Μήπως δεν πιστεύεις αρκετά στον εαυτό σου;

Νατάσσα Σχοινά
Μήπως δεν πιστεύεις αρκετά στον εαυτό σου;

Η αυτοπεποίθηση μπορεί να αλλάξει όλη την έκβαση μίας κατάστασης

Η αυτοπεποίθηση είναι μεγάλο πράγμα. Τόσο που, αν κάτσεις να αναλογιστείς και να εντοπίσεις συγκεκριμένα παραδείγματα, στα οποία έχει επηρεάσει με κάποιον τρόπο, θα τρομάξεις. Η πίστη στον εαυτό σου και στις δυνάμεις σου μπορεί εύκολα να αλλάξει την έκβαση μίας κατάστασης. Μία διαφορετική κίνηση, μία λέξη, ένας χειρισμός μπορεί να σε φέρει πιο κοντά ή να σε κρατήσει μακριά από τον απώτερο σκοπό σου. Είτε αυτός είναι μία νέα δουλειά, η επιτυχία μιας ερωτικής σχέσης με τον σύντροφό σου ή το να είσαι καλή φίλη.

Υπάρχουν πολλά, ωστόσο, που μπορούν να σε κρατήσουν μακριά από την αγάπη για τον εαυτό σου. Η κοινωνία έχει συνεχείς απαιτήσεις από τα μέλη της, οι οποίες αλλάζουν διαρκώς κι αυτά μετά καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Δεν πρόκειται να σταματήσει, οπότε αυτό που πρέπει εσύ να κάνεις είναι να διαμορφώσεις τη δική σου προσωπικότητα με τρόπο που να καλύπτει τα δικά σου μέτρα. Όλα τα υπόλοιπα κι όλοι οι άλλοι θα έρθουν να κουμπώσουν πάνω σου. Γι’ αυτό και δεν ταιριάζουμε με όλους. Ούτε παράλογο είναι ούτε κακό.

Τι μπορείς να κάνεις για να ενισχύεις την αυτοπεποίθηση και την πίστη στον εαυτό σου;

  1. Σκέψου θετικά.

Ναι, φυσικά και δεν μπορείς απλώς να πεις «Τώρα θα σκεφτώ θετικά» κι απλά να γίνει, αλλά πρέπει να το θες και να το βάλεις στο μυαλό σου, ώστε να αρχίσει σιγά-σιγά η σκέψη να εξασκείται. Η σκέψη είναι συνήθεια κι αυτό σημαίνει ότι, αν τη συνηθίσεις να σκέφτεται διαφορετικά, αυτό θα κάνει. Φορά με τη φορά. Αυτή η αισιοδοξία, με τη σειρά της, θα βοηθήσει να σκέφτεσαι καλά πράγματα για τον εαυτό σου και θα μειώσει τα αρνητικά.

  1. Περιποιήσου τον εαυτό σου.

Συνήθως, όταν έχουμε προσέξει λίγο τον εαυτό μας, όπως, για παράδειγμα, αν ντυθούμε ωραία, κατευθείαν δημιουργούνται θετικά συναισθήματα για την εικόνα μας, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Δεν εννοούμε να ντυθούμε για βραδινή έξοδο ούτε και να ξοδέψουμε έναν σωρό χρήματα για να πούμε ότι φοράμε ακριβά ρούχα. Ένα πιο ωραίο παντελόνι ή φόρεμα αντί για τη φόρμα ή για εκείνα τα παλιά που «λιώνουμε» καθημερινά, μπορεί να βάλει το δικό του λιθαράκι για μία καλύτερη διάθεση.

  1. Γνώρισε καλύτερα τον εαυτό σου.

Υπέροχη η οικογένεια, οι φίλοι, οι σχέσεις, όμως, για να μπορέσεις να ανταποκριθείς σε όλα αυτά, πρέπει πρώτα να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου. Αν δεν, το πιο πιθανό είναι να βγάζεις πάνω τους δικά σου θέματα. Πολλές φορές, χωρίς καν να το καταλαβαίνεις. Όταν, όμως, ξέρεις ποια είσαι και τι θες από τη ζωή σου, και μπορείς να δημιουργήσεις πιο υγιείς σχέσεις και δεν μπορεί κανείς να σου δημιουργήσει αμφιβολίες για εσένα.