Πώς να αποφύγεις τις ερωτήσεις των συγγενών που σε φέρνουν σε δύσκολη θέση

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Πώς να αποφύγεις τις ερωτήσεις των συγγενών που σε φέρνουν σε δύσκολη θέση

Μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση

Η επικοινωνία με την οικογένεια και τους συγγενείς κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου μπορεί να είναι μια μεγάλη πηγή χαράς και άνεσης, αλλά για πολλούς είναι και κάπως αγχωτκή. Συχνά, δεν μπορούμε ούτε να διατυπώσουμε γιατί αισθανόμαστε τόσο περίεργα και αυτό συμβαίνει επειδή η ίδια η κατάσταση είναι γεμάτη από σύγχυση. Φτιάξε απλά μία εικόνα στο μυαλό σου, αυτόνομοι και «εξελιγμένοι» ενήλικες που πρέπει να συγχρονιστούν και να επικοινωνήσουν με κάποιους συγγενείς, οι οποίοι δεν έχουν μεγαλώσει μαζί τους και δεν γνωρίζουν πτυχές της προσωπικής ζωής των νέων αυτών. Δεν είναι περίεργο που πέφτουμε συχνά θύματα σε κάποια από τα ίδια συμπεριφορικά σχήματα και παλιές ψυχολογικές πληγές που αντιμετωπίσαμε ως παιδιά, έστω και υποσυνείδητα.

Προκειμένου να επικεντρωθούμε σε ορισμένες βασικές στρατηγικές για τη διαπραγμάτευση των πιο αγχωτικών οικογενειακών σεναρίων, έχουμε μια ανεκτίμητη συμβουλή που θα σου επιτρέψει να απολαύσεις πραγματικά τον χρόνο με τους συγγενείς σου, συμπεριλαμβανομένης της τέλειας απάντησης σε κάθε επίμονη ερώτηση σχετικά με την ερωτική σου ζωή.

Ακόμη και όταν είσαι ευτυχισμένη που είσαι single, είναι κομματάκι δύσκολο να ανταπεξέλθεις στις ερωτήσεις των συγγενών σχετικά με την ερωτική σου ζωή.

Κι εκεί που τρώτε αρχίζει ο βομβαρδισμός ερωτήσεων και εσύ μένεις κάπως με ανοιχτό το στόμα και με το πιρούνι στο χέρι. Και τι κάνεις λοιπόν εκείνη τη στιγμή; Η ψυχολόγος Heather Silvestri από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης αναφέρει το εξής. Σε πολλές περιπτώσεις, τα μέλη της οικογένειας θέλουν ουσιαστικά να μάθουν αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα τα πηγαίνουν καλά στη ζωή, αλλά δεν έχουν εμπειρία με ένα συναισθηματικό λεξικό. Έτσι αντικαθιστούν συγκεκριμένες ερωτήσεις, οι οποίες είναι ευκολότερες αλλά ίσως χάνουν το νόημα.

Αυτή είναι και η ευκαιρία σου να μετατρέψεις την ερώτηση ώστε να δείχνει πιο σαφής, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις καλές προθέσεις. Ρώτησε λοιπόν κάπως έτσι: «Εννοείς θεία (π.χ) πως θέλεις να βεβαιωθείς ότι δεν είμαι μοναχική και νιώθω πλήρης στη ζωή μου»; Με αυτόν τον τρόπο θα βάλεις τους συγγενείς σου πιο εύκολα στο νόημα, ώστε να βρουν τις κατάλληλες λέξεις για να σου απευθυνθούν.

Διάβασε ακόμη: 3 οφέλη που θα δεις στον οργανισμό σου, αν αποχωριστείς για μια βδομάδα το κινητό σου