Δυσάρεστα συναισθήματα: Πόσο εύκολο είναι να τα «διώξουμε» από τη ζωή μας;

Ερμιόνη Σαρρή
Δυσάρεστα συναισθήματα: Πόσο εύκολο είναι να τα «διώξουμε» από τη ζωή μας;

Τι συμβαίνει με το συναίσθημα της λύπης;

Πόσοι από εμάς κατά τη διάρκεια της ζωής μας δεν έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε ένα δυσάρεστο γεγονός, είτε για εμάς είτε για κάποιον αγαπημένο μας; Κλάψαμε, πονέσαμε και μερικές φορές το μυαλό μας και πάλι δεν κατάφερε να το αποβάλλει γρήγορα από μέσα μας. Είναι άραγε εύκολο να ξεχάσουμε κάτι που μας στενoχωρεί;


Ερευνητές με επικεφαλείς τους Φιλίπ Βερντουάν και Σάσκια Λαβρίσεν του Πανεπιστημίου της Λουβέν του Βελγίου μελέτησαν τα συναισθήματα 233 μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα αποτελέσματα μας εξέπληξαν. Τους ζήτησαν να καταγράψουν 27 διαφορετικά συναισθήματα που ένιωσαν κατά τα προηγούμενα χρόνια και πώς οι ίδιοι τα αντιμετώπισαν. Ξέρετε ποιο συναίσθημα έλαβε το «χρυσό μετάλλιο»; H λύπη!!


Η λύπη διαρκεί περισσότερο μέσα στην ψυχή ενός ανθρώπου από κάθετι άλλο, αφού συνήθως έχει τις ρίζες της σε μία σοβαρή αιτία. Και σε ποιον δεν έχει πάρει χρόνια να ξεπεράσει το θάνατο ενός αγαπημένου του προσώπου ή ένα σοβαρό ατύχημα; Στην πραγματικότητα βέβαια ποτέ δεν καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε το συναίσθημα αυτό, απλώς κάποια στιγμή το γεγονός ξεχνιέται και κατά περιόδους επανέρχεται στο μυαλό μας. Κάθε φορά που το θυμόμαστε το χαμόγελο φεύγει από τα χείλη μας.


Η έρευνα αντίθετα απέδειξε, πως τα συναισθήματα της ντροπής, του φόβου, της βαρεμάρας ή ακόμα και της αηδίας είναι αυτά που ο οργανισμός μας απομακρύνει άμεσα, αφού έχουν μικρότερη σημασία για αυτόν. Το άγχος βέβαια να σημειώσουμε πως διαρκεί περισσότερο από τον φόβο, αφού είναι εντονότερο στη ζωή μας.

Διαβάστε ακόμα:

Έχεις χάσει το χαμόγελό σου; Δες 4 συνήθειες που ίσως πρέπει να αλλάξεις

Nέοι στόχοι στη ζωή σου; 3 tips για να βγεις νικήτρια!