόνο και ενέργεια; Με τον τρόπο αυτό και θα καταλάβεις τι χρειάζεσαι πραγματικά και θα μπορέσεις να βάλεις τις προτεραιότητες που θέλεις.

ORGANWSI XMAS REVEGION

Christmas is coming! Πώς θα οργανώσεις το τέλειο χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν


2) Αναγνώρισε τις «συνήθειες των γιορτών» σου

Όλοι έχουμε κάποιες συνήθειες τις οποίες εφαρμόζουμε μόνο κατά τη διάρκεια των γιορτών. Η δύναμη της συνήθειας είναι τεράστια και πολλές φορές μας οδηγεί σε συμπεριφορές και καταστάσεις που δεν μας ευχαριστούν. Ήρθε η ώρα να δεις ποιες είναι οι συνήθειες που έχεις μέσα σου και ξυπνάνε μόνο στην περίοδο των γιορτών. Μπορεί να είναι το ασταμάτητο (και ανούσιο) shopping ή να επιδιώκεις να βλέπεις ανθρώπους που δεν σου κάνουν και τόσο καλό. Εσύ ξέρεις. Χωρίς να κατηγορήσεις τον εαυτό σου, δες ποιες σε εξυπηρετούν και ποιες όχι. Ποιες θα μπορούσες να αποβάλλεις ή να τροποποιήσεις προς όφελος σου.

3) Αποσυνδέσου

Για μια μέρα; Έστω για μισή; Κάντο! Κλείσε το κινητό σου, το τάμπλετ σου, τον υπολογιστή σου. Οι τελευταίες έρευνες παραγωγικότητας δείχνουν πως ένα διάλλειμα είναι απαραίτητο για να καταφέρουμε να έχουμε καλύτερες επιδόσεις στην εργασία μας, αλλά και την ζωή μας γενικότερα. Το διάλειμμα μάς δίνει την επιλογή να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε τις καταστάσεις πιο αντικειμενικά. Να αναθεωρήσουμε, να βγάλουμε πλάνο, να είμαστε πιο ευέλικτοι. Επίσης, καταφέρνουμε να πετύχουμε πνευματική διαύγεια – σκεφτόμαστε πιο καθαρά, χωρίς αυτήν την ομίχλη της καθημερινότητας. Στο υπόσχομαι πως αν το κάνεις, θα είσαι άλλος άνθρωπος!

4) Κοιμήσου… κι άλλο, κι άλλο κι άλλο!

Ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη σωματική, την ψυχική και την πνευματική μας υγεία μας και οι περισσότεροι από εμάς δεν τον χορταίνουμε. Μελέτες δείχνουν ότι οι διακοπές μπορούν να βελτιώνουν την αίσθηση ευεξίας, μόνο αν φροντίζουμε να κοιμόμαστε όσο χρειαζόμαστε, αναπληρώνοντας τις ώρες που έχουμε χάσει. Μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις δώρο στον εαυτό σου μια αλλαγή στο υπνοδωμάτιο σου; Μήπως να το βάψεις ένα χρώμα που σε χαλαρώνει; Να αλλάξεις κουρτίνες ή να βγάλεις την τηλεόραση;

5) Πέρασε χρόνο με την «φυλή» σου

Ό,τι και να λέμε, οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά ζώα. Είναι η ώρα να κάνεις δώρο στον εαυτό σου όλους αυτούς τους καφέδες που ακύρωσες τελευταία στιγμή, τα φαγητά και τις συναντήσεις με τους ανθρώπους που σου κάνουν καλό. Με αυτούς που νιώθεις άνεση και ασφάλεια. Που δεν ντρέπεσαι να μοιραστείς τις σκέψεις σου, τους φόβους σου και τα όνειρά σου. Που θα υποστηρίξουν την αυθεντικότητά σου και θα εξυψώσουν την μοναδικότητά σου. Πάρε και δώσε αγάπη.

Η νέα χρονιά είναι λίγες μέρες μακριά. Χωρίς φόβους ή αντιρρήσεις δες το 2022 σαν έναν λευκό καμβά. Έτοιμο να του βάλεις τα χρώματα και τα σχέδια που καθρεπτίζουν τα όνειρά σου. Άλλωστε είναι στο δικό σου χέρι να τα πετύχεις.

Ευχαριστούμε τη Μαλού Λαρσινού, Health & Wellness Lifestyle Coach, συν-ιδρύτρια του namatribe.gr
Instagram: @maloularsinou

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σε πιάνει μελαγχολία την περίοδο των Χριστουγέννων; 12 τρόποι για να την καταπολεμήσεις

Πιέζεσαι από τα «πρέπει» των γιορτών; Τα tips για να είσαι ο εαυτός σου

Τις γιορτές,δε χρειάζεται να κάνεις παρά μόνο αυτές τις τρεις sos ασκήσεις!