Κρίση των 30: Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

Ερμιόνη Σαρρή
Κρίση των 30: Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

Έγινες τριάντα ετών και όλα τα βλέπεις περίεργα; Πώς θα το αντιμετωπίσεις όλο αυτό;

Στην δεκαετία των τριάντα, ίσως νιώσουμε την πρώτη πραγματική κρίση ζωής και ταυτότητας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που τροφοδοτούν μια τέτοια κατάσταση. Η αλλαγή του τρόπου ζωής, των οικονομικών συνθηκών αλλά και της νοοτροπίας που υπάρχει είναι πιθανό να μας δημιουργήσουν άγχος και ανασφάλεια στους διάφορους τομείς της ζωής μας.

Ερωτικά

Εάν, δεν υπάρχει μια μόνιμη σχέση, στην δεκαετία των τριάντα, ίσως νιώσουμε κάπως περίεργα. Μπορεί να είχαμε κάποιες προηγούμενες αποτυχημένες σχέσεις και να έχουμε κουραστεί. Επίσης μπορεί να σκεφτόμαστε τι μπορεί να κάνουμε λάθος και να μην μπορούμε να βρούμε ένα σοβαρό άνθρωπο για να κάνουμε μια καλή σχέση. Έτσι, μπορεί να αμφισβητούμε τον εαυτό μας , να νιώθουμε θλίψη, μελαγχολία, απογοήτευση, θυμό. Στην ηλικία αυτή ίσως αισθανθούμε λίγο μοναξιά και αποτυχία, ειδικά αν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους φίλους και τους γνωστούς που έχουν σχέσεις

Επαγγελματικά

Σίγουρα αν κάποιος μας ρωτούσε στα 18, πώς φανταζόμασταν τον εαυτό μας επαγγελματικά μετά από μία δεκαετία δεν θα λέγαμε άνεργο ή να μένουμε με τους γονείς μας. Δυστυχώς, όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα για τους περισσότερους από εμάς. Η οικονομική κρίση έχει αυξήσει πολύ την ανεργία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν οι σημερινοί τριαντάρηδες να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι. Ακόμα και αυτοί που εργάζονται δεν αμείβονται με ικανοποιητικούς μισθούς ώστε να μπορέσουν να είναι εντελώς ανεξάρτητοι και να μπορέσουν να αυτονομηθούν. Ωστόσο, ακόμα και για αυτούς που εργάζονται και είναι οικονομικά ανεξάρτητοι, δημιουργούνται ανασφάλειες άλλου τύπου όπως για παράδειγμα αν θα μπορέσουν να εξελιχθούν επαγγελματικά, αν θα κάνουν για πολύ καιρό ακόμα την ίδια δουλειά, αν θα μπορέσουν να αλλάξουν δουλεία και να βρουν μια άλλη, ή να φύγουν στο εξωτερικό. Αυτές οι ανησυχίες είναι λογικές και σχετίζονται με τις ρεαλιστικές δυσκολίες που συναντάμε όταν παρατηρούμε να αυξάνεται το κόστος της ζωής μας και εμείς δυσκολευόμαστε να ανταπεξέλθουμε.

Δημιουργία οικογένειας

Για τους άνδρες τα πράγματα είναι δεν είναι τόσο έντονα. Οι περισσότεροι άνδρες δεν ενδιαφέρονται τόσο για τη δημιουργία οικογένειας όσο για την επαγγελματική εξέλιξη. Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι το θέλουν και αγχώνονται που δεν το έχουν. Για τις γυναίκες, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Στην δεκαετία των τριάντα χτυπάει το καμπανάκι που λέει «Μεγαλώνεις, σε λίγο δε θα μπορείς να κάνεις οικογένεια, μήπως πρέπει να βιαστείς;». Αυτή η σκέψη είναι άκρως ανησυχητική, αλλά αυτό που πρέπει να εξετάσεις είναι αν όντως θέλεις να γίνεις μητέρα επειδή το θες εσύ ή επειδή δέχεσαι πιέσεις από τον κοινωνικό σου περίγυρο.

Προσωπική ανάπτυξη

Γενικά στην ηλικία των 30, δημιουργείται μια έντονη επιθυμία να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. Για τον καθένα αυτό είναι διαφορετικό δηλαδή κάποιος μπορεί να θέλει να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση ή την εμφάνιση του, να εξελιχθεί ψυχολογικά, να μάθει κάτι καινούργιο.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση των 30;

Είναι λογικό ότι όταν κάτι δεν επαληθεύει τις προσδοκίες μας , να μας δημιουργεί θλίψη και απογοήτευση. Ίσως να αισθάνεσαι κούραση να προσπαθείς, να ελπίζεις, να υπομένεις. Ταυτόχρονα είναι δύσκολο να σταματήσεις να νιώθεις απογοήτευση ή ν’ ανησυχείς λιγότερο για το μέλλον. Δυστυχώς, τα δυσάρεστα συναισθήματα είναι μέρος της ζωής μας και δεν μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί να τα εξαφανίσουμε. Το βασικό είναι να μάθουμε να διαχειριζόμαστε την όποια κατάσταση μας συμβαίνει και να βλέπουμε πως μπορούμε να ωφεληθούμε. Αυτό που συμβαίνει στην ηλικία των 30, είναι να μπαίνουμε συνεχώς στην διαδικασία να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους. Σίγουρα είναι κάτι αναπόφευκτο διότι δεν ζούμε μόνοι μας στον κόσμο αυτό. Αλλά πρέπει να μάθουμε να βάζουμε όρια και σ αυτό. Μέσα από την σύγκριση παρασύρουμε τον εαυτό μας σε μια συνεχή έλλειψη ικανοποίησης. Αγνοούμε το τώρα και είμαστε διαρκώς βυθισμένοι σε σκέψεις που μας τραβούν όλη την ενέργεια. Έχετε ποτέ συγκρίνει τον εαυτό σας και τα επιτεύγματα σας με άτομα που φαίνονται να τα έχουν καταφέρει λιγότερα καλά από εσάς? Οι άνθρωποι διαφέρουν στις ικανότητες τους. Όταν συγκρίνεστε μόνο με όσους πιστεύετε ότι τα έχουν καταφέρει καλύτερα, οι δικές σας «ποιότητες» χάνονται και ο εαυτός σας κρίνεται άδικα. Μην ξεχνάμε ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Αν υπάρχει κάτι που θέλετε να βελτιώσετε, εντοπίστε το και προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα πλάνο δράσης προκειμένου να κάνετε αυτό που πραγματικά σας εκφράζει.

Eυχαριστούμε πολύ τον Χρήστο Θεοδωρόπουλο.

Κοινωνιολόγος MSc, σύμβουλος προσωπικής & επαγγελματικής ανάπτυξης

https://counselingvibes.wixsite.com/counselingvibes