Τι είναι η προσωπική ενδυνάμωση;

Τι είναι η προσωπική ενδυνάμωση;

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία περί αυτογνωσίας και προσωπικής ενδυνάμωσης. Τί ακριβώς όμως σημαίνουν οι δύο αυτοί όροι; Πόσο σχετικοί είναι, μεταξύ τους; 

Σε μια πρώτη προσέγγιση ο όρος «προσωπική ενδυνάμωση» σημαίνει «να ανακτήσει κάποιος την εσωτερική-προσωπική του Δύναμη». Και για ποιο λόγο χρειάζεται να την αποκτήσουμε; Τι έχουμε να κερδίσουμε;

Η οικοδόμηση της προσωπικής ενδυνάμωσης προϋποθέτει την ενασχόληση με το προσωπικό μας αξιακό σύστημα. Το ζητούμενο είναι να ανακαλύψουμε, με τη βοήθεια του Συμβούλου ενδυνάμωσης, ποιοι ακριβώς είμαστε και να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Αυτό είναι η Αυτογνωσία!

Όταν αναγνωρίσουμε ποιοι πραγματικά είμαστε, μπορούμε να εξελίξουμε τα δυνατά μας σημεία, να αποδεχθούμε-αγκαλιάσουμε τα αδύναμά μας, και τελικά να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση.

Τότε, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε τις όποιες δυσκολίες της ζωής με νηφαλιότητα, χωρίς να μας παίρνει από κάτω. Έχουμε αποκτήσει την ικανότητα να κάνουμε όλες εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις που μας επιτρέπουν να συνεχίζουμε τον δρόμο μας πιο δυνατοί και σίγουροι για τον εαυτό μας.

Πόσες φορές δεν θαυμάσατε τον τρόπο που αντιδρούν τα παιδιά στην πίεση; Αντιδρούν με τον τρόπο που επιλέγουν, ανά περίπτωση, και μετά ασχολούνται με κάτι άλλο, χωρίς να απασχολούνται με αυτό που είχε προηγηθεί, ούτε να νοιάζονται γι΄αυτό που θα ακολουθήσει.

Το αποτέλεσμα; Και χαίρονται, και γελάνε με την ψυχή τους, και εκφράζονται, και δημιουργούν! Αυτή είναι η φυσική κατάσταση του ανθρώπου! Αυτό σημαίνει «ζω στο Εδώ και Τώρα». Αυτό σημαίνει οικοδομώ προσωπική ενδυνάμωση!

Ο σύμβουλος ενδυνάμωσης, με τις κατάλληλες τεχνικές και μεθόδους, μας φέρνει σε επαφή με εκείνο το δημιουργικό μας μέρος που κάπου, μέσα στη προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της ζωής, έχουμε ξεχάσει.

Μας φέρνει σε επαφή με το Εδώ και Τώρα, με την ικανότητά μας να είμαστε παρόντες στο κάθε τώρα της ζωής μας και να ζούμε την κάθε στιγμή στο έπακρο.

Αξιοποιούμε όλο μας το δυναμικό, γινόμαστε αποτελεσματικοί, απαλλαγμένοι από στρες και άγχος.

Είμαστε λειτουργικοί, χαρούμενοι και επιτέλους αναγνωρίζουμε τη δύναμή μας!

Οδεύουμε με πειθαρχία, χωρίς εσωτερικές αντιστάσεις και αυτοσαμποτάζ, προς τους στόχους μας

Παράλληλα όμως έχουμε αποκτήσει και την ικανότητα να κατανοούμε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του σύνολο αξιών, δεξιοτήτων και στόχων, και φυσικά μπορεί να διαφέρουν από τα δικά μας.

Έτσι, είμαστε σε θέση να αποδεχόμαστε πως και οι γύρω μας έχουν αδυναμίες, με αποτέλεσμα να δείχνουμε μεγαλύτερη κατανόηση και να γινόμαστε περισσότερο συνεργάσιμοι.

Εν κατακλείδι, η Αυτογνωσία:

ανοίγει την κλειστή πόρτα της Εσωτερικής μας Δύναμης·

γινόμαστε υπεύθυνοι για τη ζωή μας,

αποτελεσματικοί,

χαρούμενοι,

δημιουργικοί.

Με την προσωπική ενδυνάμωση:

αλλάζει η πεποίθηση και η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας,.

αξιοποιούμε τα ταλέντα μας,

αυξάνει η αυτοεκτίμησή μας,

εστιάζουμε και επιτυγχάνουμε τους στόχους μας,

διαφοροποιείται ο τρόπος που μας αντιλαμβάνονται οι γύρω μας, και

βιώνουμε ευδαιμονία.

Μας προσφέρεται το εισιτήριο για να ανέβουμε στο προσωπικό μας όχημα της αυτοανακάλυψης Στο χέρι μας είναι αν θα το πάρουμε και αν θα ξεκινήσουμε το ταξίδι προς την Ευτυχία!

ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: SoulTrainair | Σύμβουλος Προσωπικής & Επαγγελματικής Ενδυνάμωσης.

www.apostoliavasiliou.gr / apostoliavasiliou@yahoo.gr